Nieuwsbericht

Publiek tevreden na oefenzege

2 september 2010

LEIDEN - De vierhonderd toeschouwers verlieten woensdagavond de Vijf Meihal met een glimlach. En terecht, want ze waren eigenlijk best aan hun trekken gekomen bij de oefenwedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden tegen De Friesland Aris.

Niet alleen won de thuisploeg met 92-80 en waren ook een paar hoogstandjes te zien geweest om de vingers bij af te likken. De eerste, snoeiharde dunk van Ross Bekkering was de mooiste van de drie, die de blonde reus produceerde en van de zes driepunters, die de ploeg raak schoot was de laatste er eentje, zoals alleen Monta McGhee ze kan maken. Dat betekent volledig uit balans en met een dikke fout erover heen.

 

Nu zeggen overwinningen in oefenwedstrijden meestal niet zo veel, maar er zijn weleens moeilijkere wedstrijden in de Vijf Meihal tegen de ploeg uit Leeuwarden gespeeld. Tel daarbij op dat Toon van Helfterten nog niet over Seamus Boxley (gekwetste vinger) en de net aangetrokken Jesse Smith (komt maandag) kon beschikken en dat het team al halverwege het derde kwart in foutenlast kwam en de conclusie kan niet anders zijn dan dat dit een behoorlijke prestatie was, die het aanzien zeker waard was.

 

Ongetwijfeld heeft de coachingstaf veel verbeterpunten gezien. Dat is logisch is een oefenwedstrijd zo vroeg in de campagne. De aanvallen, die worden ingestudeerd, liepen nog lang niet allemaal, de spelers moeten nog duidelijk aan elkaar wennen en de nieuwkomers natuurlijk ook aan de arbitrage. Vooral Ross Bekkering en Ryan Anderson hadden daar moeilijk mee. Bekkering kreeg twee aanvallende fouten, die in Canada en straks in Europa vermoedelijk niet zouden zijn en worden gefloten. Daarom leek het scorebord ter linkerzijde na het derde kwart al verdacht veel op een kerstboom. Worthy de Jong had maakte vijf fouten in slechts 14 minuten; Bekkering en Anderson hadden vier kruisjes achter hun naam staan.

 

In het derde kwart liep het even niet bij de Leidse ploeg en Van Helfteren liet dan ook zijn onvrede duidelijk blijken. Het was te chaotisch. De coach hamerde eriop om vooral slim te blijven spelen en wilde de aanval zien, die is bedacht om Anderson tot een schot te laten komen. De ploeg pikte het daarna weer op, liep andermaal weg van De Friesland en pakte uiteindelijk ruim de winst tegen de ploeg uit Leeuwarden, die op volle sterkte verscheen.

 

Een overwinning die vooral werd geboekt door hard te werken. Terry Sas en Monta McGhee werkten zich uit de naad. Sas kwam in de dubbele cijfers met 11 punten en McGhee maakte er liefst 28, waaronder een paar uit de hem zo typerende frommelballen.

 

Met zeven uit acht werkte hij ook zijn vrije worpen keurig af. Dat gold ook voor Bekkering (5 op 6) en Anderson (5 op 5). De driepunters kunnen veel beter, maar daar tegenover stonden liefst 23 assists als bewijs dat een aantal automatismen er al aardig inzit.

 

Scores Leiden: McGhee 28, Bekkering 21, Anderson 17, Sas 11, Jackson 9, De Jong 4, Robinson 2. Topscorers Leeuwarden: Brown 21, Punch 18