Nieuwsbericht

Eerste nederlaag U20

19 oktober 2010

LEIDEN - Zorg en Zekerheid U20 is zijn ongeslagen status kwijt. Na ruime overwinningen op Weert, UBall en Woodpeckers verloor de ploeg van coach Jeroen Reitsema dinsdagavond met 72-74 van het eveneens nog ongeslagen Amsterdam.

Het was een typische wedstrijd tussen twee topploegen, waarin details uiteindelijk het verschil bepaalden. 'Geeft Wesley een pass in die laatste aanval, dan win je de wedstrijd', concludeerde Reitsema bijvoorbeeld. Wesley Groen koos ervoor om zelf te gaan. Maar je kunt de minieme nederlaag niet zo maar daaraan ophangen. Er waren veel meer momenten, waarop Zorg en Zekerheid Leiden had kunnen toeslaan. Bijvoorbeeld nadat het derde kwart was afgesloten met een voorsprong van 58-52. Binnen de kortste keren was het echter 60-58.


De hele wedstrijd gaven beide teams elkaar nauwelijks iets toe. Via 18-17 aan het einde van het eerste kwart werd bij 27-35 het grootste verschil in de wedstrijd genoteerd. Bij de rust was het echter alweer 36-40 en na 45-45 wisselden de twee teams driepunters uit, maar had Leiden dus toch het laatste woord in het derde kwart (58-52).


Maar zoals gezegd het verschil was minimaal en met de klok op nog maar 2:00 was het na een score van Groen 70-70. Hij zorgde na een steal van Tomas Breel ook voor 72-70. Normaal gesproken gaat in een close game dan het spelletje van fouten en vrije worpen beginnen. Zorg en Zekerheid had daar echter niets aan, omdat Amsterrdam pas twee fouten had in het kwart. Dat kwam een beetje doordat de scheidsrechters in de eerste helft lichtelijk in het voordeel van de thuisploeg floten en dan is het bijna een wetmatigheid dat er later in het duel wat gecompenseerd wordt.


Toch was er een goede kans voor de thuisploeg op 72-73 en 14.8 seconden voor de laatste aanval. Maar die leverde balverlies op, omdat Kasper Averink de bal op zijn eigen voet dribbelde. Amsterdam-coach Patrick Faydherbe nam natuurlijk een time-out, zodat er balbezit op driekwart van het veld kwam. Breel maakte een logische fout. Het werd daardoor 72-74 via één rake vrije worp, maar de tijd erna was nog slechts voldoende voor een kansloos noodschot.


Topscorers Zorg en Zekerheid: Don Rigters 19 (9 reb, 6 ast), Tomas Breel 15 (12 reb, 4 ast), Wesley Groen 10 en Timo van der Keijl 8 (9 reb).