Nieuwsbericht

Gifbeker nog niet leeg

28 november 2006

Je kunt er zo langzamerhand alle clichés op loslaten. Maar of je nou de klassieke gifbeker laat ledigen of de wet van Murphy nog eens gaat uitleggen, feit is gewoon dat Zorg en Zekerheid maar geen overwinning kan bijschrijven en dinsdag voor de achtste keer op rij met lege handen stond. Dit keer in de ZBC-hal van Zwolle, waar Landstede via een 79-71 overwinning de punten noteerde.

Verliezen mag dan onlosmakelijk bij sport horen en Cruijff mag dan een keer gezegd hebben ‘Als je niet kunt verliezen, kun je ook niet winnen', wanneer je zoals ZZ Leiden in vier van de laatste vijf wedstrijden heel dichtbij bent geweest en die voor hetzelfde geld had kunnen winnen, gaat het steeds meer pijn doen naarmate de losing streak langer wordt.

In Zwolle, waar slechts 300 mensen de tribunes bevolkten, was de ploeg van Ivo Boom heel dichtbij de overwinning. Tot halverwege het derde kwart was het overduidelijk ZZ Leiden dat de toon van de wedstrijd zette. Met een fraaie actie zette JS Nash toen een verschil van negen punten op het scorebord (38-47) en niets duidde erop dat Landstede de controle zou kunnen overnemen.

Het was in feite simpel de voortgang van de eerste helft, waarin het verschil slechts zes punten werd (31-37), maar dat was meer de schuld van ZZ Leiden dan de verdienste van Landstede. De Zwollenaren misten hun geblesseerde lange man Danny Jones en waren daardoor veelal aangewezen op acties van buiten. Die werden in de eerste 25 minuten goed verdedigd en de missers waren meestal een prooi voor Shelton Colwell, die alleen al in het eerste kwart negen rebounds naar beneden trok.

Misschien ging het tot die vijfde minuut van het derde kwart wel een beetje té goed. Wellicht door overmoed werd twee keer balverlies geleden en daarvan maakte Landstede dankbaar gebruik. De kleine schutter John Williams peerde er twee keer een driepunter in en toen Bjorn Kamphuis ook van buiten de cirkel raak schoot en - omdat hij een kleine verwonding opliep - Nitzan Hadash de bonus zag maken, waren de rollen omgedraaid en stond de thuisploeg voor het eerst aan de goede kant van de score: 52-50.

Via 54-54 aan het einde van het derde deel kwam ZZ Leiden verder op achterstand, maar was zeker nog niet kansloos. Met nog 6:50 te gaan en bij 60-54 sloeg echter het noodlot toe. Kamphuis maakte een harde fout op Colwell, wiens linkerschouder even uit en direct weer in de kom schoot. De spieren kregen daarbij zó'n opdonder, dat het uiteraard einde wedstrijd was voor de Amerikaan.

De hoofdrol in de wedstrijd was daarna voor Travis Parker. Hij was in alle opzichten de beste man bij Landstede, maar houdt kennelijk niet van bloemen, zodat Arno Bunnig als Man of the Match het boeket aan zijn ouders mee mocht geven. Parker echter zorgde voor de feitelijke beslissing. Hij maakte met een driepunter in de 24-secondenzoemer (65-56), gaf even later zijn ploeg weer lucht op 70-62 en kegelde met een minuut te gaan de laatste Leidse hoop omver.

Vlak daarvoor was ZZ Leiden teruggekomen tot drie punten (70-67) via twee vrije worpen van Mick Burger en een driepunter van Sjors Besseling, die vooral voor de rust een uitstekende wedstrijd speelde. Op de vijf punten van Parker had ZZ Leiden uiteraard geen antwoord meer.

JAN VAN DER NAT