Nieuwsbericht

Hoog bezoek uit Zuid-Afrika

23 september 2010

LEIDEN- Woensdagavond bij de wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden tegen Antwerp Giants zat een bijzondere delegatie op de tribune. Buffalo City is een gemeente van ongeveer 1 miljoen inwoners in het oosten van Zuid-Afrika en zusterstad van Leiden. Als ‘uitje’ tijdens een week durend bezoek bezocht de burgemeester van het stadje, evenals drie andere afgevaardigden, de wedstrijd.

En dat bezoek viel in goede aarde. Zukisa Faku, burgemeester van het stadje, was dolenthousiast en liet dat merken op de tribune. Zij promoveerde direct Leidens nieuwe reus Ross Bekkering tot haar favoriet en moedigde hem fanatiek aan. De meet and greet die zij na afloop had met Bekkering was een grappig schouwspel. Beiden Engelstalig, maar zo verschillend. De twee maakten een praatje en lieten zich fotograferen.

Die foto zal aanstaande zaterdag zeker mee terug gaan naar Zuid-Afrika, als de delegatie weer afreist naar het eigen land.
Het Zuid-Afrikaanse Buffalo City in de provincie Oostkaap is een gemeente zo groot als de provincie Utrecht. Oostkaap is de op één na grootste en armste provincie van Zuid-Afrika. Ruim 60 procent van de bevolking is er werkloos. Dat gegeven zorgt voor veel schrijnende verhalen, maar het optimisme en de manier waarop Faku, maar ook de rest van het politieke bestel in Buffalo City omgaat met deze problemen, zijn hartverwarmend.

Leiden werkt sinds 1998 samen met Buffalo City. Leiden voelt zich, zo valt ook te lezen op de website www.leidenbuffalocity.nl, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het land en voor de wederopbouw na de afschaffing van de Apartheid. De stedenband werkt volgens de zogeheten City Wide Approach; met, voor en door de stad. Bij alle samenwerkingsprojecten wordt gezocht naar partners in de twee zustersteden die behulpzaam kunnen zijn.

De Stichting Stedenband schoot het schot in de roos met het sportuitje naar Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. Het enthousiasme was enorm en voor even werden de problemen vergeten. Wellicht zal er in de toekomst een nadere band kunnen uitstaan tussen de twee steden, ook op het gebied van sport. De eerste ontmoeting met de basketbalclub had in ieder geval een uitermate positief effect op de aanwezigen.