Nieuwsbericht

Regelmatige zege op Landstede

27 februari 2010

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich eigenlijk geen moment druk hoeven te maken om de wedstrijd tegen Landstede Zwolle te winnen met 93-68. De Overijsselse ploeg stribbelde in het begin heel even tegen, maar wist bij de rust al lang en breed hoe laat het was: 54-30. Ronny LeMelle was de beste schutter met uiteindelijk 25 punten. De ploeg maakte elf driepunters, waarvan LeMelle er vier voor zijn rekening nam, terwijl Mick Burger en Terry Sas elk op drie rake bommen eindigen.

 

 

Landstede was de afgelopen drie seizoenen een ploeg, waarmee Zorg en Zekerheid het altijd flink te kwaad had. Maar als dan op hetzelfde moment de één een paar flinke stappen vooruit en de andere een stap achteruit doet, kan er opeens veel veranderen.

 

Met dat gegeven moest worden gekeken naar de derde confrontatie dit seizoen tussen beide ploegen. De eerste twee waren gewonnen door Zorg en Zekerheid. De eerste thuis ruim, de tweede wat krapper in de fase dat blessures Leiden teisterden en de ploeg snakte naar het kerstreces.


De wedstrijd van zaterdag vertoonde weer veel gelijkenissen met het duel eerder in de Vijf Meihal, maar misschien was het verschil nog wel groter. Eigenlijk had Zorg en Zekerheid maar één kwart nodig om duidelijk te maken, waarom de ploeg van Toon van Helfteren een echte subtopper is geworden en waarom Landstede alleen nog door een wonder dit seizoen de play-offs kan halen.

 

31-13 waren de keiharde cijfers van het tweede kwart, waarin met name Ronny LeMelle zijn heerlijke start van de wedstrijd doortrok en de kleedkamer indook met zeventien punten op zijn conto.

 

Vanaf het moment dat hoofdscheidsrechter Bert van Slooten de bal opgooide, was een leuke strijd gaande tussen Ronny LeMelle en Todd Hendley van de Zwolse ploeg. Op het moment dat er 13-14 op het scorebord stond, was het tussen die twee 10-12. Dat Hendley zo veel kon scoren kwam, omdat Conor Grace in de openingsminuten geen vat op hem kon krijgen. Later wel en ook door een knieblessure kwam de Zwolse Amerikaan in totaal niet verder dan zestien punten. Qua punten maken werd het daarom de dag van Ronny LeMelle, die zou afsluiten op een totaal van 25.

 

Zeventien daarvan dus in de eerste helft, die leidden tot een ruststand van 54-30. Bij zo’n stand en de constatering dat Landstede een matige ploeg is, is een wedstrijd in feite gespeeld. Dat was dan ook het geval. De tweede helft had qua wedstrijd weinig meer om het lijf, al kregen bijvoorbeeld Terry Sas en Mick Burger de kans te laten zien, waarom ze op dit niveau thuishoren. Beiden schoten drie driepunters raak, Burger zelfs uit slechts drie pogingen.

 

Vooraf werd even met een schuine blik gekeken naar de nationale topscorerslijst, waarop Danny Gibson op een overbrugbare afstand staat van leider Elijah Palmer, de center van Upstairs Weert. De Leidse floorcaptain had wat dichterbij kunnen kruipen, maar was niet op schot tegen Landstede. Toch kan de strijd Palmer-Gibson met een gat van slechts negentien punten nog leuk worden.

 

Dat het schot van Gibson niet viel betekende uiteraard niet dat hij onzichtbaar was in de wedstrijd. Gibson is een echte prof, die weet dat het schot een keertje niet kan vallen, maar dat er dan andere dingen gedaan kunnen en moeten worden. En dus stonden er op de slotstatistieken zes rebounds, zeven assists en vier steals voor toch een keurig rapport.

 

In de tweede helft, die uiteindelijk door Zorg en Zekerheid gewonnen zou worden met het minimale verschil van één puntje (39-38) was er dus volop ruimte voor de Nederlandse spelers. Met grote regelmaat stonden er vier binnen de lijnen en stuk voor stuk deden ze ‘hun ding’, dat wat Toon van Helfteren van ze verwacht. Dus waren er de succesvolle schoten van Burger en Sas, negen punten tien rebounds voor Johan Kuijper, een paar lekker acties van Jeroen Slor en nuttige minuten van Rogillio Sewrattan en Joey Schelvis, die een paar uur eerder met het tweede team van koploper Binnenland wonnen. 

 

Het gegeven dat De Friesland Aris punten had gemorst in Amsterdam maakte de avond nog iets vrolijker. Het gat werd daardoor wat ruimer, al waarschuwde Toon van Helfteren voor te veel optimisme. ‘We krijgen nog veel zware wedstrijden te beginnen met GasTerra uit komende donderdag. In het laatste kwart hebben we maar vier thuiswedstrijden, waaronder Groningen en Den Bosch. Maar goed we hebben een buffertje…’
 

JAN VAN DER NAT