Nieuwsbericht

Herstel ingeluid tegen Upstairs

23 januari 2010

LEIDEN - Met een knappe 96-84 overwinning op Upstairs Weert heeft Zorg en Zekerheid Leiden het herstel, na een wat mindere periode, ingeluid. De passie en overtuiging was de laatste weken een beetje zoek, maar keerde terug in de natuurlijk weer bomvolle Vijf Meihal.

Belangrijkste component bij het herstel was Ronny LeMelle, die de laatste tijd de richting letterlijk kwijt was. Tegen de Noord-Limburgers speelde hij als vanouds, schoot evenals Danny Gibson vier driepunters binnen en was met acht op acht perfect vanaf de vrije worplijn. Met 22 punten was hij dan ook topscorer in de wedstrijd.

 

Het duel werd in feite beslist in het derde kwart, toen Zorg en Zekerheid Leiden met een 9-0 run een gaatje sloeg. Upstairs kwam nog wel terug, maar tegen een tweede versnelling was de ploeg van Oliver van Kempen kansloos. Met nog bijna vijf minuten te spelen deed een driepunter van Gibson de deur op slot, waarna de fans konden beginnen aan het feestje en coach Toon van Helfteren zelfs de kans kreeg om zijn Amerikaanse viertal Gibson, LeMelle, Boxley en McGhee een applauswissel te geven. Op dat moment lag de Limburgse handdoek al in de ring.

 

Het als altijd massaal aanwezig Leidse publiek had gehoopt op het debuut van Conor Grace, maar de papieren uit Griekenland - de zogenoemde clearance - waren nog niet binnen. Vakantiegangers weten het: in Zuid-Europa gebeurt alles altijd een dagje later en de Griekse bond maakt het dan ook abrio - het Griekse equivalent voor mañana - in orde. Het debuut van Grace zal dus pas komende zondag in Den Bosch plaatsvinden en zijn eerste thuiswedstrijd speelt hij dan op 6 februari tegen WCAA Giants.

 

Maar hij werd natuurlijk wél even voorgesteld aan de 1.200 in de Vijf Meihal en was na afloop diep onder de indruk van het enthousiasme van the crowd. Grace is er zeker van dat hij in het team past. 'Het type basketball van Leiden staat me erg aan. Hard werken is de basis. Ik weet zeker dat ik een bijdrage kan leveren.'

 

Zorg en Zekerheid Leiden tegen Up[stairs Weert was een wedstrijd op een behoorlijk niveau. Zeker van Leidse kant was dat een hele geruststelling, want de brille was er de laatste tijd een beetje vanaf. Tegen de Noord-Limburgers ging het weer vrijwel als vanouds. De drive was er weer en omdat met name Ronny LeMelle zijn schot had teruggevonden, liep het zeer behoorlijk.

 

Leiden had alleen de 'pech' dat ook Weert goed speelde. Toon van Helfteren: 'Dat heb je weleens. Speel jij een goede wedstrijd, doet ook de tegenstander dat.' Vandaar dat er ook een hoge score uit de bus rolde. De 96 punten van Zorg en Zekerheid Leiden werden dit seizoen alleen overtroffen in... de vorige thuiswedstrijd tegen Upstairs. Toen werd het 97-81, nu dus 96-84.

 

Dat gaatje kwam pas in de laatste fase tot stand, want heel lang hielden biede ploegen elkaar in evenwicht. Zo was het na het eerste kwart 25-24 en bij de rust 47-46. Dat kwam mede door bijna perfectie vanaf de vrije-worplijn. De thuisploeg maakte er in de eerste helft twaalf van de dertien en Weert kwam zelfs uit op vijftien van de zestien.

 

De gasten hadden in de eerste helft vaak een voorsprong. Telkens weer werd een positieve score van Leiden weggeschoten en met name het sterke centrale koppel Ilijah Palmer - de nationale topscorer en toprebounder - en Demetrius Nelson was daarvoor verantwoordelijk. De Leidse luchtmacht had het lastig. Johan Kuijper kreeg erg gemakkelijk zijn fouten, terwijl Jeroen Slor vlak na de rust niet zo slim zijn aanvallende derde fout onmiddellijk liet volgen met een fout in de verdediging.

 

Noodgedwongen moest Van Helfteren toen 'klein' gaan spelen. Hij deed dat door zijn ploeg in een zoneverdediging terug te trekken. Die werkte prima. Verdedigend werden de nodige stops gemaakt en aanvallend waren een paar hoogstandjes van Danny Gibson en een gepatenteerde toverbal van Monta McGhee genoeg om een gaatje te slaan: 67-60.

 

Maar het was nog niet helemaal de beslissing. Die viel halverwege de vierde periode. Johan Kuijper, Danny Gibson met een driepunter, Monta McGhee na een steal en Seamus Boxley met een dunk zetten hun handtekening onder deze derde wedstrijd tegen Upstairs. Vanaf 87-74 kon Zorg en Zekerheid de wedstrijd rustig uitspelen, mocht Kuijper applaus ontvangen bij zijn vijfde fout en kon een Nederlands quintet de laatste minuten aan de geschiedenis toevertrouwen.

 

Volgende afspraak bij EiffelTowers in Den Bosch, de ploeg die de komende weken als een rode draad door de wedstrijdcyclus van Zorg en Zekerheid zal lopen. Eiffel is namelijk ook de tegenstander in de kwartfinale van de beker. Op 11 februari in Den Bosch en in principe later die maand in Leiden.

 

Over die return is nog wat te doen. In verband met de Europese wedstrijden wil EiffelTowers graag in maart spelen. 'Maar', zegt Toon van Helfteren, 'dan hebben wij drie midweekse wedstrijden.'

 

JAN VAN DER NAT