Nieuwsbericht

Weer net niet

8 mei 2010

GRONINGEN - En weer zat Zorg en Zekerheid Leiden er heel dichtbij, maar lukte het - net als donderdag in eigen huis - niet. GasTerra Flames won de derde wedstrijd in de halve finales met 67-63, maar moest daarvoor ongelooflijk diep gaan.

Dinsdag krijgt Zorg en Zekerheid de kans de stand weer gelijk te trekken, om - als dat lukt -op donderdag andermaal af te reizen naar Groningen. Dan voor de allesbeslissende wedstrijd. De intense serie, die sowieso al finalewaardig is, zou daarmee een prachtige en verdiende apotheose krijgen.
 
Het duel was voor een groot deel een kopie van de wedstrijd op donderdag in de Vijf Meihal. Opnieuw had Danny Gibson het razend moeilijk tegen Jason Dourisseau, Maar de anderen maakten veel goed. Johan Kuijper toonde aan dat hij meer dat terecht - evenals Jeroen Slor - is gekozen in de voorlopige selectie voor het nationale team.
 
De grote vraag is of Zorg en Zekerheid nu nog een kans heeft op een vervolg van het seizoen. Het antwoord is 'ja', want ook nu weer kwam de ploeg een paar keer terug van een behoorlijke achterstand. Dat zal GasTerra-coach Marco van den Berg toch de nodige zorgen baren, want hoe kan het toch iedere keer dat zijn ploeg ineen stort als er een voorsprong is van rond de tien punten? Is het gemakzucht? Is het te snel en dus verkeerd wisselen? Het antwoord moet komen van de ploeg zelf.
 
Maar je zou Zorg en Zekerheid Leiden veel tekort doen door alles alleen maar te schuiven op het falen van GasTerra. De Leidse ploeg weet als geen ander wat knokken is en raakt niet in paniek, wanneer er een verschil van rond de tien punten op het scorebord staat. Soms kost het veel moeite, zoals zaterdag in het tweede kwart. GasTerra had de eindstand van het eerste kwart (17-22) omgetoverd in een riante 32-22 en Leiden had in vijf en driekwart minuut nog niet gescoord.

 

Donderdag was het twee keer Seamus Boxley geweest, nu was het Johan Kuijper, die de Sahel-achtige droogte van water voorzag. En opeens ging het weer lopen, al had de thuisploeg nog net voldoende lucht om met 36-31 de rust te halen.

 

De te lange perioden zonder scores waren het grote probleem bij Leiden, want na de bijna zes minuten van kwart twee, begon de tweede helft andermaal met een lange periode zonder Leidse punten. Pas na vijf minuten viel er een driepunter van Ronny LeMelle, maar vlak daarvoor had Aron Royé (weer hij…) met een drietje voor een gat van twaalf punten gezorgd: 43-31.

 

Was dat dan genoeg voor GasTerra? Natuurlijk niet, zou je bijna zeggen. Zorg en Zekerheid Leiden kwam gewoon weer terug in de wedstrijd, die ongelooflijk intens was. Het was een duel op het scherp van de snede, dat niet altijd werd aangevoeld door de arbitrage. Bij de bestraffing van Jeroen Slor  en Johan Kuijper (aanvallende fout) kan je vraagtekens zetten, evenals de fout van Groninger Jason Dourisseau in de daarop volgende aanval.

 

Spelers en coaches leggen zich er maar bij neer. En dat is maar goed ook, want zo blijven het tenminste lekkere wedstrijden. Want dat was GasTerra-Zorg en Zekerheid deel 3. Van het begin tot het einde was het genieten voor de 4.230 toeschouwers in Martiniplaza. En dat ondanks de lage score, want die was vooral het gevolg van keihard verdedigen.

 

Zorg en Zekerheid Leiden had meer grip op het gebied onder de eigen ring dan donderdag en de defensie van GasTerra – met Jason Dourisseau andermaal perfect op Danny Gibson – staat als een huis. De ruimte die Leiden kreeg ontstond onder het bord en dan met name bij Johan Kuijper en Seamus Boxley. Door de defensie van Dourisseau moest Gibson zich schikken in een bijrol, maar zodra er even lucht was – na de vierde fout van de Groningse Amerikaan bijvoorbeeld – sloeg hij toe.

 

Het werd bloedstollend en de hartslag moet bij veel toeschouwers hoog zijn opgelopen. In de slotminuten werd het een prachtig gevecht. Helaas verstoord door een omstreden call tegen Monta McGhee in een reboundduel, waarin zes lichamen en twaalf armen streden om de bal. 
 

Toch kreeg Zorg en Zekerheid nog een kans, maar die leed schipbreuk in het zicht van de haven. Danny Gibson ging voor een lay-up naar het bord, maar werd keihard geblokt door Tim Blue, die direct daarop scoorde (65-60). Overigens ongeveer het enige dat de ‘rasta-man’ zaterdagavond goed deed…

 

De driepunter van Ronny LeMelle kwam vervolgens te laat. Mick Burger maakte nog wel een fout op Ross, maar de Canadees die nog niet veel heeft laten zien in deze serie, mikte twee keer raak en gooide daarmee de wedstrijd in het slot.

 

Het was natuurlijk een hard gelag voor de in het wit gestoken fans van Zorg en Zekerheid. Dat was overigens een mooi antwoord op de Groningse oproep ‘iets blauws’ aan te trekken, één van de kleuren van GasTerra Flames. Het frapante was echter dat niet de thuisploeg, maar juist Leiden in het blauw speelde.

 

Dinsdag is dat weer andersom, wanneer dit heroïsche gevecht verder gaat in de Vijf Meihal en het zou heel goed kunnen dat donderdag andermaal Martiniplaza moet worden afgehuurd. GasTerra en Zorg en Zekerheid zijn namelijk nog niet klaar met elkaar.

 

JAN VAN DER NAT 

 

De foto's van Peter van der Velden en Richard Koolen vindt u op de kende plek. Ook de Groningse fotograaf Henk Eggens richtte zijn lens op het duel in Martiniplaza.KLIK HIER