Nieuwsbericht

TJ nieuwe point guard

17 augustus 2010

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft een opvolger voor Danny Gibson gecontracteerd.  De ervaren Thomas Jackson (30 jaar, 1.75 m) zal het komend seizoen het spel verdelen bij de bekerwinnaar van 2010.
 

Thomas Jackson (TJ voor intimi) speelde het afgelopen seizoen voor het Duitse Bayreuth, waarmee hij promoveerde naar de Bundesliga. Toevallig is dat ook de nieuwe club van Danny Gibson, de MVP en topscorer van het voorbije seizoen in de eredivisie. Jackson was bij Bayreuth de startende point guard, maar speelde gemiddeld slechts 21 minuten met gemiddeld 9.6 punten en 2.9 assists.


Nederlandse basketballfans zullen zijn naam wellicht nog kennen uit het seizoen 2004-2005. Hij speelde toen bij Cape Holland in Den Helder. Door een langdurige blessure bleef zijn optreden daar beperkt tot negen wedstrijden.


Een seizoen eerder begon hij zijn Europese loopbaan bij Sallen Basket in Zweden, de club waar hij na zijn avontuur in Den Helder terugkeerde. Sallen werd gevolgd door twee seizoen bij Uppsala, eveneens in Zweden. Zijn cijfers waren in die Zweedse jaren indrukwekkend. Gemiddeld zat hij altijd rond de 15 punten per wedstrijd. Qua assists en steals behoorde hij bij de allerbesten van de competitie, die wat sterkte betreft vergelijkbaar is met die in Nederland.


De roots van Thomas Jackson liggen in East Lansing, ook de geboorteplaats van Magic Johnson, één van de beste basketballers ooit. Zijn opleiding kreeg hij op Butler University in Indianapolis, een school met een grote naam en in 2010 finalist van het NCAA-toernooi. Tijdens Jacksons verblijf (1998-2002) haalde Butler twee keer het eindtoernooi van de NCAA en kwam eveneens twee keer uit in de NIT, het tweede nationale toernooi.


Jackson wordt omschreven als een echte point guard, een floorleader. Hij is voor zijn lengte een goede rebounder en een prima verdediger. Door zijn natuurlijke snelheid is hij een liefhebber van fast-break basketball. Hij is bovendien ‘fun to watch’, hetgeen hem in Zweden in het seizoen 2003-2004 de Artist of the Year-prijs opleverde.