Nieuwsbericht

Geen nationale titel U18

9 mei 2010

ALMERE - Het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om de nationale titel te veroveren. In het Topsportcentrum van Almere moest de ploeg van René Mulder en Ruud Vos zijn meerdere erkennen in EiffelTowers Den Bosch. Het werd - na een ruststand van 40-31 - uiteindelijk 80-64 voor de Brabantse ploeg.
 

Er viel weinig af te dingen op de zege van EiffelTowers, dat een exponent is van de basketballschool in Den Bosch. Deze jongens trainen elke dag twee keer en daar staan voor de ploeg van ZZ Leiden drie trainingen per week tegenover, voor sommige spelers vier inclusief eentje bij de U20.

 

'Daardoor', concludeerde René Mulder na afloop, 'zitten de routines er natuurlijk beter in en dat zag je ook in het spel. Eiffel heeft bovendien meer individuele kwaliteit en hoewel we vier keer tegen deze ploeg close games hebben gespeeld, waren ze nu gewoon beter.'

 

De coach van de Leidse U18 en zijn spelers hoeven zich echter bepaald niet te schamen voor de tweede plaats. Er wordt vaak gezegd dat tweede worden het meest vervelende is in de sport, maar deze zilveren medaille mag gerust als een echte prijs worden gezien.

 

'Als iemand aan het begin van het seizoen had gezegd dat we in de finale zouden staan, had ik hem voor gek verklaard', aldus Mulder. 'Maar we zijn in het seizoen gegroeid en we hebben er een goed team van gemaakt.'

 

Dat team nam aanvankelijk snel een voorsprong. Het werd zelfs 7-17, maar dat leidde niet tot paniek aan Bossche zijde. Er werd geen time-out genomen, omdat de coaches er kennelijk van overtuigd waren, dat de mannen het zelf konden oplossen. En dat was ook zo. EiffelTowers herstelde zich en antwoordde met een 11-0 run om door te lopen naar 22-19 aan het einde van het eerste kwart.

 

Voor Zorg en Zekerheid Leiden hing toen al veel af van Kasper Averink, die de eerste helft zou afsluiten met 15 punten. Hij kreeg tot dan aanvallend te weinig steun, omdat EiffelTowers met namen Koen Grimbergen goed aan banden legde. Met ondermeer twee driepunters van Olaf Schaftenaar, de jongste uit de dynastie, was het bij de rust 40-31.

 

Leiden deed zijn uiterste best om het tij te keren, maar kwam in de rebound veel te kort en als het aanvallend even liep, dan werden er verdedigend geen stops gemaakt. Het verschil kwam daardoor niet meer onder de tien punten. Einde derde kwart: 60-48.

 

Daarmee was de beslissing gevallen. Leiden probeerde het nog wel, maar het lukte niet meer om dichterbij te komen. Een beetje gelaten werd het onvermijdelijke aanvaard en terecht toch beloond met bloemen en taart. De eindstand werd 80-64.

 

René Mulder keek eigenlijk al weer snel naar de toekomst. 'Van deze ploeg hou ik negen jongens over en dus kan het ook volgend jaar een leuk seizoen worden.' Want het was natuurlijk een leuk en goed seizoen. Tweede worden van Nederland is gewoon een mooie prestatie.

 

Scores ZZ Leiden: Kasper Averink 22 (3 ast), Raoul Koopmans 13, Koen Grimbergen 8 (7 reb), Jerom Kok 6, Sander Vos 5, Tomas Breel 4, Boris Crama 3, Juwan Simson 2, Micheil Willems 1.

Teamstats: schot 2p: 35.8% (53-19), 3p: 25.0% (20-5), vw: 55.0% (20-11). AR: 19, VR 19, AST: 8, TO: 7, BS: 3, ST: 5

Teamstats Eiffel: schot 2p: 47.8% (46-22), 3p: 33.3% (18-6), vw: 78.3% (23-18). AR: 18, VR: 36, AST: 17, TO: 12, BS: 8, ST: 5