Nieuwsbericht

Nuttige, maar moeizame zege

9 januari 2010

LEIDEN - De overwinning van Zorg en Zekerheid Leiden op De Friesland Aris (83-72) was noodzakelijk, terecht en verdiend, maar kwam tot stand in een duel dat niet echt de schoonheidsprijs verdiende.

Vreemd genoeg echter stonden er uiteindelijk voor een paar spelers prachtige cijfers in de statstieken. 25 punten en 10 rebounds voor Seamus Boxley, 18 punten (6 driepunters) voor Danny Gibson en zelfs bijna een triple double (13 punten, 11 rebounds en 8 assists) voor Monta McGhee. Daaruit moge blijken dat de vaak zo geroemde cijfers soms niet alles zeggen over een basketballwedstrijd.

 

Zorg en Zekerheid Leiden had meer moeite met De Friesland Aris dan nodig was, zeker gezien de omstandigheden. De Leidse ploeg was tenslotte eindelijk helemaal fit, terwijl nu de narigheid bij de opponent zat. Coach Pete Miller van de Friese ploeg zag donderdag in de verloren wedstrrijd bij Rotterdam Jaimy Miller (lichte hersenschudding) en Keith Spencer (enkel) wegvallen en dat scheelde een flinke slok op de Berenburger, een Fries drankje dat geen kwaad kon bij de lage buitentemperaturen.

 

Dat Zorg en Zekerheid, ondanks de prestaties van het genoemde drietal, nooit echt helemaal loskwam van de Friese ploeg, kwam vooral omdat de rest niet echt in de wedstrijd zat. Ronny LeMelle bijvoorbeeld miste alle acht zijn driepuntspogingen, Jeroen Slor maakte drie persoonlijke fouten in evenveel minuten en zijn vierde onmiddellijk na terugkeer binnen de lijnen. En ja, dan schakel je in feite jezelf goeddeels uit. Johan Kuijper, die tegen GasTerra twee dagen eerder nog goed speelde, kwam ook niet echt los en dat terwijl er toch niet zo veel lengte aan Frise zijde stond.

 

Dat het krabben en bijten zou worden bleek eigenlijk al direct in de beginfase. Rein van der Kamp en Craig Moore werkten de Leidse voorsprong met driepunters weg voor de eerste - en naar later zou blijken enige positieve stand in het voordeel van De Friesland Aris: 6-8.

 

Het antwoord van Danny Gibson kwam onmiddellijk. Van zijn favoriete plekje knalde hij zijn eerste driepunter van het duel binnen. En er zouden er nog een paar volgen. Met name in het tweede kwart. De kleine Amerikaan mikte er toen vier binnen, waaronder eentje in het eindsignaal van de eerste helft, eentje van dikke NBA-afstand.

 

Het publiek kon daarmee met een redelijk ontspanen gevoel aan de koffie. De voorsprong was weliswaar slechts zeven punten (41-34), maar Zorg en Zekerheid controleerde de wedstrijd. Het verschil had veel groter moeten en kunnen zijn, maar ondermeer een domme, niet terecht als ontsportief gefloten fout van Gibson leverde Aris in de slotfase van de eerste helft bijvoorbeeld vijf punten op.

 

Aan de hand van Seamus Boxley en Monta McGhee werd het gat na de rust snel opgerekt naar plus tien en toen Gibson zijn zesde driepunter liet noteren was het  58-43. Geen vuiltje meer aan de lucht, zou je zeggen.

 

Maar Aris is een taaie ploeg en speelt altijd boven gemiddeld in de Vijf Meihal. Niet voor niets staan er in de Leidse thuishaven al drie Friese overwinningen in de geschiedenisboeken. Zover kwam het nu natuurlijk niet. Het gemis van Spencer en Miller trok een zware wissel op de rest. Zo zeer zelfs, dat Tristan Blackwood kort voor het einde niet meer in staat was een bonus vrije worp te nemen. Compleet buiten adem moest hij zich laten vervangen door Jeroen van der List.

 

Het jonge talent dat onder contract staat bij EiffelTowers Den Bosch, maar is 'gestald' in Leeuwarden, deed wat van hem werd verwacht en knalde er direct daarop ook nog eens een driepunter in. Het werd daardoor zelfs nog even link voor Zorg en Zekerheid, want de bom van Van der List bracht het verschil terug tot zes punten (75-69).

 

Onmiddellijk gooiden de drie, die het de hele avond al goed hadden gedaan, de wedstrijd keihard in het slot. Monta McGhee met een spatzuivere driepunter en Seamus Boxley op aangeven van Danny Gibson zorgden voor het definitieve verschil, waarna de wedstrijd rustig kon worden uitgespeeld: 83-72.

 

Met de overwinning lijkt Zorg en Zekerheid Leiden 'definitief'' afstand te hebben genomen van De Friesland Aris, want het gat met de ploeg van Pete Miller is nu acht punten. Komende zaterdag wacht in Nijmegen een soortgelijke klus. Dan kan Matrixx Magixx flink op afstand worden gezet, maar die klus is zwaarder dan zaterdag en dus zullen dan drie spelers zich aan het front moeten melden. Tussendoor moet nog 'even' de kwartfinale van de beker worden bereikt via promotiedivisie-koploper Binnenland (donderdag in Barendrecht).

 

JAN VAN DER NAT