Nieuwsbericht

Winst op wilskracht in Nijmegen

22 april 2010

NIJMEGEN - Keihard werken heeft Zorg en Zekerheid Leiden donderdagavond in Nijmegen de eerste play-offoverwinning in de geschiedenis opgeleverd. In een wedstrijd die niet echt goed was, maar wel zeer intens werd Matrixx Magixx verslagen met 62-67. De ploeg van Toon van Helfteren kan het nu zaterdag in de eigen Vijf Meihal afmaken.
 

En dan natuurlijk wel met de nadruk op kán, want tenslotte verloor Zorg en Zekerheid Leiden de laatste reguliere wedstrijd in eigen huis van Matrixx (71-76). Dus is enige voorzichtigheid best op zijn plaats. Maar het is uiteraard aan de Nijmeegse ploeg om te bewijzen dat die zege geen uitzondering is geweest. De druk ligt bij de mannen van Michael Schuurs. Leiden heeft altijd nog de 'achterdeur' van een derde wedstrijd, dinsdag in Nijmegen.
 

Zover wil Toon van Helfteren het uiteraard niet laten komen. Hij en zijn ploeg weten dat en hoe Matrixx Magixx te verslaan is. Het 'gameplan' werkte namelijk donderdag in de verrrassend genoeg lang niet uitverkochte Horstacker perfect. 'De opdracht was' deed de coach na afloop een boekje open, 'om na elke aanval razendsnel terug te rennen, of er nu gescoord was of niet en dan een verdedigende stop te maken. Daarnaast mocht Thomas niet naar binnen gaan, want daar is hij levensgevaarlijk. Natuurlijk bestaat dan de kans dat hij driepunters gaat raak knallen, maar dat deed hij gelukkig nu niet.'
 

Met Torey Thomas heb je het brood en het beleg van Matrixx te pakken. Daarom was er bij Zorg en Zekerheid Leiden veel gericht op de kleine Amerikaan. Hij leidt niet alleen de ploeg, maar hij is ook heel vaak de topscorer en pakt voor zo'n klein kereltje (1.80) heel veel rebounds. Dat deed hij nu ook, want er kwamen er liefst tien achter zijn naam te staan. Maar het scoren werd hem belet door vooral Danny Gibson, die hem vrijwel uitsluitend moeilijke schoten gunde en onder het bord hulp kreeg van Conor Grace en Jeroen Slor. De schoten die hij kreeg waren daardoor aan Thomas niet besteed. Hij maakte slecht één tweepunter (op zeven) en één driepunter (op acht) en sloot af met slechts zes schamele puntjes, zijn laagste totaal sinds hij eind oktober Matrixx kwam versterken.
 

Voor de ploeg waren de 62 punten nog net geen seizoen-diepterecord, want EiffelTowers stond een keer slechts 58 punten toe. Maar met die 62 ging Zorg en Zekerheid wél op herhaling, want in de tweede wedstrijd van het seizoen stokte de Nijmeegse productie ook daar en vertrok Leiden met de punten: 62-63.
 

Terecht was Van Helfteren trots op die lage tegenscore. 'Want zij maken gemiddeld 80 punten en thuis wellicht nog iets meer', wist de coach van Zorg en Zekerheid, die zijn huiswerk goed had gedaan. Niet alleen had hij naar de cijfers gekeken, ook slurpte hij zo veel mogelijk beelden op. Er werden begin deze week nog dvd's opgevraagd van de wedstrijden tegen World Class AA en Amsterdam en er werd bij de training flink tijd genomen om de standaardaanvallen van Matrixx te doorgronden. Voorbereiding is niet zelden het halve werk.
 

Matrixx liep zich van meet af aan stuk op de hechte, collectieve defensie van Zorg en Zekerheid, dat echter geen afstand kon nemen, omdat het aanvallend niet altijd even lekker liep en er een beetje te vaak balverlies werd geleden. Dat laatste liep als een rode draad door de wedstrijd, net als de aanvallende rebounds van Matrixx. De ploeg in het oogverblindende limegroen pakte over het hele duel 21 terugkaatsers onder het Leidse bord en dwong Leiden 17 turnovers af.
 

Dat is in beide categorieën te veel. Matrixx scoorde daaruit het leeuwendeel van de punten en mede daardoor kon Leiden aanvankelijk geen afstand nemen. Maar andersom gold dat ook, omdat dat goede rebounden niet werd gecombineerd met een behoorlijk schot. Matrixx nam wel een voorsprong, maar die werd nooit groter dan vier punten, 19-15 aan het einde van het eerste kwart.
 

Mooi was het allemaal niet, maar dan mocht ook niet worden verwacht. Play-off-basketball is nu eenmaal van een heel andere orde dan een reguliere wedstrijd. Het gaat om winnen en niets anders dan winnen. Bovendien hebben Zorg en Zekerheid Leiden en Matrixx Magixx een historie om tegen elkaar vaak beroerde wedstrijden te spelen, een enkele uitzondering daargelaten.
 

De pure wil om te winnen zit in je hart. En daar zat het bij de Leidse ploeg net een beetje dieper. In het tweede kwart nam Zorg en Zekerheid de leiding over, maar een echt gaatje kon aanvankelijk niet worden geslagen. Het verschil tot aan de rust was maximaal vier punten en bij de pauze precies één: 29-30.
 

Zorg en Zekerheid Leiden kwam prima uit de kleedkamer en zette de thuisploeg onder zware druk. Er kwam een serieus gat, dat maximaal elf zou bedragen bij 36-47. Maar ook die op zich lekkere voorsprong bood nog geen garantie, ook al hield Leiden vanaf dat moment de regie op de wedstrijd strak in handen en schommelde het verschil steeds rond de zeven, acht punten.
 

Dat is in de meeste wedstrijden nauwelijks de moeite waard, maar in een duel waarin zó weinig wordt gescoord is het een serieuze voorsprong. Dat bleek het voor Leiden ook te zijn, want elke dreiging van Matrixx (56-59 en later 60-63) werd direct de kop ingedrukt.
 

Hoe klein het verschil ook was, je voelde in de laatste drie, vier minuten dat het eigenlijk wel goed zat. Matrixx voelde de bui duidelijk hangen en ging gehaast en paniekerig spelen. De schoten, die met 38.6 procent twee- en 13.3 procent driepunters toch al matig waren, werden nog onzuiverder en Zorg en Zekerheid kon met lange aanvallen de klok uitmelken, waarna de eerste play-offoverwinning in de geschiedenis van de ploeg een feit was bij 62-67.
 

JAN VAN DER NAT