Nieuwsbericht

YES!! IN DE FINALE

26 maart 2010

ALMERE - In een werkelijk zinderende wedstrijd heeft Zorg en Zekerheid Leiden gedaan wat velen hoopten, maar nog veel meer voor onmogelijk hielden. In de halve finale om de nationale beker werd GasTerra Flames verslagen met 75-72. Leiden staat daarmee in de finale van zondag. Tegen Amsterdam, dat ook al verrassend, in een superwedstrijd na verlenging, van World Class AA won met 97-99.

In de vakken met Leidse supporters was het een feest van jewelste toen de verlossende zoemer klonk en de driepunter van Ronny LeMelle op 13:4 seconden van het einde goud waard bleek te zijn. Met die score zat Zorg en Zekerheid op een troon richting finish. Normaal gesproken is dertien seconden ruim voldoende voor in elk geval een behoorlijk schot en in dit geval wellicht een verlenging.

 

Maar die vlieger ging voor GasTerra niet op, omdat de Leidse ploeg heel zuinig had gespeeld en slechts één persoonlijke fout had gemaakt in het vierde kwart. Daarom kon het nauwelijks nog misgaan in die laatste dertien tellen. Tot drie keer toe liet Zorg en Zekerheid de tegenstander even de bal spelen en maakte dan een fout. Geen penalty en dus weer naar de zijlijn. Uiteindelijk deed Matt Bauscher nog een wanhoopspoging, maar uit dat schot raakte de bal niet eens de ring, stuiterde over de achterlijn, waarna Leiden mocht innemen voor de laatste twee seconden.

 

'Een dikverdiende overwinning voor Leiden', gaf de uiteraard teleurgestelde, maar zeer realistische GasTerra-coach Marco van den Berg toe. Hij vond dat er tegen de Leidse zoneverdediging (veertig minuten lang met slechts af en toe wat pressie) toch wel goed gespeeld was, maar dat de open driepunters niet vielen.

 

En dat was een understatement. De Groningse schutterij gooide letterlijk geen deuk in een pakje boter. Robby Bostain 1 op 8, Steve Ross 1 op 6 en Matt Bauscher 1 op 6. Het totaal van de Groningse ploeg kwam qua driepunters uit op 17.9 procent, 5 op 28. 'Ik neem dat de spelers kwalijk. Dit soort schoten beter maken is de eigen verantwoordelijkheid van de speler. Ze waren gewoon niet klaar voor deze wedstrijd', aldus Van den Berg.

 

Om alles op het misschieten te gooien zou een diskwalificatie zijn van de Leidse verdediging. Natuurlijk kreeg GasTerra schoten, maar de defensie stond vaak als een huis, gaf betrekkelijk weinig weg onder het bord (alleen Matt Haryasz kon daar iets uitrichten, maar hij is dan ook een klasse apart) en speelde puur met het hart.

 

Inclusief Monta McGhee, die zijn rentree maakte. De medische staf had hem vrijgegeven en Van Helfteren besloot te kijken hoeveel minuten hij kon maken. Dat bleken er uiteindelijk liefst 28 te zijn, al was natuurlijk zichtbaar dat hij wedstrijdritme ontbeerde. Mede door de zoneverdediging kon hij meer minuten maken dan tevoren werd verwacht.

 

De Leidse bucket werd met veel intensiteit dichtgetimmerd. Er werd vooral weinig weggegeven onder het bord, waar keihard werd gewerkt door Grace, Slor en Kuijper, die dan ook het leeuwendeel van de rebounds wegplukten.

 

Aanvallend speelde Zorg en Zekerheid zeer gevarieerd. GasTerra moest daardoor attent zijn op de afstandsschoten, maar met name Danny Gibson koos in het eerste kwart van de wedstrijd tot drie keer toe voor een flitsende penetratie. En net toen je dacht, daar gaat-ie weer, knalde hij een driepunter binnen, direct gevolgd door een drietje van Conor Grace.

 

Dat zou de Ier nog twee keer doen, maar voor het mooie stond hij net even te vaak aan het einde van een aanval. Hij kan redelijk schieten, maar elf driepunters is voor hem iets te veel van het goede. Zijn eerste drietje trok overigens Leiden voor de eerste keer een beetje los op 17-13. Dat was de opmaat voor de grootste voorsprong in de wedstrijd. Die was negen punten bij 28-19, omdat Zorg en Zekerheid na 23-19 het tweede kwart opende met twee vrije worpen van Johan Kuijper en een driepunter van Ronny LeMelle. De Groningse aanhang werd er stil van, hetgeen van de meer dan vijfhonderd Leidenaars niet gezegd kon worden.

 

De vraag was natuurlijk wanneer het Groningse schot zou gaan vallen. Maar dat gebeurde maar niet. Ja, een keer van Matthew Otten voor drie, maar dat kunstje had Monta McGhee hem vlak daarvoor laten zien. En zo bleef Zorg en Zekerheid aan de goede kant van de score, al waren er bij de rust nog slechts drie punten over van die maximale negen: 38-35.

 

Het werd na de rust een heerlijke wedstrijd, maar wel eentje waarbij veel nagels zullen zijn opgevreten en velen voortdurend met samengeknepen billen op hun stoel zullen hebben gezeten. Tegen het einde van het derde kwart kwam GasTerra eindelijk weer aan de leiding, hetgeen sinds 11-13 niet meer het geval was geweest. Het vierde kwart begon bij 57-60.

 

Zorg en Zekerheid bleef echter volgen. GasTerra kwam nooit verder weg dan vijf punten (57-62 en 60-65. De Leidse ploeg kwam al snel aan de vrije worplijn en vandaar knabbelden LeMelle, Kuijper en Gibson steeds iets van het verschil weg, om Leiden met nog 5:32 te gaan op 67-66 te zetten.

 

Het was en bleef superspannend. LeMelle peerde er keurig drie vrije worpen in voor 72-70, maar Haryasz zorgde voor de nivellering. Met zijn gouden driepunter schoot Ronny LeMelle zijn ploeg voor het eerst in de geschiedenis naar de finale van de NBB-beker.

 

Maar, zult u zeggen, de bekerwinst in 1978 dan? Wel, die staat in de annalen van de NBB en op een fraaie lichtbak bij de businessclub, maar in 1978 namen er geen eredivisieclub deel aan het bekertoernooi. De cup werd destijd gewonnen door een andere club uit de stad, de  Leidse Internationale Studenten Club (LISC). Op een of andere manier heeft daar ooit iemand Parker Leiden van gemaakt.

 

Ach wat maakt het uit. De eerste echte beker in de historie van Leiden kan zondag worden 'opgehaald' in Almere, waar dan van Amsterdam moet worden gewonnen. Dat klinkt misschien niet zo moeilijk, maar is het wel degelijk. Vraag dat maar aan WCAA Giants, die vrijdag een voorsprong van twintig punten in het laatste kwart weggooiden en na verlenging verloren.

 

Gelukkig heeft de voltallige ploeg van Zorg en Zekerheid dat met eigen ogen gezien en zal zondagmiddag klaar zijn voor de finale tegen Amsterdam. Vast en zeker met de steun van honderden supporters. En voor wie de trip naar de polder niet kan maken is er het schakelprogramma van Studio Sport met veel aandacht voor de wedstrijd.

 

JAN VAN DER NAT