Nieuwsbericht

Geweldige tweede helft brengt Leiden knappe zege

12 september 2010

LEIDEN - Als de tweede helft van de wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden tegen Pepinster Verviers de daadwerkelijke graadmeter aangeeft voor hetgeen Leiden dit jaar in huis heeft, kan het publiek dit seizoen de borst nat maken. Leiden walste werkelijk over de Belgische topclub Pepinster Verviers heen en luisterde een succesvolle open dag op met een 88-71 zege.

De goed bezette Vijf Meihal maakte er zelfs tijdens de oefenwedstrijd een groot feest van. Onder aanvoering van die aanmoedigingen steeg een aantal spelers ver boven zichzelf uit. Wellicht is die constatering zelfs wat te negatief en bezitten de spelers in kwestie wel gewoon de kwaliteit die het publiek op de banken kreeg.

Zo schoot Terry Sas alle schroom van zich af. Hij was zaterdagavond ‘hot’ en gooide vijf van zijn zes driepuntspogingen raak. Juist in die fase nam Leiden afstand van de Belgische opponent. In de eerste helft toonde de thuisploeg nog te veel ontzag voor het Belgische – Amerikaanse – geweld. Verviers nam een kleine voorsprong en was met name verdedigend de meerdere van Leiden. In de eerste minuten kreeg de ploeg van Toon van Helfteren geen fatsoenlijk uitgespeeld schot, al is dat gegeven koren op de molen van smaakmaker Monta McGhee. De Amerikaan nam zijn ploeg halverwege het eerste kwart nog maar eens op sleeptouw en met negen kolderieke Leidse punten op rij zorgde hij na het eerste kwart voor een overbrugbaar verschil, 18-25.

In het tweede kwart veranderde er weinig aan het spelbeeld. Pepinster liep uit naar 24-34 en repareerde de voorsprong die het eerder al had genomen. De vlam sloeg bij Leiden in de pan toen McGhee het aan de stok kreeg met Stefon Jackson. Een klein opstootje was het gevolg, al werd die vroeg in de kiem gesmoord. Het had wel tot gevolg dat McGhee even later uit frustratie een onsportieve fout meekreeg, waarna ook Wouter Breel twee maal kreeg met zijkant. Hij werd bij een duel in de bucket in de ogen van de scheidsrechters onrechtmatig naar beneden getrokken. Het had tot gevolg dat Verviers er even niet meer uit kwam en moest toestaan dat Leiden opnieuw terugkwam en bij een ruststand van 39-40 was er nog niets beslist.

Het derde kwart was het beste dat Leiden tot nu toe speelde. Vrijwel alles lukte en onder luid gezang van de aanhang vlogen mijlenverre driepunters van McGhee raak, maar bekroonde ook Thomas Jackson en de eerder genoemde Terry Sas flitsende aanvallen met een ‘bom’. Via het 20ste punt van McGhee werd het 54-51 en nam Pepinster nog een time-out op 59-51. Het mocht niet baten, Leiden bleef sterk en het werd zelfs 69-53 na weer een rake driepunter van Sas. Het plezier was op dat moment enorm in het veld en dat was terug te zien in de trefzekerheid van Leiden. Met een kwartstand van 32-16 werd het duel in dat kwart beslist. Ook de oersterke Ross Bekkering deed in die fase van zich spreken met twee dunks en even spectaculaire blocks.

In het laatste gedeelte van de wedstrijd deed vooral de bank van Leiden van zich spreken. Worthy de Jong werkte alsof het een lieve lust was, maar ook Terence Robinson en Dave Conrad kregen hun minuten in de eindfase. De Jong zorgde voor 80-61, waarna Bekkering met nog maar eens een denderdunk voor 82-61 zorgde. Het slotakkoord namens Leiden kwam van Conrad, die met een verre score voor twee 88-69 op het bord schoot. Uiteindelijke eindstand werd 88-71 en daar had het publiek terecht een staande ovatie voor over.

Leiden toonde zich van zijn beste kant in de tweede helft en was mentaal ijzersterk. Ryan Anderson was aanvallend niet zo bij de les, maar kent wellicht nog wat naweeën van zijn opgelopen gebroken neus. Hij liep tegen de elleboog van Jesse Smith aan tijdens de training. Smith is nog zoekende naar zijn rol in het team, maar toonde wel aan het spelletje onder de basket te beheersen. Aanstaande woensdag staat opnieuw een Belgische topploeg klaar voor het team van Van Helfteren, dan is Leuven de tegenstander in de Vijf Meihal.

Scores ZZ Leiden: McGhee 28 (12 reb.), Bekkering 16 (11 reb.), Sas 15, Jackson 11, De Jong 6, Anderson 5, Smith 4, Conrad 2, Breel 1

PIM SCHEFFER