Nieuwsbericht

Nieuwe center is binnen

30 augustus 2010

De zoektocht heeft even geduurd, maar Zorg en Zekerheid Leiden heeft dan toch de center binnen, waar naar het al die tijd op jacht was. Jesse Smith brengt 211 centimeter  en 117 kilo mee voor onder de baskets, waar de ploeg van Toon van Helfteren vers bloed nodig had na het wegvallen van Johan Kuijper en Jeroen Slor.
 

Jesse Smith (28) heeft de nodige ervaring. Na drie jaar op Idaho State in de NCAA speelde hij in het seizoen 2005-2006 voor het eerst professioneel in Portugal bij Santarem. Na een half jaar (gemiddeld een double-double met 11.5 punten en 10.7 rebounds) haakte hij daar af door financiële problemen en maakte het seizoen af bij Crailsheim in de tweede Duitse Bundesliga.


Een seizoen later zat hij andermaal in Portugal, nu bij Figueira Ginasio. In 32 wedstrijden scoorde hij gemiddeld 13.8 punten en pakte 7.3 rebounds.

 

De volgende stop was de Amerikaanse D-League, de ontwikkelingsleague van de NBA. Hij speelde een seizoen voor Rio Grande en verhuisde daarna naar Reno, eveneens in de D-League. De club uit Nevada verhandelde hem in maart 2009 naar Dakota.


Vorig seizoen keerde Jesse Smith terug naar Europa, speelde een half seizoen in Finland bij Kauhajoen (14.5 punten en 9.4 rebounds), waarna hij verhuisde naar het Zwitserse Boncourt. Daar noteerde hij iets mindere cijfers (10.5 punten en 5.4 rebounds), maar moest er zijn positie delen met een andere speler van zijn lengte.


Technisch manager Rob van Hooven is blij dat de ploeg van Zorg en Zekerheid nu compleet is. ‘Ik heb de afgelopen weken vierkante ogen gekregen van het bekijken van video’s. Ik denk dat we met deze man erbij een sterk team hebben, waarmee we onze doelstellingen kunnen bereiken.’


Ook coach Toon van Helfteren is blij met de komst van Smith. ‘We hebben vijf weken gezocht naar een fatsoenlijke center. Dat heeft me een deel van mijn vakantie in Frankrijk gekost en de afgelopen weken, sinds we met de voorbereiding begonnen, vele uren. Maar een lange vent was voor ons erg belangrijk.’