Nieuwsbericht

EuroChallenge: naar Izmir in Turkije

8 juli 2010

BARCELONA - De eerste tegenstander in de EuroChallenge is het Turkse Pinar Karsiyaka uit Izmir. Zorg en Zekerheid Leiden speelt op 29 september thuis en gaat op 6 oktober naar het zuidwesten van Turkije voor de tweede wedstrijd.


 

Als de ploeg van Toon van Helfteren de eerste schifting overleeft is Groep G van de EuroChallenge het volgende station. Daarin worden dan zes wedstrijden gespeeld. De tegenstanders zijn in dat geval de verliezer van Apoel Nicosia (Cyp) tegen Benetton Treviso (Ita) uit de EuroCup, KK Zadar (Kro) en de winnaar van de EuroChallenge voorronde tussen Etha Nicosia (Cyp) en Artland Dragons (Dui).

 

Wat is dat voor een ploeg, Pinar Karsiyaka Spor Kulübü Izmir? Wel, het was afgelopen seizoen de nummer zes van de sterke Turkse competitie en dat was precies voldoende voor kwalificatie voor Europa. In de eerste ronde van de play-offs ging Pinar met 3-1 onderuit tegen Banvit. De Europese ervaring van de club dateert van een tijdje terug. De naam van Pinar Karsiyaka staat drie keer in de annalen van FIBA, het laatst in 2003. In 1987 werd de club kampioen van Turkije, de enige titel uit de historie. In dat jaar werd ook de nationale beker veroverd.

 

Er wordt gespeeld in de Karsiyaka Arena van Izmir, die plaats biedt aan 4.900 toeschouwers. Met zo'n 2,5 miljoen inwoners is Izmir de derde stad van Turkije. Na Istanboel ook de belangrijkste havenplaats en - om het historisch besef een plek te geven - de geboortestad van onder anderen de Griekse dichter Homerus en scheepsmagnaat Aristoteles Onassis, de echtgenoot van Jacky Kennedy, de weduwe van John F. Kennedy. De stad, die eeuwenlang Grieks was, staat onder de naam Smyrna in de geschiedenisboeken en dateert uit de 11e eeuw voor Christus. De stad wordt ook genoemd in het bijbelboek Openbaring, maar is misschien nog wel bekender van de tafelkleden, die in vroeger tijden in bijna alle Nederlandse huiskamers lagen.

 

Maar daar heb je als basketballclub natuurlijk weinig aan. Wat kan Zorg en Zekerheid Leiden verwachten als de Turken zich op 29 september melden? Als de gegevens op de diverse websites juist zijn beschikken ze over twee Amerikanen. David Holston werd opgeleid bij Chicago State, is een guard van 1.73 en startte vorig seizoen zijn professionele loopbaam bij Pinar Karsiyaka. Zijn landgenoot Andre Smith heeft meer ervaring. Hij heeft zijn roots bij North Dakota State en speelde in Polen, Zwitserland, Japan en Engeland. Als hij nog bij de ploeg is, dan zal hem de Vijf Meihal (als daar kan worden gespeeld) bekend voorkomen. In 2008 speelde hij namelijk bij de Everton Tigers, toen één van de deelnemers aan het Leidse pre-seasontoernooi...

 

Wie er zeker bij zal zijn is de nieuwste aanwinst van Pinar Karsiyaka, de Serviër Jovo Stanojevic die de 'avond' van zijn grote basketballcarrière zwervend doorbrengt in het zuidoosten van Europa en Azië en op 33-jarige leeftijd nu in Izmir speelt. Stanojovic, een center van 2.08, was jarenlang een grote meneer in Europa. Hij speelde - toen Joegoslavië nog één land was - voor grote ploegen als Vojvodina Novi Sad en Rode Ster Belgrado, werd wereldkampioen met Joegoslavië U22 in 1997, droeg vier jaar lang van 1998 tot en met 2002 het nationale shirt van zijn land en speelde na het uiteenvallen van Joegoslavië vijf seizoenen bij de Duitse topclub Alba Berlin.

 

Voor de rest bestaat de ploeg van hoofdcoach Hakan Demir uit spelers van Turkse komaf, waarbij het opvalt dat er liefst vier jongens van onder de twintig jaar bij zijn. Die komen uit de eigen opleiding, want Pinar Karsiyaka heeft een uitstekend ontwikkelde basketballschool.

 

En....OK... in de Vijf Meihal kan het een 'hel' zijn, maar wie wil weten hoe het er in Izmit kan toegaan, moet het volgende filmpje maar eens bekijken...

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1025925065071