Nieuwsbericht

Winst in laatste oefenduel

22 september 2010

LEIDEN - Met een 73-68 overwinning op de Belgische eersteklasser Antwerp Giants heeft Zorg en Zekerheid Leiden woensdag in de Vijf Meihal het oefenprogramma afgesloten.

Het was de derde zege op drie wedstrijden tegen ploegen uit de hoogste Belgische klasse. Deze op Antwerp, de nummer drie van het vorig seizoen in de eigen competitie, telde wellicht het meest. De ploeg is beter dan de voorgaande twee tegenstrevers, Pepinster en Leuven.

Net als aan de vorige wedstrijden en ook die het afgelopen weekeinde tegen Duitse tweede-bundesligateams in Almelo, zal Toon van Helfteren gemengde gevoelens hebben overgehouden. Bijvoorbeeld omdat er na een behoorlijke eerste helft een 40-29 voorsprong op het scorebord stond, die in minder dan vijf minuten na de rust werd weggegooid: 44-45.

 

Individueel kon hij toch weer tevreden zijn over Jesse Smith, die behoorlijk verdedigde en ook aanvallend zijn steentje bijdroeg. 17 punten en 9 rebounds waren keurige cijfers voor de lange Amerikaan. Afgaande op de cijfers zijn ook de 15 punten van Ryan Anderson aanvaardbaar, maar de man uit Nebraska kon niet echt overtuigen. Hij had een korte periode waarin het ging, zoals werd verwacht toen hij werd gehaald. Met twee driepunters, doorkruist door een score van Smith, schoot hij Zorg en Zekerheid Leiden na die 44-45 weer langs Antwerp: 52-47.

 

Die voorsprong werd door keihard werken niet meer afgestaan en met 73-68 over de streep getrokken. Maar Anderson kon toch niet echt overtuigen. Hij verdedigde matig en aanvallend kwam hij te weinig open. En dat is toch hetgeen moet gebeuren. Hij is in Leiden voor zijn schot en zal toch moeten gaan bewijzen dat er waarheid zit in alle mooie verhalen, die hem vanuit Lincoln in Nebraska vooruit snelden.

 

Ross Bekkering speelde zoals steeds. Lekker stevig en twee keer dunkend, zodat het publiek wat dat betreft ook aan zijn trekken kwam. Monta McGhee speelde weer eens zo'n typische McGhee-wedstrijd met geforceerde schoten en gekke acties. Niettemin kwamen er in 37 minuten 14 punten, 6 rebounds en 6 assists achter zijn naam. Een rebound na een eigen schot gevolgd door een score en een fraaie steal met een dijk van een pass op Anderson waren zijn mooiste acties.

 

Thomas 'TJ' Jackson was er na zijn lichte hamstringblessure weer bij, maar werd door Van Helfteren uiteraard wat gespaard. De coach heeft zijn eerste point guard zaterdag (20:30 uur Vijf Meihal) hard nodig in de openingswedstrijd van de competitie tegen Magixx playing for KidsRights. Omdat elk nadeel zijn voordeel 'hep' kreeg Terence Robinson de nodige minuten om te bewijzen wat hij waard is voor het team.

 

Die kans kreeg ook Wouter Breel als back-up van Jesse Smith en zijn optreden viel niet tegen. Zijn harde werken beloonde hij zelf met zes punten. Maar ook een vroegtijdig einde met vijf persoonlijke fouten.


Worthy de Jong bleef met een lichte blessure aan de kant. In gezelschap nog altijd van Seamus Boxley, die donderdag van de artsen te horen krijgt of hij zaterdag van de partij kan zijn in de wedstrijd tegen Nijmegen. Hij traint voluit mee, maar mijdt de partijen en dus ook de oefenwedstrijden tot nu. Misschien een beetje roest op de raderen, maar de captain komt er aan.

 

Jan van der Nat