Nieuwsbericht

Moeizaam verder in beker

19 december 2006

Het had zo maar kunnen gebeuren dat op een koude dinsdagavond in Amstelveen de kortste weg naar succes was afgesneden. Zorg en Zekerheid Leiden won in de achtste finale van het NBB-bekertoernooi met 71-77 van SVU Lions en zit dus in de kwartfinales. Maar het ging heel moeizaam. Twee belangrijke intercepties van Jeremy Ormskerk (foto) in de slotminuut trokken het duel over de streep in Leids voordeel.

Bekerwedstrijden in de eerste fase worden nog wel eens onderschat door eredivisieteams. Heel vaak gaat het ook allemaal erg simpel, zoals eerder Hanzevast en Astronauts fluitend verder gingen. Maar soms kom je een ploeg tegen als SVU Lions, voorheen ASVU, en dan weet je tevoren dat je niet ‘zó maar' even gaat winnen in Uilenstede, het fraaie studentencomplex van de VU.

SVU Lions is formeel weliswaar de club van de Vrije Universiteit, maar je hoeft niet per se te studeren om er te kunnen basketballen. Er staat gewoon een prima team voor de promotiedivisie met een flink aantal spelers, die recentelijk of wat langer geleden in de eredivisie speelden: Koen Rouwhorst (Astronauts), Urbian Vreds (Astronauts), Klaas Steegstra (Omniworld) en de in Leiden immer populaire ‘Patje' Faydherbe (Astronauts, Omniworld).

Voeg daaraan toe een temperatuur in de zaal, die nauwelijks onderdeed voor buiten en een van een kunststof laagje voorziene betonnen vloer met een miljoen lijnen en je hebt het decor van een bekerwedstrijd in Nederland. Het bekertoernooi wordt in ons land behoorlijk ondergewaardeerd, maar het is wél de kortste weg naar succes. Via de 71-77 kwam ZZ Leiden in de kwartfinales en als je het geluk hebt twee keer een beetje gunstig te loten, kun je zó maar in de finale staan, waarin aan de meet een ticket klaar ligt voor Europees basketball.

Dan zal de ploeg van Ivo Boom in de volgende ronden wel een stukje beter moeten gaan spelen, want met name in de eerste helft was het af en toe gewoon beroerd, wat de veertig meegereisde supporters kregen voorgeschoteld. Zonder echt veel moeite kon SVU gelijke tred houden en via een driepunter van Faydherbe aan het einde van het eerste kwart zelfs een klein gaatje slaan: 27-23.

Bij de rust had ZZ Leiden de zaak rechtgetrokken, maar had lijdzaam moeten toekijken hoe Rouwhorst speelde als in zijn beste dagen in Amsterdam en de eerste helft afsloot met 14 punten 6 rebounds. Hij was daarmee op afstand de beste man van het veld.

Na de rust was ZZ Leiden wat beter bij de les en speelde met name Nick Curtis een goede wedstrijd. Toch kwam de Boom-ploeg niet los van het taaie SVU. Dat was vooral het werk van de kleine, ongrijpbare Amerikaanse pointguard Jerice Crouch. Hij leidde zijn ploeg en zorgde er met eigen scores voor dat het een puntje-puntje wedstrijd bleef. Op vijf minuten van het einde was het 64-64. Toen pas zorgden een score van Ormskerk, een block van Colwell en een driepunter van Curtis voor een beetje lucht.

Maar het was nog niet gedaan, want als je één ding niet moet doen is het Patrick Faydherbe een beetje ruimte geven voor een driepunter. Tien tegen één dat hij in zo'n situatie raak knalt. En dat gebeurde dus: 69-70. Twee steals van Ormskerk in combinatie met punten van Curtis en Burger klaarden de lastige klus voor ZZ Leiden.

JAN VAN DER NAT