Nieuwsbericht

Teleurstellende start Nations Cup

31 juli 2010

LEIDEN - Teleurstelling was het kernwoord op de eerste dag van de Nations Cup in de Vijf Meihal. In alle opzichten werd het niet waarop was gehoopt. Slechts een driehonderd toeschouwers kwamen een kijkje nemen, de sterren waren in geen velden of wegen te bekennen en bovendien verloor Nederland ook nog eens van Zweden.

Er was natuurlijk op wat meer publiek gerekend door de organisatoren Skillzz Sports Academy en de NBB. Het zou natuurlijk niet zo stampvol worden als bij de thuiswedstrijden van Zorg en Zekerheid Leiden, maar het plaatsen van twee extra tribunes gaf aan, dat er op meer was gerekend. Nu was het een geluk bij een ongeluk, want wie was gekomen om de grote sterren te zien schitteren was sowieso bedrogen uitgekomen.

 

Het was tevoren bekend dat Dirk Nowitzki niet met Duitsland zou spelen. Hij heeft afgezegd voor het wereldkampioenschap eind augustus/begin september in Turkije en dus is hij ook bij de oefenwedstrijden niet van de partij. Bij Nederland deed Francisco Elson niet mee. Hij is licht geblesseerd en kreeg daarom rust. Dat was ook het geval voor Jonas Jerebko. De Zweedse starter van de Detroit Pistons komt thuis bij van de vermoeienissen van de NBA Summerleague.

 

En dan begon Oranje het toernooi om de Nations Cup ook nog eens met een teleurstellende nederlaag tegen Zweden. Het werd 68-80. Nog niet eens de nederlaag op zich, maar vooral de manier waarop deed de nodige wenkbrauwen fronsen. Nadat uitblinker Henk Norel (24 punten, 9 rebounds) en Stefan Wessels elk met een driepunter de achterstand, die er na het derde kwart was, hadden weggewerkt (68-68) stortte de ploeg aanvallend en verdedigend helemaal in elkaar.

 

De gelijkmaker van Wessels kwam met nog 5:20 op de klok. In die dikke vijf minuten scoorde Oranje dus geen enkel punt meer. Norel probeerde de kar te blijven trekken, maar was op. De enige die ook een goede wedstrijd speelde was Robin Smeulders, komende seizoen spelend voor Oldenburg in de Duitse Bundesliga. Maar verdedigend zag het er ook niet goed uit. Zweden beschikt over aardig wat mannen met een driepunter in huis en liet dat zien door met vier bommen de twaalf punten verschil op het scorebord te zetten. Met name het feit dat Zweden in de tweede helft - en dan vooral aan het eind van de wedstrijd - tien aanvallende rebounds pakte, moet bonsdacoach Gadi Kedar zorgen baren. Natuurlijk is Nederland met Elson sterker, maar toch.

 

Eerder op de avond won Duitsland heel gemakkelijk van België. Na een gelijk opgaande eerste helft (40-40) werd het 58-76. Zondag speelt Nederland tegen de Duitsers, die met de zege hun kandidatuur stelden voor de hoofdprijs van het toernooi. Het is natuurlijk ook zondermeer een wedstrijd, die leuk is om naar te kijken. Als alles goed gaat is Elson er bij. Daarnaast is Duitsland een Europese subtopper en die zijn niet vaak te zien in Nederland.

Fotoreportage Richard Koolen