Nieuwsbericht

Oranje sluit Nations Cup in mineur af

2 augustus 2010

LEIDEN, 2 augustus - De nationale mannenploeg heerft het toernooi om de Nations Cup afgesloten met een dikke nederlaag tegen Belgie: 59-82. Na de knappe zege op Duitsland een dag eerder was er natuurlijk hoop op andermaal een goed resultaat, maar daar kwam weinig van terecht.

Na een behoorlijke eerste helft bakte Oranje er na de rust weinig van en was het vierde kwart (6-29!) zelfs heel slecht. Nederland werd door het verlies vierde in het toernooi, dat werd gewonnen door Duitsland. Zweden werd tweede en Belgie derde.

 

Een dikke week geleden, na de tweede wedstrijd tegen het ontwikkelingsteam van Canada, zei bondscoach Gadi Kedar dat er nog veel werk aan de winkel was. Trainen, trainen en nog eens trainen, was zijn gedachte. Met nog twee oefenwedstrijden voor de boeg tegen Cyprus (komend weekeinde in Almere) is de zaak nog niet veel anders. Er is nog steeds veel te doen voor de ploeg, die halverwege deze maand de eerste drie wedstrijden moet afwerken voor de promotie naar de Europese A-divisie.

 

In Leiden was het de afgelopen drie dagen matig, vervolgens goed en tenslotte slecht. Het zou een goede zaak zijn, wanneer Oranje zes punten zou kunnen pakken in de drie duels tegen Luxemburg, Oostenrijk en voor tegen Estland. De eerste twee ploegen zouden geen probleem mogen zijn. Is dat wel het geval, dan heeft Nederland niets te zoeken in de A-groep. De wedstrijd tegen Estland is op papier de meest cruciale. Wanneer Oranje een positief resultaat boekt in de twee duels tegen de Balten dan moet de eerste plaats in de poule haalbaar zijn en is er daarna (in 2011) een kans op promotie naar de Europese subtop.

 

Maar dan zal er beter gespeeld moeten worden dan in Leiden, waar de knappe overwinning op Duitsland van zondag een aangename verrassing was, maar ook helaas een uitzondering. Nu mag aan oefenwedstrijden niet al ter veel waarde worden toegedicht, maar dat geldt natuurlijk voor nederlagen, maar ook voor overwinningen. Vaak wordt gesteld dat je van nederlagen meer kunt leren dan van overwinningen. Als dat zo is, dan heeft 'Leiden' in elk geval nut gehad.

 

Vooral maandag tegen de Belgen was het na de rust onthutsend zwak, wat Oranje de vierhonderd toeschouwers voorschotelde. En dat terwijl de tegenstander de beste man van de ploeg, Axel Hervelle, in de tweede helft aan de kant hield en coach Casteels was weggestuurd na drie technische fouten van de bank, waaronder eentje van hemzelf. Die T's vielen vlak voor de rust, toen er van alle kanten commentaar kwam op een arbitrale beslissing.

 

Voor de Belgen was het kennelijk olie op het vuur, want ze kwamen de kleedkamer uit met stoomwolken uit de oren. Razendsnel werd de achterstand weggewerkt en toen dat aan het einde van het derde kwart eenmaal was gelukt (53-53), was er geen houden meer aan. In het vierde kwart kwam Oranje nog nauwelijks aan scoren toe. Slechts Robin Smeulders benutte twee vrije worpen, maar op de eerste veldscore moest gewacht worden tot 3:51 van hert einde. Toen pas dunkte Henk Norel - terecht overigens uitgeroepen tot MVP van het toernooi, vooral op basis van zijn eerste twee wedstrijden - raak voor 57-72.

 

Over het eindresultaat bestond toen al lang geen twijfel meer. De driepunters van de zuiderburen vielen als rijpe appels en bij 59-82 werden de boeken gesloten. Die zullen snel weer open gaan, want de tijd gaat dringen. 

Fotoreportage Richard Koolen