Nieuwsbericht

Ook bekerwinst tegen EiffelTowers

11 februari 2010

DEN BOSCH - Door met 75-85 te winnen in Den Bosch heeft Zorg en Zekerheid Leiden zich een mooie uitgangspositie verworven om de Final Four te bereiken van het nationale bekertoernooi.

De tweede stap om het eindtoernooi in Almere te bereiken moet komende dinsdag worden gezet in de Vijf Meihal. Een voorsprong van tien punten is natuurlijk een heerlijke start voor die tweede wedstrijd, ook al weet je het tegen EiffelTowers nooit. De ploeg speelt erg wisselvallig en kan zo maar weer een uitschieter naar boven hebben.

 

Maar het resultaat in de door de opening van het carnaval slecht bezette Maaspoort was natuurlijk prachtig en ook dik verdiend. Echt heel goed was het niet, maar Zorg en Zekerheid was duidelijk de beste van de drie partijen, die bij een basketballwedstrijd betrokken zijn. Eiffel was een goede tweede...

 

De winst was verdiend omdat Zorg en Zekerheid beter schoot, zowel uit het veld als vanaf de vrije worplijn. Met name de driepunters waren een stuk zuiverder. Ronny LeMelle, Danny Gibson en Conor Grace maakten er elk drie en de ploeg kwam in totaal tot elf tegenover slechts vier van EiffelTowers.

 

Want je kunt natuurlijk wel blijven beweren dat EiffelTowers het zwaar heeft met al die Europese wedstrijden tussendoor, maar in de wedstrijd van donderdagavond mochten de credits best worden toebedeeld aan Zorg en Zekerheid Leiden. Oké, het was aanvallend soms pover, maar dat werd goed gemaakt in de verdediging. En om EiffelTowers af te stoppen is een serieuze klus. Het trio Van Paassen, Richardson en Beasley is misschien wel het sterkste front court van de hele eredivisie.

 

Als je deze mannen stuk voor stuk gaat vergelijken met de luchtmacht van Leiden, dan winnen ze het op individuele klasse. Maar Toon van Helfteren beschikt over een stel bikkelaars, die elk gevecht aangaan. De coach kon dit keer met name tevreden zijn over Conor Grace. De Ier weet precies wat ervan hem wordt verwacht en voor hem is vooralsnog een naam als die van Peter van Paassen er gewoon één uit honderden. Kwam hij in zijn eerste twee wedstrijden in foutenlast, dit keer was daar totaal geen sprake van en dat was geen geringe prestatie gezien de soms warrige beslissingen van de mannen in het grijs.

 

Vooraf was natuurlijk de vraag of Zorg en Zekerheid Leiden echt (weer) een kans zou hebben tegen EiffelTowers. De afgelopen maanden hebben aangetoond dat je van de Bossche ploeg nooit weet hoe ze reageert na een Europese wedstrijd.

 

Dat de dikke nederlaag van dinsdag in Duitsland pijn had gedaan, werd al snel duidelijk. De eerste scores waren dan wel voor Beasley en Van Paassen, maar Zorg en Zekerheid schrok absoluut niet en speelde al snel op hetzelfde niveau als de thuisploeg. Dat was niet geweldig, er was weinig lijn te ontdekken en het was soms slordig, maar als dat aan twee kanten het geval is, is er niet veel aan de hand.

 

Dat was er wel voor EiffelTowers toen spelmaker Dean Oliver met een enkelblessure naar de kant moest. Dat was halverwege het tweede kwart. Even daarvoor had Leiden laten zien dat het serieuze plannen had in deze eerste kwartfinale van de beker door een 14-22 voorsprong te nemen, het grootste verschil in de wedstrijd tot dan.

 

Kort nadat Oliver naar de bank was gegaan werd het even onvriendelijk, toen Mick Burger en Djoenie Steenvoorde in een (grond)gevecht om de bal verwikkeld raakten. Daarbij raakte Burger klaarblijkelijk het hoofd van de Bossche guard, die daar duidelijk last van had. Coach Don Beck was furieus en riep Burger in woord en gebaar ter verantwoording. Dat kostte hem terecht een technische fout.

 

Mede daardoor kreeg het laatste stukje van de eerste helft een vreemd verloop. Van 24-27 werd het 34-33 via tien vrije worpen van EiffelTowers en acht van Zorg en Zekerheid, zonder dat er andere acties tussendoor slopen...

 

In het derde kwart lieten Grace, Gibson, Sas en LeMelle zien hoe je driepunters moet maken. Jansen en Akerboom (in de buzzer, natuurlijk...) volgden het voorbeeld, maar Leiden had de wedstrijd onder controle. En weer kwam er een verschil van acht punten op het bord bij 45-53.

 

De controle bleef ook in het vierde kwart en telkens wanneer EiffelTowers iets te dichtbij kwam, sprong Zorg en Zekerheid weer weg. Twee keer door een driepunter van Conor Grace. Vlak voor tijd gaf Danny Gibson het beslissende zetje met twee driepunters achter elkaar. Het werd daarmee 67-76 en was de thuisploeg knock-out. Of de uiteindelijke 75-85 voldoende is, zal dinsdag blijken. Voor het zover is speelt Zorg en Zekerheid zaterdag eerst nog in Amsterdam.

 

Toon van Helfteren was vooral tevreden over de onverzettelijkheid van zijn ploeg. 'Verdedigend zat het goed in elkaar en dat is belangrijk voor een ploeg, vooral als het aanvallend niet lekker loopt. Dat was nu het geval. Het was niet echt goed. Maar afgelopen keer tegen Bergen op Zoom spelen we goed, maar verliezen wel. Dan liever dit. Je weet wat ze zeggen over ploegen, die slechte wedstrijden winnen...  En dat doen we. Dat was voor de kerst zo tegen Zwolle en Rotterdam. Dat soort wedstrijden win je op karakter. We hebben drie keer een verlenging gespeeld, terwijl we in de reguliere tijd hadden moeten winnen. En dan pakken we toch drie keer de winst in zo'n wedstrijd.'

 

JAN VAN DER NAT