Nieuwsbericht

Winst en verlies in Almelo

18 september 2010

ALMELO - Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Almelo winst en verlies geboekt tegen plopegen uit de Duitse Pro A, de vroegere tweede Bundesliga, gewonnen.

 Van Paderborn, dat afgelopen seizoen degradeerde uit de Bundesliga, werd vrijdagavond laat gewonnen met 101-78. Zaterdagmiddag verloor de Leidse ploeg met 76-82 van Cuxhaven, afgelopen seizoen de nummer twee van de ProA. De wedstrijden werden gespeeld in het kader van het Twente Basketballtoernooi. 
 

De overwinning van Zorg en Zekerheid Leiden op Paderborn kwam eigenlijk pas in het laatste kwart tot stand. Toen werd het van 75-68 nog 101-78. In de eerste helft speelde de ploeg van Toon van Helfteren slordig en had bovendien nogal moeite met de zone en zone-press van de Duitsers. Na het eerste kwart was het 25-25 en bij de rust 50-44.

 

Point guard Thomas Jackson bleef aan de kant. Hij liep afgelopen woensdag tegen Leuven een (hopelijk) lichte hamstringblessure op. Zijn plaats werd ingenomen door Terence Robinson en Rogillio Sewrattan. Ook Seamus Boxley kwam nog niet in actie. 

 

Dat was ook het scenario voor de wedstrijd van zaterdag. Wat Jackson betreft verwacht Toon van Helfteren dat hij komende week weer mee gaat doen en zaterdag in de seizoenopener tegen Magixx kan spelen.

 

Was tegen Paderborn de tweede helft goed, tegen Cuxhaven gold dat voor de eerste helft. Zorg en Zekerheid Leiden liep in het eerste kwart weg naar 21-9, ondermeer door acht punten, twee blocks en een heerlijke doordunk van Ross Bekkering. Tot aan de rust (46-32) liep het vooral aanvallend goed bij de Leidse ploeg.

 

In de tweede helft ging het een stuk minder en kwam de Duitse ploeg steeds dichterbij. Kort in het vierde kwart, dat was begonnen bij 62-57, raakte Leiden de voorsprong kwijt en verloor uiteindelijk met 76-82.

 

Van Helfteren was tevreden over de stand-ins van Jackson. Zowel Terence Robinson als Rogillio Sewrattan hielden zich behoorlijk staande. Over lange man Jesse Smith zijn er nog wat twijfels. Van Helfteren verwacht meer van hem, hoewel hij qua score redelijk meedeed met 16 punten. Vooralsnog is de proefperiode van de lange Amerikaan verlengd.

'Zijn verdedigen en rebounden kunnen beter. Het gaat overigens wel met de wedstrijd beter en het is dan ook nog niet aan de orde om naar een ander te gaan zoeken. We kijken het in elk geval nog een aantal weken aan en als de stijgende lijn zich doorzet... Of ik tevreden ben over de hele oefencampagne? Ja en nee. We hebben goede wedstrijden en goede perioden gespeeld, maar er waren ook moment dat het niet goed ging. Natuurlijk we hebben wat pech met blessures en onze laatste man is nog geen twee weken binnen. Dat zijn zaken die meespelen.'

 

Met dank aan Eric Arkensteijn