Nieuwsbericht

Ruime zege op Landstede

16 oktober 2010

LEIDEN – Zes dagen na zijn conclusie dat Zorg en Zekerheid Leiden geen enkele wedstrijd gemakkelijk zou gaan winnen, kreeg Toon van Helfteren een antwoord van zijn team.

De 78-52 tegen Landstede kwam relatief eenvoudig tot stand, terwijl er bij de thuisclub nog niet eens uitkwam, wat er in potentie in zit. De oorzaak van de ‘veegpartij’ lag dan ook mede bij het optreden van de onthutsend zwakke Zwolse ploeg.


Zorg en Zekerheid Leiden zoekt nog altijd een beetje naar de vorm, die in de oefenwedstrijden tegen vooral de Belgische tegenstanders, zichtbaar was. Nu is een echte competitie natuurlijk altijd heel iets anders en bovendien zijn er personele problemen. Ryan Anderson werd gewogen en te licht bevonden en Terry Sas is nog herstellende van de neusbreuk/hersenschudding, die hij bij een training in Turkije opliep.


Bestuurslid technische zaken Rob van Hooven hoopt in de eerste helft van de komende week een nieuwe speler te kunnen presenteren als vervanger van Anderson. Maar, zoals bekend, heeft elk nadeel ook een voordeel. Door het wegvallen van Anderson en Sas kwam de ‘twee-positie’ vrij en Worthy de Jong aarzelde geen moment.


Tegen Landstede speelde hij een goede wedstrijd, die hij al heel vroeg inzette met twee knappe drives naar de basket. Beide keren schoot hij als een schicht door de Zwolse defensie en trok ook nog een fout mee, zodat hij twee keer drie punten op het scorebord zette.


De (overigens verwachte) doorbraak van De Jong geeft Toon van Helfteren iets meer speling in zijn backcourt, waar ook Terence Robinson nuttig werk deed met ondermeer vijf steals. Point guard Thomas ‘TJ’ Jackson zoekt nog naar zijn echte vorm. Je kunt zien dat hij absoluut de kwaliteiten heeft voor een point guard, al is het maar door de sterke manier, waarop hij de bal over de middellijn brengt.


De fans van Zorg en Zekerheid Leiden zijn echter verwend door het vorige seizoen met Danny Gibson als floorleader en hoewel het niet eerlijk is, wordt er natuurlijk altijd een vergelijking gemaakt. Wellicht dat TJ zich meer op zijn gemak voelt, wanneer er een echte schutter naast hem staat op de ‘twee’.


Zijn cijfers uit Zweden en Duitsland geven aan, dat hij uitermate nuttig kan zijn voor een ploeg en het kan bijna niet anders of dat komt er de komende weken een keer uit. Tegen Zwolle had Leiden zijn inbreng nauwelijks nodig. De ploeg van Herman van den Belt was geen schim van het team, dat het Leiden in het verleden vaak zo moeilijk maakte.


Van den Belt is als weinig anderen in staat om het maximale te halen uit vaak goedkope en onervaren Amerikanen, maar met Harry Marrshall en Lawrence Borha heeft hij twee jongens in huis, die moeilijk in het gareel te krijgen zijn. ‘There is no I in team’, zeggen de Amerikanen, maar die les hebben beiden nooit meegekregen. Landstede ontbeerde daardoor teamspel met als gevolg dat normaal nuttige mannen als Nikki Hulzebos, Rein van der Kamp en Alexandre de Sa liepen te zwemmen en als drietal niet verder kwamen dan vijf puntjes.


Landstede was zaterdag geen tegenstander om je echt druk over te maken. De Zwollenaren mochten precies vijf minuten schouder-aan-schouder met Leiden oplopen (11-10) en werden daarna met het grootste gemak aan de kant gezet. Via 27-14 aan het einde van het eerste kwart, was het bij de rust al 45-24.


Het enige probleem voor Zorg en Zekerheid kon de foutenlast worden, want beide lange mannen Ross Bekkering en Jesse Smith hadden toen al drie kruisjes achter hun naam. Het leverde geen echte problemen op, ook al maakte Smith binnen vier minuten in de tweede helft zijn vierde en vijfde fout.


Ross Bekkering, Seamus Boxley en Monta McGhee vormden de kern van de ploeg, die simpel overeind bleef en de hulp kreeg van Robinson en De Jong, maar ook van de ‘bankspelers’ Wouter Breel en Dave Conrad.


Vooral Monta McGhee begreep precies wat de fans nodig hadden in deze op zich saaie wedstrijd. Als je het publiek in de Vijf Meihal in extase wilt krijgen, dan heb je met de Amerikaan de juiste man in huis. Twee verre driepunters en een heerlijke alley-oop op Bekkering voor een achterwaartse dunk, werden gevolgd door het ‘at your service’-gebaar naar de fans en dan kun je niet meer stuk natuurlijk.


Het duel werd tenslotte afgemaakt door een compleet Nederlands vijftal met De Jong, Robinson, Bekkering, Breel en ook Rogillio Sewrattan, waarmee de uiteindelijk 78-52 op het scorebord kwam.


JAN VAN DER NAT