Verslag

Zorg en Zekerheid Leiden-Port of Antwerp Giants

56-72

Datum:
zaterdag 14 september 2013 · 20:00
Team:
Eredivisie

Leiden begon in tegenstelling tot afgelopen woensdag ongeïnspireerd en slordig aan het duel. Met Mike Schachtner 'in burger' langs de kant - hij kwam pas gisteren aan en wacht nog op zijn werkvergunning - deed het vooral defensief pijn aan de ogen voor Toon van Helfteren. Rasschutter Dennis Donkor en de wat mindere Amerikaan Barry Stewart namen de ring van ver onder vuur alvorens Leiden iets opleefde. Hoogtepunt in het eerste kwart was de prachtige pass over de hele van Whit Holcomb-Faye naar Josh Duinker, die dankbaar afrondde. 


Het werd er na de eerste onderbreking niet veel beter op. Een 11-0 run van de Belgen werd bij 11-22 onderbroken door Worthy de Jong, die voor het eerst van zich liet horen onder de ring. Liefst zeven punten op rij van Frank Turner, een oude bekende van Den Bosch, vormden het eindschot naar een op het oog onoverbrugbare achterstand van 21-40 bij rust gezien het spelbeeld in de troosteloze eerste helft. En dat in de wetenschap dat Antwerpen niet kon beschikken over vier spelers die met België mee zijn naar het Europees Kampioenschap en een Amerikaan die nog geblesseerd langs de kant zat.

 
Maar ook met die smalle rotatie waren de Belgen veel sterker dan Leiden, dat veel balverlies leed en in grote fases nog als los zand aan elkaar hing. Van Helfteren was zichtbaar zwaar geïrriteerd over het optreden van zijn ploeg en ondanks het vroege stadium van de voorbereiding waarin Leiden verkeert, zal het Van Helfteren kennende gedonderd hebben in de kleedkamer. Dat hielp overigens wel, want Leiden kwam fris en met een positieve instelling de tweede helft binnen. Scores van Kherrazi, Duinker, De Jong en weer Duinker leidden een wederopstanding in en omdat de Belgische coach ook nog een technische fout kreeg voor wat verbale uitingen, kon Leiden doorstomen tot 33-40 door een rake bom van Kasper Averink.  


Toen Worthy de Jong ook nog een heerlijk block plaatste op een schotpoging pal na een time-out van de Belgen, ging het publiek er nog maar eens goed voor zitten en leek Zorg en Zekerheid het goede gevoel dat woensdag toch was blijven hangen terug te hebben. Pas na vijf minuten na de rust knalde bankzitter Yoeri Schoepen de eerste score voor de bezoekers erin, waarna de Belgen weer iets meer lucht kregen na de inhaalrace van de thuisploeg. Met een kwartstand van 20-13 bleven de kansen voor Leiden op een aanvaardbaar resultaat aanwezig, 41-53. 


Toch waren het de Belgen die doordrukten in het laatste kwart. Donkor bleef een plaag met zijn haarfijne afstandsschoten en Leiden kon geen vuist maken en bleef veel te slordig in balbezit. En het hielp ook zeker niet mee dat Holcomb-Faye geblesseerd het veld moest verlaten. De Amerikaan liep een rugblessure op en werd direct intensief behandeld. Omdat ook Yannick Franke niet fit was, werd de spoeling dun en moesten Averink en Sean Cunningham, die als uitzondering op de regel wel een hele aardige wedstrijd speelde met onder meer vier rake driepunters, zijn taken overnemen.  


Het duel kabbelde voort en ondanks een aardige comebackpoging die in de kiem werd gesmoord, kon Van Helfteren toch niet echt tevreden zijn over wat hij had gezien. Natuurlijk is het nog veel te vroeg om over conclusies of toekomstperspectief te praten en is het vooral belangrijk dat Schachtner hopelijk na het weekend bij de groep kan aansluiten. Samen met het goede optreden van Cunningham en in delen van de wedstrijd ook van Josh Duinker  die lekker stond te verdedigen en met 14 punten en 6 rebounds belangrijk was, zijn de positieve punten van deze zaterdagavond wel genoemd. Snel op naar woensdag, als opnieuw Antwerpen de tegenstander is, maar dan in België.

Statistieken

comments powered by Disqus