Nieuwsbericht

Fenomenale revanche met zege op Eiffel

19 maart 2010

Een betere revanche op zichzelf had Zorg en Zekerheid Leiden zich niet kunnen wensen. Na twee teleurstellende resultaten excelleerde de ploeg als vanouds tegen een totaal overdonderd Den Bosch en een vernedering en en passent de vierde opeenvolgende zege op EiffelTowers waren het gevolg. Met 98-76 kon het feestje in de Vijf Meihal beginnen.

Twee spelers kregen op zo’n drie minuten van het einde de publiekswissel die hen meer dan toekwam. Een minutenlang ovationeel applaus viel de twee koningen op het veld, Danny Gibson en Ronny LeMelle, ten deel en ook het feestje op de Leiden-bank was daarmee begonnen. Gibson vierde dan ook zijn tweede opeenvolgende wedstrijd boven de 30 punten. Na zijn 31 punten in Weert steeg hij ditmaal in zijn eigen thuishaven opnieuw tot een ongekende en in de Vijf Meihal nog nooit vertoonde hoogte, 35 punten en daarbij nog zes assists en drie rebounds prijkten op zijn statsheet na afloop. Maar ook LeMelle vestigde de aandacht op zich door als eerste Leidenaar sinds de terugkeer op het hoogste niveau zeven driepunters in één wedstrijd binnen te schieten. Zijn totaal kwam uit op 27 punten, maar nog mooier voor hem was de double-double die hij noteerde met ook tien rebounds. Tel daarbij een straffe defensie en een wederom uitstekende Johan Kuijper (11 punten, vier rebounds) bij op en het feestje is compleet.
 
Dat feest kwam er dan ook en met name in de tweede helft vernederden de schutters Den Bosch bij vlagen compleet. De Vijf Meihal explodeerde bijna bij ieder van de maar liefst 18(!) driepunters die Leiden raak schoot. In de eerste helft was Leiden nog niet echt bij machte om EiffelTowers van zich af te schudden. Het nam een snelle 9-2 voorsprong, maar al even snel was die voorsprong weer verdwenen. Zonder de op de ochtend van de wedstrijd geblesseerd geraakte Seamus Boxley (een oude schouderblessure speelde weer op), moest Leiden toezien hoe Den Bosch de eerste aanval van de thuisploeg prima pareerde en vier turnovers op rij van Leiden later was de stand plots weer 9-12. Maar toch hield de getergde ploeg van Van Helfteren Den Bosch goed bij in het eerste kwart en zorgde het ervoor dat het Eiffeltowers niet vroeg weg liet lopen. Een driepunter van Stefan Wessels bepaalde de stand na de eerste tien minuten op 20-23.
 
In het tweede kwart veranderde het spelbeeld nauwelijks. De bezoekers probeerden met snelle scores Leiden op een gaatje te zetten, maar dat lukte niet. Dat kwam met name door de ongekende weelde bij Zorg en Zekerheid die de naam Danny Gibson met zich meedraagt. Achttien punten van hem in de eerste helft zorgden ervoor dat Den Bosch zelfs met een kleine achterstand de kleedkamer in ging. De 42-41 gaf een aardig beeld van het duel, dat zich ontpopte tot een boeiend schouwspel, waarin beide ploegen elkaar geen duimbreed toegaven.
 
Na de rust schakelde Leiden een tandje bij. Vooral van afstand sloeg Leiden op de juiste momenten toe en van 45-45 werd het 51-45 en even later zelfs 58-48. Johan Kuijper was met twee scores in die fase belangrijk. Van Helfteren gunde later in dat derde kwart zijn Amerikanen wat rust, maar die actie duurde niet lang. Den Bosch zette aan, leek terug te keren in de wedstrijd, waarop LeMelle en Gibson weer als de bliksem terug keerden. Vijf op zes vrije worpen van Gibson in het slot van het derde kwart zette Leiden op een comfortabele 66-57 voorsprong.
 
Hoe hard Den Bosch het ook probeerde, het kon het compleet ontketende Leiden niet meer stoppen. Gibson knalde de pannen van het dak, LeMelle liet zich meevoeren door het uitzinnige legioen en ook Conor Grace stond verdedigend zijn mannetje tegenover de lange mannen van EiffelTowers. Opvallend waren de drie technische fouten in de loop van het vierde kwart. Grace kreeg de eerste na aanmerkingen op de leiding, waarna ook Jeroen Slor een ‘technische’ te verwerken kreeg toen hij (terecht) woest reageerde toen hij geen fout mee kreeg bij een duel onder het bord. Mede daardoor werd het duel toch nog even spannend. Kees Akerboom benutte vier vrije worpen en bracht de stand op dat moment naar 71-66. Maar het was juist een technische fout van Den Bosch die het duel definitief besliste. Anthony Richardson botvierde zijn frustratie op de scheidsrechters en werd daarvoor bestraft. LeMelle gooide twee vrije worpen raak en de Vijf Meihal explodeerde compleet toen Gibson zijn zesde driepunter raak gooide voor 81-68. Op dat moment realiseerde het publiek zich dat dit niet meer uit handen werd gegeven. De Vijf Meihal ging staan en zag de ene na de andere fenomenale aanval van Leiden beëindigd worden met een score. Bij 98-76, net niet voldoende voor de eerste ‘century’ in de eigen hal dit seizoen, werd de lijdensweg voor Den Bosch dan eindelijk beëindigd.
 
Leiden toonde daarmee aan dat het zich op magnifieke wijze over teleurstellingen heen kan zetten. Twee wedstrijden lang was de vorm er even niet, de koppen stonden omlaag en afspraken werden op het veld in de wind geslagen. Maar de mentaal geweldige ploeg richtte zich deze week op, trainde snoeihard en bewees het ongelijk van de term ‘vormcrisis’ in de Vijf Meihal.
Zorg en Zekerheid liep met de zege weer twee punten weg van naaste (en eigenlijk nog de enige overgebleven) belager Nijmegen voor plaats vier en, belangrijker nog, revancheerde zich op zichzelf en op de criticasters. Leiden is terug en dat wilde het uitzinnige publiek, maar ook de spelers die zich uitgebreid lieten feliciteren, maar al te graag weten.
 

PIM SCHEFFER