Nieuwsbericht

Duidelijke nederlaag

29 september 2010

ALMERE - Precies vier minuten heeft het Leidse legioen in Almere mogen hopen op een goed resultaat van Zorg en Zekerheid Leiden tegen Pinar Karsiyaka. Toen echter na veertig minuten het eindsignaal klonk was alles zo klaar als een klontje: gewogen en te licht bevonden. Pinar keerde terug naar Turkije met een 65-87 overwinning in de bagage..

Die vier minuten van Leidse hoop zaten inde slotfase van het eerste kwart, toen de ploeg van Toon van Helfteren een 8-0 run neerzette en de achterstand terugbracht van 10-19 tot 18-19 bij het einde van het eerste kwart.

 

In de zes minuten ervoor was echter al duidelijk geworden dat Zorg en Zekerheid Leiden het niet zou gaan redden tegen de ploeg, die aan de EuroChallenge mag deelnemen op basis van de zesde plek in de sterke Turkse competitie. Waar de Leidse ploeg moeizaam uit de startblokken kwam, liep het bij de Turken een stuk vlotter. Ze waren sterker in de één-tegen-één en de patronen zaten er beter in.

 

Dat was niet onlogisch, want waar Toon van Helfteren slechts drie spelers terugzag van vorig seizoen, kon  zijn collega Hakan Demir rekenen op het dubbele aantal, onder wie zijn spelverdeler David Holston en het pas 19-jarige talent Furkan Aldemir, die onder de borden oppermachtig zou zijn tegenover de Leidse luchtmacht. Hij pakte liefst 16 rebounds.

 

Als je daaraan dan een ijzersterke Amerikaan als Osiris Eldridge en de Servische routinier-krachtpatser Jovo Stanojevic kunt toevoegen, kun je met vertrouwen aan het seizoen beginnen. Dat doet Demir dan ook. De Turkse competitie moet nog beginnen, maar met de kwalificatie voor de poulefase  van de Eurochallenge - de wedstrijd volgende week kan dat natuurlijk niet meer in de weg staan - is de jaargang lekker begonnen.

 

Hij had dan na afloop wel lovende woorden voor de Leidse ploeg, maar dat was toch vooral uit beleefdheid in de richting van zijn gastheren. Want echt zorgen zal hij zich nauwelijks hebben gemaakt. Hij wist dat Monta McGhee een belangrijke schakel zou zijn en dus was er extra aandacht voor de Leidse Amerikaan, die nooit echt in zijn spel kwam.

 

Dat gold eigenlijk ook voor de lange mannen in het midden. Ross Bekkering speelde bleekjes en Jesse Smith scoorde een paar keer goed, maar kon toch ook geen rol van betekenis spelen. Samen pakten ze slechts zeven rebounds en stonden dus letterlijk in de schaduw van Aldemir met zijn zestien terugkaatsers.

 

In de oefenwedstrijden en ook zaterdag tegen Magixx was Leiden juist sterk onder de borden. Belangrijk, omdat het van afstand nog erg moeizaam gaat. Dat was woensdag in het Almeerse Topsportcentrum een eufemisme, want van de achttien driepunters ging er maar ééntje raak.

 

Als je deze feiten op een rijtje zet, is het duidelijk dat je een wedstrijd tegen een sterke ploeg als Pinar Karsiyaka niet kunt winnen. Was er aan het einde van het eerste kwart nog een sprankje hoop, bij de rust was de zaak klip en klaar. Thomas Jackson met de enige rake driepunter in de wedstrijd voor Leiden en Seamus Boxley, de beste man van de ploeg, voorkwamen een achterstand van meer dan tien punten, maar daar was dan ook wel alles mee gezegd: 32-40.

 

De Leidse ploeg bleef heel lang in de kleedkamer en begon zonder warming-up aan de tweede helft. 'Soms heb je weinig te zeggen en kunnen ze lang warmlopen en soms heb je veel te vertellen...', verklaarde Toon van Helfteren later.

 

Het werd in de tweede helft een kansloze missie. Je gunde Leiden een te verdragen nederlaag en ergens tussen de tien en vijftien punten zou netjes zijn geweest. Maar dat zat er niet in. Heel geleidelijk liep Pinar verder weg. Stojanovic bleef zijn balletjes erin gooien onder de ring of passte leep uit naar buiten, waar Eldrigde dan klaar stond voor het afstandsschot. Aldemir hielp de oude meester onder het bord en ex-Weertspeler Omar Sneed rommelde daar tussendoor om op vijftien punten af te sluiten.

 

Zorg en Zekerheid Leiden moest het hebben van incidentele acties en er gewoon het beste van maken. Dat was dus ruim onvoldoende en de mannen weten waar ze Europees gezien staan. Volgende week in de Karsiyaka Arena zal er een nieuw leermoment zijn, waarvan Leiden alleen maar profijt kan hebben in de Nederlandse competitie nu het 'Boek Europa'  dicht is.

 

JAN VAN DER NAT