Nieuwsbericht

Staande ovatie voor dapper tweede

19 januari 2010

LEIDEN - De bekerwedstrijd tegen het grote EiffelTowers is voor Zorg en Zekerheid Leiden 2 het feestje geworden, waarop tevoren was gehoopt met natuurlijk een nederlaag, maar met ook een dikverdiende ovatie van de toeschouwers en opgeheven hoofden richting kleedkamer.

Het werd uiteindelijk 59-81, maar het schaamrood mocht best op de kaken staan van het getalenteerde team uit Den Bosch. Gelukkig voor de ploeg van coach Don Beck wordt eigenlijk alleen maar het eindresultaat aan de annalen van de NBB toevertrouwd. Naar bijvoorbeeld de stand na het eerste kwart en die halverwege zal wat dieper moeten worden gegraven. Een dat is maar goed ook.

 

Zorg en Zekerheid 2 leidde namelijk na de eerste tien minuten met 20-18 en halverwege gingen de die-hard basketballfans, die Leiden rijk is (zo'n 250 man en vrouw) bij een tussenstand van 41-37 aan de koffie. De laatste vier Leidse punten in dat eerste deel kwamen nota bene van een speler, die normaal zijn punten maakt in het derde team. Maarten Uylenbroek werd echter naar het tweede gehaald in verband met blessures van onder anderen Wouter Breel en Dave Conrad.

 

Uylenbroek had - net als de rest van de ploeg - gewoon lak aan de reputatie van de tegenstander en maakte in totaal acht punten. Die kwamen ook op de eindafrekening van Wesley Groen, een 'huurling' van het U20-team. Zijn maatje Raoul Swagerman kwam tot zes uit twee knappe driepunters. Beide keren werd er bovendien een dikke fout op hem gemaakt, maar het arbitrale duo Bert van Slooten/Koen Lammers (net als de ploegen ere- en promotiedivisie) wenste daarvoor niet te fluiten...

 

Dat was geheel in lijn, want bij wat de ene ploeg mocht en de andere niet, was af en toe klasseverschil (- justitie?) te constateren. Het leverde de dappere Leidse ploeg wat foutenlast op bij het begin van de tweede helft en zag in totaal negen fouten meer tegen zich gefloten dan EiffelTowers. Dat verschil was snel gemaakt, want al na vijf minuten stond Zorg en Zekerheid Leiden qua fouten met 6-0 achter...

 

In de tweede helft was het snel gedaan met de voorsprong. Binnen anderhalve minuut was het 41-44 (0-7) en vluchtte Richard den Os in een time out om orde op zaken te stellen. Dat lukte niet. De tempoversnelling van EiffelTowers kon niet worden beantwoord en wat heel even een mooie, surrealistische droom leek, smolt als sneeuw voor de zon.

 

Het derde kwart leverde zelfs maar één score op van de thuisploeg en met een 2-23 was het duel volledig gekanteld en natuurlijk ruim beslist. Met 43-60 na dertig minuten was het voor Den Bosch, dat de tweede helft startte met zijn top-vijf, inclusief Peter van Paassen, die eigenlijk niet zou spelen vanwege zijn slepende knieblessure, natuurlijk kat-in-het-bakkie en een kwestie van uitspelen.

 

Via 16-21 in het vierde kwart werd de wedstrijd 'normaal' afgesloten op 59-81. Nou ja, toch ook weer niet, want de Leidse supporters begeleidden de laatste anderhalve minuut met een staand applaus als terechte beloning voor een dappere ploeg.

 

JAN VAN DER NAT