Nieuwsbericht

Logische bekerzege op Binnenland

14 januari 2010

BARENDRECHT - Voordat het toernooi om de NBB-beker een serieuze zaak wordt, dient het kaf van het koren te worden gescheiden. Zorg en Zekerheid Leiden droeg daaraan donderdagavond in Barendrecht zijn steentje bij door Aarnoudse Binnenland, de koploper van de promotiedivisie, de toegang tot de kwartfinales te ontzeggen.

In sporthal De Driesprong werd het 68-97. EiffelTowers, dat dinsdag zal gaan winnen van het tweede team van Zorg en Zekerheid, is in de kwartfinales de volgende tegenstander.

Het verschil tussen de professionele eredivisie en de amateurs uit de promotiedivisie is gewoonweg veel te groot om ook maar te denken dat er een ploeg via een eredivisieteam de laatste acht kan bereiken. Dat kan alleen als je veel mazzel hebt met de loting, zoals Vlissingen en New Stars Nieuwegein, die in deze ronde tegen elkaar spelen en het dan in de kwartfinales in een dubbele wedstrijd mogen opnemen tegen Amsterdam, dat volgende week woensdag normaal gesproken geen fout maakt tegen MSV Noordwijk.

 

Voor Zorg en Zekerheid was het derhalve een veredelde oefenwedstrijd. De zieke Mick Burger kon in zijn bed blijven en Johan Kuijper kon zijn licht geirriteerde achillespezen sparen. HIj draaide wel de warming-up mee, maar bleef de hele wedstrijd aan de kant. De rest van de kernspelers kreeg ook de nodige rust. De Amerikanen kwamen tot maximaal 26 minuten (McGhee) en de Nederlanders kregen de kans te laten zien wat zij kunnen.

 

Een mooi examen dus daar in sporthal De Driesprong, waar je nog gewoon voor € 1,20 een biertje kunt kopen. Het was bijna zestien jaar geleden dat er een (mannen)eredivisieploeg op bezoek was bij Binnenland. Het Meppelse Red Giants was in 1994 de laatste.

 

De tribunes en de balustrade waren dan ook volgestroomd, maar echt waar kregen de bezoekers niet voor hun geld, al toonden sommige Leidse spelen goed te begrijpen waar het om ging. Danny Gibson liet even zien dat hij een begenadigd driepuntersschutter is en knalde er in korte tijd vier binnen, Monta McGhee liet af en toe een paar leuke trucs zien, Ronny LeMelle nam het in de tweede helft heel even over en voor Seamus Boxley maakt het nu eenmaal niet uit of hij tegen GasTerra speelt of tegen 'Bal op het Dak 6'. De drive is er altijd. 'Gewoon' 21 punten, zeven rebounds en vier bloks dus...

Aarnoudse Binnenland deed wat het in zijn mars had, maar dat was niet voldoende om ook maar een moment echt in de wedstrijd te zitten. Via een eerste kwart van 16-33 werd het duel al direct beslist en na drie kwarten was het gat bijvoorbeeld op de kop af dertig punten: 46-76.

 

Uiteindelijk mochten de Nederlanders het afmaken. Terry Sas vond zijn schot en mikte vijf driepunters binnen om met 23 punten topscorer in de wedstrijd te worden. Misschien was het de drempel waar de schutter Sas even overheen moest. Afwachten dus.

 

Tevreden over het optreden van zijn Nederlandse spelers was Toon van Helfteren niet echt. 'Deze jongens hebben als eredivisiespeler niet aangetoond dat ze beter zijn dan de jongens, die in de promtiedivisie spelen.' Sterker nog, toen er in de laatste vier minuten een '100 % NL' team in het veld stond, knalde Binnenland er tot genoegen van het eigen publiek - en vooral van de knaap met de loeiharde zestonige hoorn - er zo maar een 9-0 run tegenaan.

 

Daarmee werd ook nog eens een tegenscore van boven de honderd voorkomen. En terecht, want dat verdiende de dappere ploeg van coach Joost van Rangelrooij ook niet.

 

JAN VAN DER NAT