Nieuwsbericht

U18 komt net te kort

6 februari 2010

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden U18 heeft het net niet kunnen redden in de topper tegen EiffelTowers Den Bosch of Dukes Unlimited, zoals de organistie officieel heet. In een boeiende wedstrijd werd het 58-59, omdat de Brabantse ploeg in de laatste seconde nog wist te scoren.

Natuurlijk was het zuur om op deze manier de punten te missen tegen de ongeslagen koploper, maar de ploeg mag ook de hand in eigen boezem steken. Zo werd er in met name de eerste helft veel gemist onder het bord en werden er over de gehele wedstrijd liefst 22 van de 44 vrije worpen gemist. 'Normaal', wist coach René Mulder, 'ligt het percentage rond de zeventig procent.' Een simpele conclusie is dan dat het dan een heel andere wedstrijd zou zijn geworden.

Eerder in het seizoen liet de ploeg ook in Den Bosch de winst liggen. Daar werd toen verloren na verlenging, terwijl de laatste aanval voor Leiden was. Nu zat de pijn vooral in het begin van de wedstrijd. In het eerste kwart werden slechts vier van de veertien vrije worpen gemaakt en dat leverde tegen het toen effectief spelende EiffelTowers onmiddellijk een achterstand van 8-20 op.

 

Direct al in dat eerste deel drukten de scheidsrechters hun stempel op de wedstrijd door enerzijds niet voor goaltending te fluiten en de schotklok niet terug te zetten naar 24 seconden en anderzijds pietluttige fouten af te blazen. Het zou er in het verloop van de wedstrijd niet beter op worden en vooral Eiffel werd door de fouten getroffen. Zo zeer zelfs dat er aan het eind nog maar vier van de acht spelers in het veld stonden. De rest had vijf fouten.

 

Zorg en Zekerheid Leiden kon de achterstand uit de beginfase in de eerste helft niet meer goedmaken en ging de kleedkamer in bij 18-32. In de tweede helft ging het een stuk beter. Er werd goed inside gespeeld en als en niet werd gescoord, dan werd er wel een fout gemaakt. De vrije worpen waren iets beter, maar bleven onder de maat. Toch was het na drie kwarten 37-47 en dus een echte wedstrijd.

 

Dat werd het helemaal toen Leiden direct aan het begin van het vierde kwart een 12-0 run plaatste en dus een 49-47 voorsprong nam. Olaf Schaftenaar (inderdaad de broer van...) had echter het antwoord klaar op de vele scores van Koen Grimbergen en Tomas Breel. Met twee driepunters leek hij het duel te beslissen: 50-55.

 

Maar EiffelTowers was nog niet van Zorg en Zekerheid af. Het werd 57-57 en Leiden kreeg kans op winst via twee vrije worpen van Koen Grimbergen, die als enige prima presteerde vanaf de lijn. Nu echter miste hij de eerste, waardoor EiffelTowers de laatste aanval kreeg en die succesvol afrondde.

 

Zorg en Zekerheid zal hard moeten knokken voor een plek in de Final Four. Mulder en zijn mannen moeten nog een keer naar Den Bosch (anderhalve competitie) en spelen nog twee keer tegen het ook sterke Rotterdam.

 

Scores Zorg en Zekerheid: Koen Grimbergen 23, Tomas Breel 17, Sander Vos 6, Raoul Koopmans 4, Kasper Averink 4, Juwan Simson 2 en Jerom Kok 2.