Nieuwsbericht

U18 naar finale om nationale titel

2 mei 2010

ALMERE - Zorg en Zekerheid Leiden U18 speelt komende zondag de finale om het nationale kampioenschap. De ploeg van René Mulder en Ruud Vos won zondagmiddag in Almere ook de tweede wedstrijd van Almere Pioneers. Het werd - na de 69-59 van zaterdag in Leiden - nu 76-77 voor Zorg en Zekerheid.
 

Tegenstander in de finale is EifelTowers Den Bosch, dat na verlies in de uitwedstrijd zondag thuis met 104-78 van GasTerra won.

 

Zorg en Zekerheid had het in het tweede stuk van de eerste helft even moeilijk. Aanvankelijk ging het prima en schoot met name Kasper Averink (foto) 'de lichten uit' in de breedtesporthal van het Almeerse Topsportcentrum. Maar in het tweede kwart kwam de klad er in en Almere Pioneers sloeg onmiddellijk toe. Een flinke run zorgde voor een tussenstand van 40-23.

 

Daarmee was de thuisploeg - om het maar in het jargon van nu te zeggen - virtueel finalist. 'Het leek erop alsof in die fase alleen Almere bereid was te knokken', concludeerde coach René Mulder. 'Wij lieten ons de kaas van het brood eten'.

 

Nog voor de rust echter trad het herstel al in. Zorg en Zekerheid kwam dichterbij en ging naar de kleedkamer bij 47-35, nog slechts twee puntjes te veel om de winst van zaterdag (69-59) te verzilveren.

 

In de tweede helft gaf Mulder opdracht anders te verdedigen en dat werkte. De beste spelers van Almere werden uitgeschakeld en de achterstand van Leiden werd snel kleiner. Aan het einde van het derde kwart stond er zelfs een voorsprong op het bord: 60-62.

 

Dat betekende dat Pioneers moest gaan forceren en dat had voor de Almeerders niet de gewenste uitwerking. Er moesten te veel fouten worden gemaakt. Omdat ZZ Leiden beter raad wist met de vrije worpen dan zaterdag (20 op 31 gingen er toen niet in...) bleef het een puntje-puntje-wedstrijd, die uiteindelijk door Zorg en Zekerheid werd gewonnen.

 

Topscorers waren Kasper Averink met 31 punten (7 driepunters) en Koen Grimbergen, die 26 punten maakte en 11 rebounds pakte.

 

De wedstrijd om de nationale titel is komende zondag om 14:30 uur in Almere.