Nieuwsbericht

Vol vertrouwen richting Almere

21 maart 2010

Het sprookje van Zorg en Zekerheid Leiden is nog niet ten einde, want na het behalen van de halve finale van de beker en de machtige zege op EiffelTowers Den Bosch afgelopen donderdag, werd ook World Class Giants, de enige ploeg waar Leiden nog niet van had gewonnen dit seizoen, eindelijk verslagen. De manier waarop de 66-81 overwinning tot stand kwam, deed alle Leiden-harten sneller kloppen.
 

In feite kwam de zege namelijk nooit in gevaar. Met gedisciplineerd en geconcentreerd spel nam Leiden een vroege voorsprong. Het schoot uit de startblokken en in een mum van tijd keek World Class Aviation Academy, zoals Bergen op Zoom voluit heet, tegen een 3-12 achterstand aan. Erik Braal nam een time-out, maar kon niet voorkomen dat Leiden doordenderde en aan het einde van het eerste kwart een ruime 24-10 voorsprong koesterde.

 

Met ook Terry Sas aan de kant dit keer, hij brak eerder deze week een vinger, namen met name zijn Nederlandse teamgenoten de honneurs waar en vochten voor wat zij waard waren. Het werd zelfs 28-10, maar op dat moment liep Toon van Helfteren tegen een niet al te slimme technische fout op. Arvin Slagter benutte beide vrije worpen en Thomas Koenis zorgde daarna voor een score. Toch liet Leiden zich niet van de wijs brengen door de soms onbegrijpelijke beslissingen van de mannen in het grijs. Het bleef de aanvallen goed verzorgd uitvoeren en daarnaast stond de verdediging, met Conor Grace in een hoofdrol, als een huis. Bij 30-43 gingen de twee ploegen rusten.
Na de rust gebeurde er veel. Scores volgden elkaar in rap tempo op, totdat er bij een stand van 37-51 opnieuw een bedenkelijke beslissing werd genomen, dit keer in het nadeel van West-Brabant. De supporters lieten hun ongenoegen hierover zodanig blijken, dat de speaker maande tot rust. In plaats daarvan bleven de fans van de thuisploeg smijten met krachttermen en dat werd de scheidsrechters van dienst, Barry Peters, Karel Kraaijeveld en Ferdinand Toemeungte, te veel. Zij besloten het duel stil te leggen, om een afkoelingsperiode in te lassen. Gelukkig voor beide ploegen duurde die periode niet al te lang en na een kleine tien minuten werd het duel hervat.
Na de hervatting zette de thuisploeg onder luide aanmoedigingen van het thuispubliek een tandje bij. Scores van Ties Theeuwkens, Jordan Collins en Tyrone Sally brachten Bergen op Zoom plots gevaarlijk dicht bij Leiden en op 47-55 nam Van Helfteren logischerwijs een time-out om zijn spelers wat rust te gunnen. Dat pakte uitstekend uit, want een levensbelangrijke driepunter van Mick Burger, twee vrije worpen van Ronnie Lemelle en een driepunter in de zoemer voor het einde van het derde kwart van Danny Gibson – zoals alleen hij dat kan onder grote druk van de verdediging – zorgde voor een haast onoverbrugbare afstand van zeventien punten in het voordeel van Leiden bij het ingaan van het vierde kwart; 49-66.
In het vierde kwart leek Bergen op Zoom niet meer te geloven in de kansen. Met inspiratieloos spel en een aantal bedenkelijke schoten berustte de ploeg van Erik Braal vroeg in het vierde kwart in zijn lot. Voor Leiden was de koek nog niet op. Jeroen Slor kreeg de meegereisde supporters op de banken met twee monsterdunks en ook Danny Gibson werkte nog wat aan zijn statistieken. Ronnie Lemelle bekroonde een wederom uitstekende wedstrijd met nog een aantal knappe scores en zo viel de zege voor Leiden hoog uit, de laatste zoemer ging bij 66-81.
Met de uitermate knappe zege, zette Leiden weer een stap op weg naar het thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs. Nijmegen staat weer twee punten achter op Leiden en moet hierdoor sowieso twee wedstrijden meer winnen dan Leiden in de resterende vier duels. Met wedstrijden voor Leiden nog tegen Zwolle en Rotterdam uit en Amsterdam en Groningen thuis moeten in principe nog drie zeges veilig te stellen zijn. Zeker in de huidige vorm kan Leiden met veel vertrouwen toewerken naar dat kwartet wedstrijden.
Maar eerst wordt de focus gelegd op een week die voor Leiden nu al uniek is. Vrijdag begint in Almere de Final Four van de nationale beker. Leiden treedt hierin aan tegen de ploeg die nu al zeker is van de eerste plaats in de competitie, Groningen. De andere halve finale wordt afgewerkt tussen Bergen op Zoom en Amsterdam. Aan vertrouwen zal het Leiden in ieder geval niet ontbreken, met de tweede indrukwekkende zege in drie dagen tijd.

Dus de Final Four op 26 maart in Almere
Kaarten voor de (twee) halve finales kosten 7,50 euro, zondag bij de finale 12,50 euro.
Zij zijn te koop via de website van de Nederlandse Basketball Bond (klik hier) of aan de zaal van de Topsporthal in Almere.

PIM SCHEFFER