Nieuwsbericht

Overtuigend naar Almere!

16 februari 2010

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich op zeer overtuigende wijze geplaatst voor de Final Four van het bekertoernooi door de tweede kwartfinalewedstrijd tegen EiffelTowers Den Bosch te winnen met 76-66.

Heel even leek het doom-scenario werkelijkheid te worden. EiffelTowers begon goed en nam een 0-6 voorsprong. Het waren, achteraf gezien, de enige twee minuten, waarin de Brabantse ploeg iets te vertellen had in de Vijf Meihal. Zorg en Zekerheid Leiden sloot onmiddellijk aan en zorgde via ondermeer driepunters van Ronny LeMelle, Danny Gibson, weer LeMelle en Conor Grace voor evenwicht aan het einde van het eerste kwart: 19-18.

 

Wat er vervolgens in het tweede kwart gebeurde grensde aan het ongelooflijke en is nog nooit vertoond in een wedstrijd van Zorg en Zekerheid. Gibson (2), Joey Schelvis en Grace openden met een bombardement aan driepunters en via vrije worpen van LeMelle en Seamus Boxley werd een run neergezet van 15-0. EiffelTowers stond te tollen op de benen. Het verschil liep zelfs op tot 21 punten bij 43-22 en de eerste helft werd afgesloten bij 45-29.

 

Zestien punten verschil dus en dat opgeteld bij de tien uit de eerste wedstrijd van vorige week gaf Zorg en Zekerheid een burffer van 26 punten en dat moest natuurlijk genoeg zijn. Nu zijn er wel gekkere dingen gebeurd in een basketballwedstrijd, maar toen in het begin van de tweede helft Gibson en Grace de openingsdriepunter van Rogier Jansen beantwoordden met twee bommen, kon het feest in de Vijf Meihal worden ingezet.

 

Het werd - veel later - nog wel tien punten, maar met speels gemak counterde Leiden die schijnaanval van Den Bosch met ondermeer een wereldactie van Jeroen Slor voor 70-52. Eigenlijk was de wedstrijd dus halverwege al gespeeld. Zorg en Zekerheid meldt zich op 26 maart in Almere voor de Final Four en EiffelTowers Den Bosch mag na vijf nederlagen op rij, waarvan drie (!) tegen Zorg en Zekerheid, de wonden gaan likken.

 

Het is zo klaar als een klontje dat er bij EiffelTowers momenteel van alles mis is. Het kan niet lang meer duren of het bestuur zal ingrijpen. En wat dat in de sport betekent hoeven we op deze plek niet te vertellen. Maar het zou oneerlijk en onterecht zijn om de drie overwinningen van Zorg en Zekerheid op de aartsrivaal van weleer alleen maar in de schoenen te schuiven van falende spelers bij de tegenstander of hun coach, die geen grip (meer) heeft op zijn team. Je zou daarmee de Leidse ploeg zwaar tekort doen.

 

De competitiezege, waarmee de uiteindelijke trilogie begon, werd behaald na een verlenging, waarin Zorg en Zekerheid gewoon het slimst speelde. In deel één van de bekerdubbel had natuurlijk niet alleen Eiffel last het carnavaleske arbitrale trio en dinsdag hadden de Bossche spelers geen enkel antwoord op de run aan het begin van het tweede kwart en was de wedstrijd daarna in feite gespeeld.

 

Leiden won voor de eerste keer sinds de rentree in de eredivisie in eigen hal van EiffelTowers. Dat is dus een overwinning, die vetgedrukt in de annalen van de club mag komen. Ondergetekende werd onmiddellijk bestookt met de ultieme trivia-vraag: wanneer hebben 'wij' voor het laatste thuis van Den Bosch gewonnen?

 

Sommigen wisten 'zeker' dat het vrijwel nooit was gebeurd. Nou, zo erg is het ook weer niet. De prachtige uitslagen-database van Jacob Bergsma geeft het haarfijn aan. De allerlaatste Leiden-Den Bosch in de 'oude geschiedenis' werd door het toen sponsorloze Leiden gewonnen met 74-71. Dat was in de halve finale van de play-offs op 29 maart 1986, een serie die overigens met 2-1 werd gewonnen door Den Bosch. En voor wie alles wil weten: Leiden en Den Bosch speelden in de 'oertijd' 42 keer tegen elkaar in Leiden en daarvan won de thuisploeg 16 keer... Zo, dan hebben we aan onze historische plicht ook weer voldaan. 

 

Maar van het verleden kun je niet eten. Het gaat om nu en in de moderne geschiedenis won Leiden niet eerder een thuiswedstrjd van Den Bosch, terwijl er inmiddels drie overwinningen in De Maspoort op de palmares staan. Op deze primeur was niets af te dingen. Leiden was gewoon een klasse beter. De ploeg speelde als geheel ook zeer behoorlijk. Dat was overigens wel te verwachten na de zeperd van zaterdag in Amsterdam.

 

Na de eerste twee minuten wilde iedereen bewijzen dat het verlies in Sporthallen Zuid een vergissing is geweest. Zoals er toen sprake was van een collectieve off-day, speelde nu iedereen in zijn taak, kwamen de routines er goed uit, zat de verdediging goed in elkaar en waren er naast de 13 op 25 driepunters een paar heerlijke acties van Jeroen Slor, die behalve een weergaloze aanvallende actie, vooral verdedigend veel vuil werk opknapte en nooit opzij ging voor de Bossche lange mannen.

 

Het was ook goed om te zien dat Johan Kuijper uit het dal kroop, waar hij al een per wedstrijden in zat. Hij ging de strijd aan met Peter van Paassen op de manier, die Toon van Helfteren graag van hem ziet. De coach gaf ook weer eens speeltijd aan Joey Schelvis, die zijn elf minuten goed benutte met ondermeer een driepunter, een slimme fout en een knappe steal. Ook voor Rogillio Sewrattan waren er elf minuten weggelegd, die hij vrijwel foutloos in de boeken zette.

 

Tenslotte  zouden vijf Nederlanders de wedstrijd volmaken. Dat zal toch een beetje pijn hebben gedaan bij Den Bosch, temeer daar Nederlanders ook de wedstrijd definitief in het slot gooiden. In het begin van het vierde kwart kwam EiffelTowers namelijk nog even terug tot op tien punten (62-52), maar moest de handdoek gooien na een mooie score plus bonus van Kuijper tegen Van Paassen, een driepunter van Terry Sas en de al gememoreerde actie van Slor.

 

Voor de ploeg van (nu nog) Don Beck restte weinig anders dan een treurige terugreis naar Den Bosch, waar het laatste bier nog uit de kranen stroomde. Het carnaval 2010 in Oeteldonk begon vorige week donderdag met een nederlaag tegen Zorg en Zekerheid en werd op Vastenavond afgesloten met... een nederlaag tegen Zorg en Zekerheid...

 

JAN VAN DER NAT