Nieuwsbericht

Onderuit in Nijmegen

16 januari 2010

NIJMEGEN - Zorg en Zekerheid is er in de zogenoemde vierpuntenwedstrijd tegen Matrixx Magixx niet in geslaagd om de Nijmeegse ploeg op misschien wel een definitieve achterstand te zetten op de ranglijst. In de Horstacker van Nijmegen werd het 83-70. Het gat tussen de beide ploegen is nu vier punten en dat betekent dat er nog een flinke strijd zal ontbranden om de vierde plaats.

 

 

De nederlaag in de als altijd zeer sfeervolle Horstacker kwam niet onverwacht. Matrixx Magixx is een prima ploeg en een geduchte tegenstander. Coach Michael Schuurs had met zijn mannen een wat stroeve start, maar heeft inmiddels de zaken goed op de rails. Het feit dat Zorg en Zekerheid Leiden op de tweede speeldag van de competitie in Nijmegen won en de 'limegroenen' later compleet de Vijf Meihal uitspeelde, telde zaterdag dan ook niet.

 

Wat wél telde was het feit dat de ploeg van Toon van Helfteren in een dipje zit en zoekt naar de vorm, die voor de kerststop zulke mooie resultaten opleverde. De brille is er een beetje vanaf. Tegen Matrixx Magixx zelfs bij Danny Gibson en Monta McGhee. Eigenlijk bereikte alleen Seamus Boxley zijn gebruikelijke niveau.

 

Danny Gibson moest - in tegenstelling tot de wedstrijd eerder in Leiden - zijn meerdere erkennen in Torey Thomas en Monta McGhee botste voortdurend met de overmacht aan lengte van de thuisploeg. Het feit dat Leiden het 'reboundduel' verloor met 46-27 was tekenend.

 

Jeroen Slor en Johan Kuijper pakten samen slechts vijf rebounds en onder het Nijmeegse bord belandden 31 van de 38 terugkaatsers in handen van de thuisploeg. Toen daar in de tweede helft bovendien nog eens een flinke lading driepunters (7 op 9 na rust) bij kwam, glipte de wedstrijd langzaam maar zeker uit Leidse handen.

 

In de eerste helft kon Zorg en Zekerheid Leiden de gastheren nog aardig partij bieden. Dat kwam mede door een wel zeer beroerde start van Matrixx. James Hughes kon pas na drie minuten en veertig seconden de nul onder 'thuis' van het scorebord af krijgen. Leiden kwam daarna op achterstand (maximaal zeven punten), maar kwam goed terug.

 

De leiding in de wedstrijd wisselde in de eerste helft zeven keer en liefst negen keer was er evenwicht. Het laatste woord was aan Zorg en Zekerheid Leiden met een knappe driepunter in de buzzer van Danny Gibson voor 34-37.

 

Daar kwam direct na rust nog een puntje bij, maar daarna nam de thuisploeg het heft in handen en toen Henry Bekkering, de Nederlandse Canadees, op drie minuten van het einde van het derde kwart één van zijn drie (op drie) driepunters maakte, was dat eigenlijk al de genadeklap voor de Leidse ploeg.

 

Behalve namelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden de slag onder het bord verloor, was ook het afstandsschot minder dan normaal. Gibson schoot er twee drietjes in en ook Terry Sas bewees dat hij die kunst verstaat met twee rake bommen. Maar verder was het armoe troef. Ronny LeMelle maakte precies één driepunter en dat was tevens zijn hele productie. Hij is misschien wel de duidelijkste exponent van terugval sinds half december. In januari maakte hij slechts drie van zijn achttien driepunters.

 

Toon van Helfteren probeerde natuurlijk van alles, maar niets hielp. Ook niet het verschuiven van bijvoorbeeld Danny Gibson van de point guardplek naar die van shooting guard. Matrixx trok zonder al te veel moeite - en dankzij een perfecte Thomas aan de vrije-worplijn (10 op 10) - het gaatje naar boven de tien en kwam vervolgens geen moment meer in gevaar.

 

Voor zover het nog niet duidelijk was, weet Zorg en Zekerheid Leiden nu dat het aan de bak moet. De vierde plaats lonkt aan de horizon, maar nu Matrixx Magixx is genaderd tot op vier punten, is het natuurlijk oppassen geblazen. Belangrijk is dat de vorm terugkeert. De wedstrijd tegen Upstairs Weert aanstaande zaterdag zou een mooie start kunnen zijn van een nieuwe bloeiperiode.

 

JAN VAN DER NAT