Nieuwsbericht

Ryan Anderson eerste Amerikaan

4 augustus 2010

Met shooting guard Ryan Anderson heeft Zorg en Zekerheid Leiden de eerste Amerikaan toegevoegd aan de selectie voor het seizoen 2010-2011. De 22-jarige Anderson (1.93) is afkomstig van Nebraska University.

Op de universiteit in Lincoln ontpopte hij zich in zijn vier jaar als de absolute leider van de Cornhuskers, zoals de bijnaam van de sportteams van Nebraska luidt.
 

Ryan Anderson zal niet snel worden vergeten in basketballkringen in Lincoln, de hoofdstad van de staat Nebraska. Hij verliet de school als één van de twee spelers in de historie met meer dan 1.000 punten, 500 rebounds, 150 driepunters, 150 assists en 150 steals. De enige ander, die deze getallen aan de geschiedenisboeken toevertrouwde, was Erick Strickland, die na Nebraska negen jaar lang in de NBA speelde. En de geschiedenisboeken van de basketballers van Nebraska zijn behoorlijk dik, want de sport werd al in 1887 gespeeld op de universiteit, zes jaar nadat James Naismith basketball had bedacht.


Van Ryan Anderson mag Zorg en Zekerheid Leiden veel verwachten. Hij is een prima schutter en werkte bijvoorbeeld zijn driepunters in zijn laatste seizoen bij Nabraska af tegen 42.9 procent. Maar Anderson is ook een goede rebounder, heeft oog voor zijn medespelers en zette gedurende vier jaar in de sterke Big-12 Conference een steal tegenover elke turnover.

 

Nabraska is op basketballgebied geen school, die enorm aan de weg timmert. Football is dé sport, maar de wedstrijden van Anderson en zijn teamgenoten trokken de afgelopen jaren toch gemiddeld zo’n 10.000 toeschouwers in het Bob Devaney Sports Center, waar er 13.595 in kunnen. Het grote NCAA-toernooi blijft meestal buiten bereik van de Cornhuskers, maar met Ryan Anderson plaatste de ploeg zich wel twee keer voor het NIT, het tweede college-basketballtoernooi.

 

Na het seizoen 2008-09 stelde Ryan Anderson zich beschikbaar voor de draft van de NBA, maar trok zich later terug. Daar ging ook iedereen vanuit. Hij keerde terug voor zijn vierde jaar op Nebraska en werd qua score, rebounds, driepunters en steals de beste van zijn ploeg.

 

Hij had zich andermaal kunnen melden voor de NBA-draft, maar koos voor een verblijf in Europa om daar zijn spel te verfijnen en wellicht over een paar jaar een poging te doen de NBA te halen.