Nieuwsbericht

Drie keer in korte tijd EiffelTowers

30 januari 2010

LEIDEN/DEN BOSCH - Zorg en Zekerheid Leiden en EiffelTowers Den Bosch zijn de komende drie weken tot elkaar veroordeeld. Niet alleen staat voor morgen, zondag 31 januari, de derde competitiewedstrijd tussen beide teams op het programma, maar ook in de kwartfinales van het bekertoernooi komen de twee elkaar tegen en wel op 11 februari (20:00 uur) in Den Bosch en op 16 februari (ook om 20:00 uur) in Leiden.

======================================================
Wedstrijd:
 EiffelTowers Den Bosch-Zorg en Zekerheid Leiden
Wanneer en waar: Zondag 31 januari, 16:00, Maaspoort Den Bosch
Scheidsrechters: Paul den Hartog, Reinier van der Sluis en Ferdinand Toemeungte
Eerder dit seizoen: 83-72 (Den Bosch) en 75-89 (Leiden)
All-time record: 1-16 (0-9 in Leiden en 1-7 in Leeuwarden)
======================================================
 

Het bleek niet eenvoudig om die bekerwedstrijden te plannen. EiffelTowers wilde het liefst de wedstrijd in Den Bosch uitstellen naar maart, maar daar voelde Zorg en Zekerheid niets voor, omdat er in de eerste weken van die maand al drie midweekse wedstrijden op de agenda staan.

 

Den Bosch schermde met een Europese wedstrijd op 9 februari als reden voor mogelijk uitstel. Die wedstrijd is echter in Göttingen, een busreis van nauwelijks vier uur. Vorig seizoen speelde Eiffel op donderdag in Amsterdam na een Europese wedstrijd in Cholet en die Franse stad ligt op de dubbele afstand van de Duitse bestemming nu. Uiteindelijk rolden dus toch 11 en 16 februari uit de koker.

 

Maar eerst zondag voor een normale competitiewedstrijd naar Den Bosch. Kijk je naar de historie, dan heeft Zorg en Zekerheid weinig kans, want er werd maar één van de zeventien wedstrijden gewonnen. Dat was overigens in Den Bosch, waar zich een waar mirakel afspeelde, want Leiden stond kort na de rust liefst 25 punten achter. Een wonderbaarlijke tweede helft leidde toen tot de 91-92 overwinning.

 

Maar ach, wedstrijden uit het verleden zijn als de waarde van beleggingen... Dit seizoen speelde Zorg en Zekerheid eerder een prima wedstrijd in Den Bosch, die eigenlijk alleen maar werd verloren, omdat door blessures de bankbezetting minimaal was en omdat Peter van Paassen het wat lamlendige spel van zijn team tegen het einde zat was en hoogst persoonlijk de zege veilig stelde.

 

Deze week publiceerde het Brabants Dagblad een verhaal over de instelling bij de spelers van EiffelTowers. Er wordt Europees soms prima gespeeld, maar in de nationale competitie een stuk minder. Dat zou komen, omdat met name de Amerikanen zich - met het oog op hun toekomst - meer richten op de duels in de EuroChallenge.

 

Misschien komt het ook, omdat EiffelTowers natuurlijk fluitend de play-offs gaat halen, maar ook weet dat het naar alle waarschijnlijkheid Gas Terra Flames niet meer van de eerste plaats gaat stoten. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het wat plichtmatige spel. Doen wat je moet doen en meer niet.

 

Het leidde bijna tot thuisverlies tegen Amsterdam en een superslappe pot tegen Rotterdam. Het zou natuurlijk best kunnen, maar Zorg en Zekerheid Leiden mag zich geen zand in de ogen laten strooien. En dat hoeft ook niet, want de afgelopen wedstrijd tegen Upstairs Weert bewees dat de vorm terug is. Bovendien debuteert Conor Grace zondagmiddag in De Maaspoort.

 

Wat mogen we van hem verwachten? Wie het weet mag het zeggen. Vast staat wel dat hij snel is geacclamatiseerd binnen het team. Van hem wordt verwacht dat hij de power onder de borden brengt, die nodig is om sterke mannen als Peter van Paassen en Jerome Beasley van repliek te kunnen dienen.

 

Winnen in Den Bosch. Het lukte Matrixx Magixx en De Friesland Aris dit seizoen al. Waarom zou Zorg en Zekerheid niet de derde kunnen zijn?

 

JAN VAN DER NAT