Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-Gas Terra Flames

69-63

Datum:
zaterdag 5 oktober 2013 · 20:30
Team:
Eredivisie

Wie Leiden vorige week tijdens de Supercup had zien spelen tegen SPM Shoeters Den Bosch en eigenlijk al tijdens de gehele voorbereiding, kon waarschijnlijk zijn ogen niet geloven zaterdagavond. In een behoorlijk volle Vijf Meihal barstte Leiden van de energie en voelde het zelfs het gemis van Whit Holcomb-Faye niet. De Amerikaan heeft last van zijn knie, wat hem al een keer ongemak aan zijn rug heeft opgeleverd.  "We nemen nu even geen risico met hem. Er was deze week geen vooruitgang in zijn herstel, dus hebben we gisteren de knoop doorgehakt dat we hem eerst helemaal laten herstellen. Zeker met het oog op het programma in de komende tijd", aldus Toon van Helfteren, die geen prognose kon doen over de duur van de blessure.

Maar als een geluk bij een ongeluk speelde zijn directe vervanger Sean Cunningham de wedstrijd van zijn leven. In de eerste helft was de Nederlandse Amerikaan goed voor 13 punten tegen een percentage van 100 procent en leed hij slechts één keer balverlies. Daarbij opgeteld dat werkelijk iedereen stukken beter speelde dan tot vorige week, nam Leiden direct het initiatief in de wedstrijd. De eerste twee scores van de bezoekers werden gepareerd met een 13-2 run en als gezegd was de energie daarbij misschien wel het grootste winstpunt. Ook Van Helfteren kon niet anders dan uitermate tevreden zijn. "Ik kan je niet zeggen hoe ik het heb gedaan, dat weet ik zelf ook niet, maar ik zag een team op het veld staan waarvan ik vorige week echt niet had verwacht dat dit er nu stond. De intensiteit was enorm en ze vochten voor elkaar. We hebben stappen gemaakt en dat stemt me tevreden", sprak de coach van Leiden na afloop.

Het tweede kwart was uitermate goed van Zorg en Zekerheid. Schachtner knalde het eerste drietje van de wedstrijd voor Leiden binnen en Mohamed Kherrazi wierp zich even op als guard. Hij dribbelde het hele veld over en bediende jongeling Jaron Dijkhuizen, die afmaakte. Het verschil werd vijftien bij 30-15 na weer een drietje van de ontketende Cunningham en de sfeer zat er geweldig in. Een heerlijke drive en dito score van Worthy de Jong besloten de beste eerste helft van dit seizoen van Leiden.

Goed, nu miste Groningen drie sterke spelers in Dan Coleman, Arvin Slagter (die samen met Ross Bekkering terecht werd bedankt voor de bewezen diensten bij Leiden) en Jessey Voorn, maar wat overbleef zou toch voldoende kwaliteit moeten bieden gezien de financiële middelen in het Noorden om het Leiden lastig te maken. 

Dat bleek ook enigszins toen de tot dan toe dramatische Quentin Pryor zich wat met het spel ging bemoeien en de kleine Cashmere Wright de ene na de andere rake bom begon af te vuren in de tweede helft. Kherrazi liep tegen zijn vierde fout aan en bij 40-30 was het verschil weer te overzien voor de Groningers. Balverlies van De Jong betekende onbedoeld de definitieve terugkeer aan het einde van kwart drie. In plaats van veertien punten verschil na een prima score van Jason Conrad (50-38) werd het door een bom van Wright en een score van Dourisseau uit de break ineens weer 7 bij 50-43 en bleef het spannend.

Toch viel het kwartje terecht de goede kant op voor Leiden. Schachtner opende het laatste kwart met een belangrijke driepunter. Opnieuw De Jong reeg een aantal ongelukkige acties aaneen, waarna het in een vloek en een zucht ineens weer 55-55 stond. Toch toonde Leiden zijn hart en vanaf de vrije worplijn besliste de opgeluchte ploeg van Van Helfteren de wedstrijd. De Jong revancheerde zich met twee sterke acties en Leiden won terecht van de door de een aantal supporters onverslaanbaar geachte Groningers.

Statistieken

comments powered by Disqus