Nieuwsbericht

Leiden mist winst in Groningen

14 december 2006

Als je vrijwel op de top van je mogelijkheden hebt gespeeld, dan doet een nederlaag extra pijn. Dat deed de 80-76 tegen Hanzevast Capitals dus. Zorg en Zekerheid was vreselijk dicht bij een stunt, maar moest - zoals al zo vaak dit seizoen - deemoedig het hoofd buigen voor de Groningse ploeg, die in de eindfase net even gelukkiger en slimmer was. De winstkansen van ZZ Leiden lagen overigens iets eerder in de wedstrijd. Na een minuut of zeven in de vierde periode om nauwkeurig te zijn.

De ploeg van Ivo Boom leidde na een knappe score van Johan Kuijper en twee punten van JS Nash  met 62-67 en had balbezit. Dat had misschien de beslissing kunne inleiden. Maar de bal werd verspeeld en in plaats dat het gaatje werd opgerekt naar zeven, werd het twee, omdat Darnell Hinson scoorde en ook zijn bonus verzilverde.

ZZ Leiden begon goed aan de wedstrijd en profiteerde van een wat slap begin van Hanzevast. De ploeg van Ton Boot speelde in de eerste fase niet geconcentreerd. Mede daardoor kon Leiden gemakkelijk scoren. De thuisploeg werd in de wedstrijd gehouden door Gary Buchanan. De net van zijn hamstringblessure genezen Amerikaan, die al eerder in de Martinistad speelde en aan het begin van dit seizoen terugkeerde, knalde alleen al in de eerste tien minuten vier bommen raak.

======================================================================
JS Nash vertrekt vandaag (vrijdag) naar de Verenigde Staten. Zijn vader werd vorige week getroffen door een beroerte en ondergaat zondag een zware operatie. Nash is daardoor niet beschikbaar voor de bekerwedstrijd, dinsdag tegen SVU Lions in Amstelveen, en voor de laatste competitie voor de kerst-break tegen Astronauts.
======================================================================

Maar hij was de enige speler van Hanzevast waar ZZ Leiden geen vat op had. Verdedigend ging het verder prima en aanvallend liep het behoorlijk. Shelton Colwell speelde sterk onder de ring, JS Nash stuurde de ploeg prima en maakte ook zijn puntjes, evenals Donald Wilson, die steeds beter zijn draai gaat vinden binnen de ploeg. De goede start werd voortgezet in het tweede kwart met ondermeer een uitstekende invalbeurt van Johan Kuijper. Hanzevast had geen antwoord op de acties van de boomlange Amsterdam, die de eerste helft afsloot met negen punten.

ZZ Leiden ging naar de kleedkamer met een voorsprong van 38-41 en dat was bepaald niet onverdiend. De ploeg van Boom was beter in de rebound (15-10) en schoot zijn tweepunters tegen liefst 71 procent. Bovendien werd Buchanan beter verdedigd, waardoor hij nog maar één driepunter toe aan zijn vier van het eerste kwart. Zijn scorewerk werd voor een belangrijk deel overgenomen door Dan Oppland, die zou uitgroeien tot de beste man in de Groningse ploeg.

Het was ook Oppland, die met een driepunter direct na de rust een gelijke stand op het scorebord zette (41-41). De daaropvolgende dunk van John Turek noopte Ivo Boom tot het nemen van een time-out. Hij verraste daarna zijn collega Ton Boot met een zoneverdediging, waarop de ‘Kampioenenmaker uit Schoorl', zoals zijn koosnaam wel luidt, onmiddellijk zijn mannen ook naar de kant riep voor een minuutje overleg.

Wat hij daarin besprak werd snel duidelijk. Hanzevast speelde een stuk agressiever onder het bord van ZZ Leiden en pakte daar meer rebounds dan de Leidse ploeg. Het gevolg was natuurlijk dat er meer mogelijkheden kwamen. Toch wilde Leiden niet van wijken weten. Na drie kwarten was er dan ook volkomen evenwicht: 56-56.

Het Groningse publiek, toch al niet echt verwend dit seizoen, was er stil van en werd zelfs overstemd door de twintig fans, die hun eigen L-side hadden gevormd in het Martiniplaza. Pas in de laatste minuten gingen de ruim tweeduizend op de rode theaterstoelen zich een beetje roeren, zodat er zo waar wat sfeer kwam in de fraaie, maar o zo kille Martiniplaza.

Het waren vooral die aanmoedigingen die de Groningse ploeg tenslotte toch nog winnend over de streep trokken. De toeschouwers hadden er zo waar nog een beetje plezier in, hetgeen van de spelers niet gezegd kon worden. De sterren van het vorige seizoen bij diverse teams, vormen - samengebracht in Groningen - een braaf groepje broodballers, dat het plezier in het spelletje ontbeert, zijn werk doet en niets meer dan dat. Als je een wedstrijd, zoals deze, wint mag je best een beetje blij zijn. Maar het bedankje aan het trouwe publiek was plichtmatig en een glimlach kon er nauwelijks vanaf.

Dat bij ZZ Leiden geen vrolijke gezichten waren te ontdekken, was natuurlijk logisch. Voor de zoveelste keer was het ‘net niet'. En dan is het een schrale troost dat je een goede wedstrijd hebt gespeeld.

JAN VAN DER NAT