Nieuwsbericht

Zorg en Zekerheid Leiden trekt Ier aan

21 januari 2010

Zorg en Zekerheid Leiden heeft het team aangevuld met de Ier Conor Grace, een twee meter en zes centimeter meter lange power forward, die zijn basketballopleiding genoot op Davidson College in de Verenigde Staten. Daarvoor speelde hij ook al highschool-basketball in de staat Maine. Als professional speelde hij in Italië, Frankrijk, Finland, Zweden en Griekenland.

Conor Grace is 27 jaar (van 31 januari 1982) en is aanstaande zaterdag in de wedstrijd tegen Upstairs Weert (Vijf Meihal, 20.30 uur) reeds speelgerechtigd ervan uitgaande dat zijn papieren uit Griekenland dan binnen zijn. Als inwoner van de Europese Unie hoeft voor hem namelijk geen werkvergunning te worden aangevraagd.


Met Conor Grace heeft de technische staf van Zorg en Zekerheid Leiden de speler gevonden, die hij zocht. Het ontbrak Zorg en Zekerheid Leiden namelijk vooral aan kracht en kilo’s onder de borden en dat zit met de Ier wel goed, zeker als hij de genen van zijn vader heeft. Tom Grace was namelijk rugbyinternational namens Ierland. Dat was – naast basketball – ook de sport van Conor Grace op highschool.

 

Scoutingrapporten omschrijven Grace als een work-a-holic type, die van stevig basketball houdt en fysiek geweld onder de borden niet uit de weg gaat. Hij speelt het liefst ‘met de rug naar de basket’, heeft een behoorlijk schot (ook van driepuntsafstand) en werd bij zijn Europese clubs vooral gewaardeerd vanwege zijn verdediging en zijn rebounding.


In Davidson, een stad iets ten noorden van Charlotte in North Carolina, werkte Conor Grace een gedegen collegeloopbaan af. Zijn tweede jaar was qua cijfers het beste met gemiddeld tien punten en bijna negen rebounds. Dat laatste bezorgde hem de toppositie in de Southern Conference dat jaar.


Na zijn vier jaar op Davidson College bewees hij zijn kwaliteit bij Viola Reggio Calabria in de ijzersterke Italiaanse Serie A. Daarna ging hij naar Frankrijk, waar hij een try-out had bij Paris Racing en later tekende bij Boulazac Dordogne in de tweede divisie. De volgende tussenstops op zijn Europese reis lagen  in het Finse Karkkila, het Zweedse Norrköping en de Griekse hoofdstad Athene, waar hij voor Ilysiakos in de tweede divisie speelde.