Nieuwsbericht

Sterk veld in tweede Nations Cup

26 maart 2010

LEIDEN - De stad Leiden is in het weekeinde van zaterdag 31 juli t/m maandag 2 augustus het decor van absoluut topbasketball. De nationale teams van Nederland, België, Zweden en Duitsland strijden dan in de Vijf Meihal om de Nations Cup 2010. Het toernooi wordt door de deelnemende landen gebruikt als voorbereiding op de Europese landentoernooien en kwalificatieduels.

Het evenement wordt voor de tweede keer gehouden. De organisatie is in handen van Skillz in samenwerking met de Nederlandse Basketball Bond. Door de verschillende loting van de nationale teams bij de vrouwen en de mannen is er dit keer voor gekozen om alleen een toernooi voor nationale mannenteams te organiseren. De NBB is blij met het initiatief in Leiden, aangezien de bond behalve in thuisstad Almere het Nederlands team ook graag in andere steden aan het publiek wil tonen.

 

Nederland treft bij de Nations Cup drie gerenommeerde tegenstanders. Duitsland, België en Zweden komen alle drie met het sterkst mogelijke team. Duitsland treedt mogelijk aan met NBA-speler Dirk Nowitzki van de Dallas Mavericks en bij Zweden bestaat de kans dat Jonas Jerebko, speler van NBA-club Detroit Pistons, zijn opwachting in Leiden maakt.

 

Nederland speelde voor het laatst tegen België in Alkmaar in 2006. Onze zuiderburen wonnen toen met 71-55. De laatste zege op België dateert van 2004 in Luik tijdens een oefenduel (68-63). In totaal kwamen Nederland en België sinds 1949 al 63 keer tegen elkaar uit. Daarvan won Nederland er 22, de Belgen de overige 42.

 

Duitsland was vorig jaar ook al te gast in Leiden. Oranje was toen, onder leiding van Peter van Paassen (16 punten) en Francisco Elson (15 punten) met 77-56 te sterk. Een zeldzame zege, want Duistland won van de twaalf onderlinge ontmoetingen sinds 1964 er negen. 

 

Zweden was twee jaar geleden voor het laatste in Nederland te bewonderen. In Alkmaar verloor Oranje toen met 83-65 van de Scandinaviërs. In de 34 duels die beide landen tot nu toe sinds 1985 tegen elkaar speelden was Nederland 20 keer de sterkste.

 

Bondscoach Gadi Kedar van het Nederlands team komt rond Pasen weer naar Nederland om een aantal wedstrijden te bekijken. Hij zal in die periode zijn selectie, zijn staf en het programma van de mannenploeg voor de komende zomer bekend maken. Oranje speelt in augustus de eerste ronde in het kader van de EK-kwalifcatie, waarbij het in 2011 promotie naar de A-divisie hoopt af te dwingen, twee keer thuis. Op 17 augustus ontmoet Oranje in Almere Oostenrijk. Vier dagen later op 21 augustus is Estland de tegenstander.

 

Het speelschema ziet er als volgt uit:

 

Zaterdag 31 juli

17.00 uur: België - Duitsland
19.30 uur: Nederland - Zweden

Zondag 1 augustus
17.00 uur: Zweden - België
19.30 uur: Nederland – Duitsland

Maandag 2 augustus
15.30 uur: Duitsland - Zweden
18.00 uur: Nederland - België