Nieuwsbericht

Groot enthousiasme op geslaagde Open Dag

11 september 2010

LEIDEN - ,,Hoe groot ben jij?”, vraagt de 7-jarige Gina aan Leidens nieuwe reus Ross Bekkering. Alhoewel de Canadees ook een Nederlands paspoort bezit, spreekt hij echter geen woord Nederlands. Dan maar alleen een high five, als Bekkering toch geen antwoord geeft.

Het antwoord komt even later bij het voorstellen van de spelers. Bekkering is 2 meter 3 en meer dan 100 kilo. De kinderen vergapen zich aan de gespierde armen van de Canadees, evenals die van alle andere spelers die één voor één naar voren worden geroepen. Niet voor niets zijn ze naar de Open Dag van hun favoriete club Zorg en Zekerheid Leiden Basketball gekomen. Ook de ouders doen hun voordeel van het voorstelrondje, er veranderde immers veel bij het eerste team van ZZ Leiden.

Het is een drukte van belang in de Businessclub, waar het gezelschap wordt ontvangen. De kinderen krijgen iets te drinken, een zitplaats en worden onderworpen aan een lastige ZZ-Quiz. Veel antwoorden moet de jonge garde van ZZ dan ook schuldig blijven, maar het plezier is er niet minder om. ,,Zie je, zie je, ik zei het toch. Ik had het goed, jij niet”, schatert een jonge fan achterin de zaal tegen zijn vader als hij het juiste antwoord al luidkeels kenbaar heeft gemaakt even daarvoor.

Het echte werk voor de kinderen begint om drie uur. De deelnemers krijgen waar ze voor gekomen zijn, de mannen van het eerste team. Eén voor één worden de namen genoemd van de spelers van Leiden, alvorens die naar voren komen en op hun eigen karakteristieke wijze kennis maken met het publiek. Het applaus bij de teruggekeerde Amerikanen Seamus Boxley en Monta McGhee is groot, hoewel de andere spelers ook op gejoel uit de zaal kunnen rekenen. Ook bij de handtekeningenactie blijkt hoe populair het team is geworden. De drukte is enorm en minimaal het dubbele aantal kinderen ten opzichte van vorig jaar is aanwezig. Het zorgt logischerwijs voor tevredenheid bij de organisatie, maar ook is het een teken aan de wand. Steeds meer jonge kinderen waarderen het spel en dat is een van de speerpunten in het beleidsplan van Leiden in de komende jaren. Niet voor niets organiseert Zorg en Zekerheid Leiden Basketball ook clinics op scholen en basketbal in de wijk. De jeugd moet meer bewegen en besmet worden met het virus dat basketbal heet.

Die combinatie werd prima uiteengezet in het afsluitende nummer van de Open Dag. De kinderen trainden met het gehele eerste team mee, bijna anderhalf uur lang. Menigeen hapte binnen een kwartier naar adem en hing na een half uur met de tong op de grond, maar het plezier op de gezichten was af te lezen. De training bleek een schot in de roos en het liefst hadden alle topbasketballertjes in spé zich direct aangesloten bij een basketbalclub, voor zover ze dat nog niet gedaan hadden. Want talent liep er gisteren ook rond op het veld. ,,Je ziet gauw genoeg of ze wel eens iets gedaan hebben met basketbal. Het gaat om de manier waarop ze de bal behandelen en het spelletje zien. Er lopen er een aantal rond die daar zeker talent voor hebben”, klonk de nieuwe spelverdeler van Leiden, Thomas Jackson, positief.

Wat dat betreft was de Open Dag een groot succes en zeer zeker in vergelijking met vorig jaar had de organisatie, onder leiding van Martijn Luykx, er alles aan gedaan het de kinderen naar de zin te maken. Dat lukte en velen waren ook ’s avonds nog aanwezig bij de oefenwedstrijd die Leiden als afsluiting van de dag speelde tegen het Belgische Pepinster Verviers. Ook daar stonden de jongelingen weer veelvuldig op de banken. Althans, degenen die daar nog puf voor hadden na de zwaarste training die de kinderen ooit voor de kiezen kregen. De 10-jarige Max in ieder geval wel. ,,Ik voel m’n benen wel een beetje, maar ik zou zo nu een wedstrijd kunnen spelen!”

Bron: Leidsch Dagblad
Door Pim Scheffer