Nieuwsbericht

Beslissing valt tegen GasTerra

10 april 2010

ZWOLLE - De beslissing over de vierde plaats in de eindrangschikking, die recht geeft op thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs, valt volgende week. Zorg en Zekerheid Leiden had geen enkele moeite in Zwolle, waar Landstede werd verslagen met 54-94.

Concurrent Matrixx Magixx had het veel moeilijker tegen World Class AA, maar won uiteindelijk toch met 82-75. Komende zaterdag speelt Zorg en Zekerheid thuis tegen GasTerra Groningen en gaat Matrixx op bezoek bij ABC Amsterdam. Bij winst is Leiden vierde, bij verlies afhankelijk van het resultaat in Amsterdam, waar Matrixx dan ook moet verliezen. 

 

Er was vanaf halverwege de tweede helft bij de fans en de coaches meer belangstelling voor de wedstrijd in Nijmegen, dan voor het eigen duel, het laatste ooit in de ZBC-hal. Voor Landstede is een nieuwe hal gebouwd (zij wel...), die volgend seizoen de deuren zal openen.

 

Zorg en Zekerheid Leiden had in het derde kwart korte metten gemaakt met de thuisploeg, die vooral in die fase onthutsend slecht speelde. Nu werd dat ook deels afgedwongen door de Leidse ploeg, die wat slap startte, maar al snel de regie van de wedstrijd in handen nam.

 

In de eerste helft leidde dat al tot een geruststellende voorspong bij de grote pauze van dertien punten (33-46) en eigenlijk toen al voelde iedereen dat het wel in orde zou komen. Coach Toon van Helfteren had slechts acht man tot zijn beschikking. Mick Burger en Terry Sas konden door hun blessures nog niet spelen, terwijl Rogillio Sewrattan en Youri van der Linden met het tweede team in Meppel speelden. Daar werd overigens met 87-75 verloren, waardoor een plek in de Final Four van de promotiedivisie definitief buiten bereik kwam.

 

Mede door die krappe bezetting kreeg Joey Schelvis voor het eerst sinds lange tijd weer eens de kans om behoorlijk wat minuten te maken. Van Helfteren gunde bovendien Danny Gibson wat rust, omdat hij zondag moest aantreden in de All*Star Game en bij de bijbehorende driepuntswedstrijd. Schelvis ('Dit was een bevrijding voor mij') greep zijn kans en maakte tien punten in dit duel, waarin Zorg en Zekerheid Leiden echt als een collectief speelde. 

 

Dat kwam heel duidelijk tot uiting in de statistieken. Zeven van de acht spelers scoorden in de dubbele cijfers. Alleen Johan Kuijper haalde dat net niet. Hij bleef steken op acht. Twee van die acht punten waren echter het vermelden speciaal waard. Hij greep na een enorme misdunk zijn eigen aanvalsrebounds en smeet de bal alsnog door het netje.

 

Conor Grace liet eerder deze week optekenen dat hij de afgelopen seizoenen betere driepuntspercentages had verzameld dan tot nu toe bij Leiden. Zaterdag bewees hij dat dat geen holle frase is geweest. Hij schoot - onder het toeziend oog van zijn moeder - vier van zijn vijf driepunters raak en kwam inclusief acht rebounds tot keurige cijfers.

Voor zover er bij de Zwolse ploeg nog enige hoop was op een redelijk resultaat in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, werd die in het derde kwart de grond ingeboord. Ronny LeMelle, Danny Gibson met een driepunter en Seamus Boxley met zeven punten op rij maakten duidelijk dat de voorlaatste plek in de eredivisie voor Landstede een terecht positie is.

 

Halverwege de twede helft was het dus 45-76 en was het nog slechts een kwestie van het vaststellen van de eindstand. Het verschil liep op tot veertig punten (54-94). Dat is een nieuw clubrecord, want de grootste overwinning was tot nu toe het eerste thuisduel tegen Rotterdam van dit seizoen. 88-56 werd het toen, 32 punten verschil dus. En daarmee was in elk geval de 'missie Zwolle' geslaagd. Voor de ploeg, de fans en een groot aantal sponsors.  Vorig jaar kreeg het sponsoruitje met boottocht in Rotterdam door de nederlaag een minder prettig, maar nu werd de - evenals vorig jaar - door Compra gesponsorde trip een zeer geslaagde onderneming.

 

Zaterdag (letop: om acht uur en niet zoals gebruikelijk om half negen!) moet dus de laatste stap worden gezet naar de vierde plaats. Over steun hoeft de ploeg zich geen zorgen te maken. Als het een beetje wil is de hal uitverkocht voor je het weet.

 

JAN VAN DER NAT