Nieuwsbericht

Kansloos bij GasTerra Flames

4 maart 2010

GRONINGEN - Natuurlijk was stilletjes gehoopt op net zo'n stunt als op 8 november vorig jaar, maar die zat er voor Zorg en Zekerheid Leiden niet in bij het tweede bezoek aan GasTerra Flames, dat zijn koppositie bevestigde met een 85-62 overwinning.

Zorg en Zekerheid Leiden slaagde er alleen in het eerste kwart in om een beetje in de buurt te blijven van de ploeg, die helemaal aan het einde van het seizoen wellicht als kampioen gekroond gaat worden. De 6-0, waarmee GasTerra begon, kon echter niet worden weggepoetst, maar na tien minuten zat Leiden nog helemaal in de wedstrijd: 23-18. Dat werd in het tweede kwart anders. Stap voor stap vergrootte de thuisclub de voorsprong en met een ruststand van 47-31 was de ploeg van Toon van Helfteren in feite al gezien.

 

Het werd in de tweede helft eigenlijk alleen maar erger. Zorg en Zekerheid kon verdedigend nauwelijks stops maken, terwijl bij de Groningse ploeg de defensie juist prima in elkaar zat. Daardoor liep het verschil op tot 23 punten halverwege de tweede helft: 66-43.

 

Zorg en Zekerheid begon het laatste stukje goed en omdat alleen Tim Blue met twee vrije worpen een antwoord had op de scores van Mick Burger, Seamus Boxley, Danny Gibson en twee rake vrije worpen van Johan Kuijper, werd het gaatje even iets kleiner: 68-51. Maar daar lag de grens voor GasTerra, dat nu ook ging scoren en uiteindelijk precies het verschil van na het derde kwart in ere herstelde: 85-62.

 

Het thuisfront kon alleen na de rust de wedstrijd via de pc volgen, omdat de verbinding tussen Groningen en het niet altijd betrouwbare statistiekenprogramma Cybersports faalde. Gelukkig is er dan altijd wel een Devil, in dit geval Peter Hartkoorn, die beried is de vingers blauw te sms'en...

 

Na de rust kwamen de statistieken gelukkig wel door en die kunnen soms het verhaal van een wedstrijd vertellen. Het cijferwerk van GasTerra-Zorg en Zekerheid deed dat voor een groot deel. Kijk naar de schotpercentages. Tweepunters 58.5 om 40.5 procent, driepunters 40 om 21.7 procent. Kijk naar de rebounds, waaruit blijkt dat GasTerra meer rebounds weghaalde onder het Leidse bord dan Zorg en Zekerheid zelf. Ook het totaal van de terugkaatsers spreekt boekdelen: 49 om 29.

 

'Ja', beaamde Toon van Helfteren, de cijfers zijn duidelijk. Daar kwam dan nog de intensiteit,  waarmee Groningen speelde, bij. Rebounds, beter schot en intensiteit. Dat is het verhaal van de wedstrijd. GasTerra speelde erg fysiek. Goed hoor, laat dat duidelijk zijn. En daar hadden wij geen antwoord op. Wij zijn aanvallend gestopt. En dat vanaf het begin. In het eerste kwart lukt het dan nog een beetje, maar daarna totaal niet meer.'

 

GasTerra speelt momenteel basketball van een ander niveau, moest de Delftenaar erkennen. 'Ze zijn bovendien erg diep. Wij krijgen acht punten van de bank en zij 31. Wij kunnen gewoon niet brengen wat GasTerra kan. We hadden moeite om vrij te komen tegen die fysieke defensie. Johan Kuijper speelde een goede wedstrijd, maar hij was één van de weinigen.

 

Teleurstellend was het optreden van Ronny LeMelle, die zaterdag nog een puntgave wedstrijd afleverde tegen Landstede. Nu schoot hij geen deuk in een pakje boter. 'Een dikke nul', was de kwalificatie van Van Helfteren. 'Niet alleen qua schot, maar ook qua rebound. Het lijkt wel alsof hij beter gaan rebounden als zijn schot valt.'

 

Zorg en Zekerheid Leiden komt GasTerra Flames eind deze maand weer tegen, dan in de halve finale van het bekertoernooi. Van Helfteren wil nog niet vooruit kijken naar die wedstrijd.  'Voor het zover is hebben we nog vijf competitiewedstrijden. De komende drie (De Friesland, Matrixx en Upstairs) zijn voor ons cruciaal. Tegen die ploegen moeten wij punten pakken...'

 

JAN VAN DER NAT