Nieuwsbericht

Oranje stunt op Nations Cup

1 augustus 2010

LEIDEN - De nationale ploeg heeft op de tweede dag van de Nations Cup in Leiden voor een verrassing gezorgd door van Duitsland te winnen. Dertig minuten vaak uitstekend basketball, vooral verdedigend was het bij vlagen top, leidden tot een 60-58 overwinning.

Dat is eenprachtige prestatie, want Duitsland is al vele jaren een vaste deelnemer aan het Europees kampioenschap, heeft zal al geplaatst voor de titelstrijd in 2011 en doet ook eind deze maand mee aan het wereldkampioenschap in Turkije.

 

Nederland onderging een ware metamorfose in vergelijking met de wedstrijd van een dag eerder tegen Zweden. Toen was het vooral verdedigend slechts, omdat met name de driepunter van de Zweden niet goed werd verdedigd. In het eerste kwart leek het dezelfde kant op te gaan. Lucca Staiger knalde er drie bommen in en Nederland stond na tien minuten achter met 10-20.

 

Oranje speelde andermaal zonder Francisco Elson, die echter dit keer wel (in burger) aan de kant zal. Hij kreeg rust om een lichte knieblessure te laten genezen, zo luidde de officiële verklaring. Maar waarom was hij er dan - als aanvoerder een rolmodel nota bene - tegen Zweden helemaal niet bij? Op die vraag werd geen antwoord gegeven, maar in de wandelgangen wisten velen dat er 'iets' was gebeurd tijdens de trip naar Israël. Kennelijk zijn de plooien gladgestreken en kan bondscoach Gadi Kedar gewoon beschikken over de lange NBA-prof als het er straks echt om gaat.

 

Maar Nederland zonder Elson kan ook heel aardig basketballen, zo ervaarden de geroutineerde Duitsers. In het tweede kwart kwam al het herstel en in het derde deel leek Oranje heel lang op weg naar een uniek wereldrecord. Acht minuten lang werd de tegenstander op 'nul' gehouden. Nog twee minuten zou een kwart hebben opgeleverd, dat verdedigend nooit meer verbeterd zou kunnen worden. Maar de Duitsers wensten op die manier geen deel uit te maken van de basketball-geschiedenis en gooiden er toch nog een paar punten in.

 

41-43 was het bij het ingaan van het vierde kwart en de zeshonderd toeschouwers in de Vijf Meihal gingen er eens goed voor zitten. Er ontspon zich een heerlijk duel, waarin Duitsland niet wilde verliezen en Nederland de kans rook een toch historische overwinning te boeken. Want sinds Nederland en Duitsland uit elkaar dreven door de prima aanpak van het basketball bij de oosterburen zijn de overwinningen van Oranje gemakkelijk op één hand te tellen en dan hou je vingers over. Weliswaar werd er vorig jaar in Leiden ook van Duitsland gewonnen (77-56), maar toen stond er namens de Duitsers een veredeld jeugdteam in het veld.

 

Maar die overwinning kwam er op spectaculaire wijze. Bryan Defares speelde een doorslaggevende rol, waarbij de knappe wedstrijd van Kees Akerboom (zijn vijftigste interland en dus bloemen van de NBB na afloop) en Henk Norel (17 punten, 10 rebounds), plus het nuttige werk van Robin Smeulders niet ongenoemd mogen blijven. De guard, die vorig jaar bij WCAA Giants speelde en op dit moment geen club heeft, gooide er vier vrije worpen op rij in en liet die scores volgen voor de knappe driepunter.

 

Toch was de winst bij 59-55 nog niet binnen, want Jagla gaf repliek met een driepunter voor 59-58. Eén rake vrije worpen van weer Defares gaf iets meer lucht, maar nog altijd konden de Duitsers winnen. De klok tikte echter weg in het voordeel van Oranje. Bij noodschoten moet je dan een beetje mazzel hebben. Dat hadden de Duitsers nu eens niet...  

Fotoreportage Richard Koolen