Nieuwsbericht

Historie telt nu niet meer mee

30 april 2010

Je kunt je natuurlijk vastklampen aan het feit dat Zorg en Zekerheid Leiden dit seizoen als enige ploeg twee keer van GasTerra Flames heeft gewonnen en daarmee voor 50 procent van de nederlagen van de Groningse ploeg zorgde.

Je kunt kijken naar de historie tussen beide ploegen sinds de terugkeer van Leiden op het hoogste niveau. Dat was 6-6 tot dit seizoen en nu 9-7 in het voordeel van Groningen. Je kunt ook kijken naar de echte historie en ontdekken dat 'Donar' maar één keer een play-offserie van Leiden won. Dat was in het seizoen 1981-1982, na daarvoor drie keer met 2-0 te zijn afgeserveerd.
 

Het zijn cijfers die net zo veel waarde hebben als de befaanmde rendementen uit het verleden voor beleggers. Geen enkele dus. Dit in play-offbasketball en dat is, zoals de Amerikanen het zo fraai zeggen 'A whole New Season'. En zij weten waar ze het over hebben, want waarom wint de Oklahoma Thunder anders twee keer van de LA Lakers en hadden de Cleveland Caveliers het zo moeilijk tegen de Chicago Bulls? Het antwoord is simpel: in de play-offs tellen voorgaande resultaten niet.
 

Heeft Zorg en Zekerheid Leiden daarom een echte kans tegen GasTerra? Zo lang de laatste wedstrijd van de serie niet is gespeeld: ja. Maar je mag de realiteit niet uit het oog verliezen. Een ploeg die slechts drie van de 36 competitiewedstrijden verliest, wordt geacht kampioen te worden. Zo simpel is het. Maar de enige keer dat de ploeg van Marco van den Berg onder druk stond, was in de halve finale van het bekertoernooi tegen Leiden. En het resultaat kennen we...
 

De grote vraag is dus hoe GasTerra Flames met de druk omgaat, want die is natuurlijk heel groot. Iedereen - en vooral de duizenden fans in Groningen - rekent erop om straks op de Grote Markt de ploeg te kunnen huldigen. Elk ander resultaat wordt beschouwd als falen. Wat dat betreft heeft Zorg en Zekerheid het een stuk gemakkelijker. Het bereiken van de halve finales, het winnen van de beker en de erkenning via de belangrijkste persoonlijke prijzen en de topscorerstitel hebben het seizoen 2009-2010 al ruimschoots doen slagen.
 

Maar wie de afgelopen dag even zijn neus om de hoek heeft gestoken bij een training, heeft kunnen constateren dat iedereen scherp is. En dat is logisch. Toon van Helfteren mocht dat in eerste instantie zeggen dat 'elke wedstrijd vanaf nu een feestje is', nu de ploeg zover is gekomen, blijkt de honger nog niet gestild.
 

Naar verwachting stroomt Martiniplaza zaterdagavond helemaal vol voor de eerste wedstrijd. Het meest cruciale duel uit een serie meestal. Het winnen van het openingsduel is vreselijke belangrijk. Zeker voor de favoriete thuisploeg.
 

Dit is wat Leon Kersten op De Basketballsite van Nederland schrijft over de serie in de preview op de halve finales:
 

GasTerra Flames (33-3, 2-0) vs. Zorg en Zekerheid (22-14, 2-0)

Natuurlijk is Groningen de favoriet om ten koste van Leiden de finale te bereiken, toch wordt dit een spannende serie. Ondanks het feit dat GasTerra amper te verslaan is dit seizoen. Leiden is wel het enige team dat twee keer heeft gewonnen van GasTerra en daarbij drie keer heeft verloren.
 

Één competitiewedstrijd en de halve finale van de beker won Zorg en Zekerheid. De allerlaatste wedstrijd van de competitie werd door Leiden in de eigen Vijf Meihal kansloos verloren van Groningen (61-75). Toon van Helfteren kan zijn spelers wel voorhouden dat er in november in Martiniplaza werd gewonnen (82-87 na verlenging).
 

Dit belooft naast een spannende vooral een emotioneel zeer beladen serie te worden. Dat zal merkbaar zijn aan alles: coaches, spelers en zeker ook de vele supporters. Grote vraag is wie zijn hoofd het meest koel houdt? En of de scheidsrechters in staat zijn dit in goede banen te leiden?
 

Een blik op de statistieken van dit seizoen leert dat Groningen op bijna alle fronten beter is dan Leiden, al zijn de verschillen niet groot. De teams zijn de nummers 1 en 2 op de ranglijst van rebounds, een cruciaal onderdeel zeker in de play-offs.
 

Op één punt presteert Zorg en Zekerheid wel beter en dat is het minder keren balverlies. In de steals en turnovers zit misschien wel de crux van deze serie. Door de verdedigende druk van GasTerra pakt de ploeg heel vaak de bal af van de tegenstander (15,8 keer per wedstrijd) daar staat tegenover dat Zorg en Zekerheid de ploeg is die in Nederland over het seizoen genomen het meest zuinig is op de bal (13,1 keer balverlies). Overigens pakt Leiden niet vaak de bal af (9,3 keer), maar is Groningen wel een ploeg die vaak de bal kwijtraakt (16,3 keer).
 

Groningen is over het seizoen gezien diep, negen man, maar mist de belangrijke center Matt Haryasz nog steeds. Met Blue is er daardoor maar één echte inside-speler over. Krijgt Leiden en met name Boxley het voor elkaar om Blue uit de wedstrijd te houden, dan zijn er kansen. Feit is wel dat de ploeg van Marco van den Berg iedere tegenstander kapot kan schieten van buiten de driepuntslijn.
 

GasTerra is de best verdedigende ploeg van Nederland en dat biedt zekerheid. Toon van Helfteren, die mits fit in principe ook negen man ter beschikking heeft, moet daar een antwoord op verzinnen, niet één keer maar drie keer. Nou heeft hij bewezen tot veel in staat te zijn en kan hij als geen ander zijn spelers prepareren. Een opvallende en belangrijke rol kan weggelegd zijn voor Jeroen Slor.
 

Enige vraagteken bij GasTerra blijft hoe de ploeg omgaat met nederlagen en bijbehorende druk die daardoor ontstaat? Gaat alles zoals het hele seizoen al dan lonkt de finale voor Groningen. Zorg en Zekerheid op haar beurt heeft al voor verrassingen gezorgd en als alles goed staat en valt, is er zeker kans op een stuntje.