Nieuwsbericht

Rommelige zege ZZ Leiden 2

3 december 2006

Het tweede team van Zorg en Zekerheid won in de Vijf Meihal, op de wat vreemde zondagavond, met 72-60 van Initial High Five uit Tilburg. Tot zover niets bijzonders, want de ploeg van coach Richard den Os was dat aan zijn stand en die op de ranglijst verplicht. Maar wat begon als een vervroegd heerlijk avondje, eindigde een beetje in mineur.

Er zit een duidelijk patroon in de wedstrijden van ZZ Leiden 2 de laatste weken. Het eerste kwart is vaak prima, wordt er ook een ruime voorsprong genomen, maar daarna zakt het in. De Os: ‘We kunnen gewoon niet constant een behoorlijk niveau vasthouden. Alles wat er goed gaat in het begin, gaat daarna fout. Dat was de afgelopen weken al een paar keer het geval en nu dus ook weer.'

ZZ Leiden sloot het eerste kwart af op 32-11 en de Tilburgers werden gekleineerd, voor zover je dat kunt zeggen van een ploeg met drie guards, die qua lengte het afleggen tegen een gemiddelde onder 14 ploeg... Maar wat High Five aan lengte tekort kwam, werd gecompenseerd met snelheid. En als dan de tegenstander een beetje ‘meewerkt', dan kun je zó maar uit kansloze positie terugkomen en er weer een wedstrijd van maken.

En dat deden de Tilburgers met een 2-15 run in de eerste zeven minuten van het tweede kwart: 34-26. Gelukkig bleef Leiden bij de les en was er bij de rust toch een redelijke voorsprong: 43-29.

Ook in de tweede helft ging het niet echt goed met ZZ Leiden 2. Er zat geen rust in de aanvallen, er werd te veel balverlies geleden en in de rebound werd de ploeg te vaak afgetroefd. Het is dat High Five niet zuiver afrondde, waardoor er steeds een redelijk verschil op het scorebord stond. De driepunts-buzzerbeater van Bram Sieben aan het einde van het derde kwart kwam echter als geroepen: 62-52.

‘Je kunt beter wat minder beginnen, want dan kun je het opbouwen', concludeerde Den Os na afloop. Als je goed begint en daarna een slecht kwart aflevert, is het heel moeilijk om weer op het niveau van dat eerste kwart te komen. Dat lukt eigenlijk nooit. Slecht spelen kan ik op zich nog accepteren, maar slordig passen, niet alert rebounden en dat soort zaken mogen niet gebeuren. Tegen dit soort teams loopt het nog goed af, maar volgende week tegen Den Bosch en daarna tegen MSV zullen we toch echt anders moeten spelen.'

In een chaotisch vierde kwart kwam de voorsprong van ZZ Leiden niet meer in gevaar. Initial High Five speelde vooral in de aanval als een kip zonder kop en kon het verschil niet meer onder de tien punten trekken. Eindstand: 72-60.

Scores ZZ Leiden 2: Bram Sieben 16, Bern Persoon 14, Kevin Tjin-a-Koeng 11, Ricardo Vallentak 8, Jerome Hoste 6, Bob Vegter 5, Michael Kool 4, Marvin van den Houwen 4, Esat Figengül 2, Jermaine Henriquez 2