Nieuwsbericht

Opnieuw winst tegen Belgische eersteklasser

16 september 2010

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede oefenwedstrijd tegen een Belgische eersteklasser gewonnen. De 80-77 overwinning op Passe Partout Leuven Bears was minder indrukwekkend dan de 88-71 van afgelopen zaterdag tegen Pepinster Verviers.

'Maar', concludeerde coach Toon van Helfteren terecht, 'je wint wel van een team uit de hoogste klasse in België en dat soort wedstrijden werden in het verleden vaak verloren.' En daar had de Delftenaar helemaal gelijk in, want de afgelopen drie jaar speelde Zorg en Zekerheid in de voorbereiding telkens twee wedstrijden tegen Belgische eersteklassers en stond de balans over die zes duels op 0-6.

 

Nu is het voorlopig 2-0 en komt komende woensdag Antwerp Giants naar Leiden voor de laatste oefenwedstrijd op weg naar het nieuwe seizoen. Tussendoor (zaterdag en zondag) wordt nog twee keer in Almelo gespeeld tegen ploegen uit de tweede Duitse Bundesliga. Wat resultaten waard zijn in een oefencampagne is altijd de vraag, maar ZZ Leiden was voor Leuven de vierde Nederlandse tegenstander en er werd bijvoorbeeld dik gewonnen in Bergen op Zoom (68-101, al waren de West-Brabanders pas een paar dagen in training) en in de Belgische universiteitsstad kreeg Weert twintig punten aan de broek (86-66). GasTerra won er wel: 56-77.

 

Een dergelijk duidelijk resultaat leek er voor Zorg en Zekerheid Leiden even in te zitten, toen diep in het derde kwart Monta McGhee één van zijn drie driepunters maakte en er een 59-43 tussenstand op het bord stond. De ploeg van Toon van Helfteren speelde tot dat moment helemaal geen onaardige wedstrijd en de toeschouwers, die voor het spektakel kwamen werden al na een paar minuten op hun wenken bediend, toen Ross Bekkering een alley-oop-pass van Ryan Anderson met flinke kracht door de ring smeet.

 

Dat is een hobby van de Nederlandse Canadees, die altijd wel een keertje loert op een break, zodat hij lekker kan dunken. Dat gebeurde in het tweede kwart voor 35-30 in een fase, waarin Leiden aanvallend lekker speelde, maar het verdedigend niet echt geweldig deed. Bekkering is een rots in de branding als het om rebounden gaat, maar Jesse Smith zal nog wat meer moeten brengen, al was het dit keer al veel beter (13 punten en 8 rebounds) dan in de vorige wedstrijd.

 

Voor het grootste deel van het duel gaf Monta McGhee zijn gave optreden van zaterdag een vervolg. Hij sloot af met de knappe cijfers van 23 punten, 13 rebounds en 8 assists, maar ging ook een paar keer - geheel in zijn unieke stijl - wat te ver. Dan kwamen er ballen tegen de Leuvense zoneverdediging, die volstrekt kansloos waren. McGhee moest voor de routine zorgen in de ploeg, die nog altijd niet over Seamus Boxley kon beschikken, en dan moet je juist de rust bewaren. Dat deed Leiden niet goed tegen die zone, die doordoor heel effectief was.

 

Had de thuisploeg de zaken tot en met het derde kwart behoorlijk onder controle; in het laatste deel liep het helemaal niet. Dat kwam ook omdat de jonge en onervaren Terrence Robinson als aanvalsleider moest optreden, nadat Thomas Jackson met een lichte spierblessure had aangegeven dat het niet meer ging. De derde driepunter van McGhee gaf even lucht, maar Leuven sloop dichterbij en via Dior Lowhorne werd het zelfs 75-73. Toen de laatste minuut inging knalde ook Terry Sas zijn derde drietje van de avond binnen en redde daarmee in feite de wedstrijd voor zijn ploeg. Leiden moest nog wel even aan de bak, maar haalde de eindstreep bij 80-77.