Nieuwsbericht

Vierde Amerikaan

13 november 2006

Zorg en Zekerheid Leiden heeft een vierde Amerikaan aangetrokken. Aanstaande zaterdag in de uitwedstrijd tegen Upstairs Weert zal DONALD WILSON debuteren in de ploeg van coach Ivo Boom. De 22-jarige Donald Wilson is een guard/forward van 1.93 meter lang. Hij begon dit seizoen in de Spaanse derde divisie bij CAI Huesca La Magia, maar bij die ploeg werd hij na drie wedstrijden slachtoffer van een coachwissel.

Omdat de eerste drie duels werden verloren werd de coach van de junioren gepromoveerd en die zag het niet zitten in Wilson. Deze Tonio Ara koos voor (Spaanse) spelers die hij kende. Donald Wilson werd naar de bank verwezen en kreeg te horen dat hij kon vertrekken en eigenlijk ook niet meer op de training hoefdete verschijnen. Wilson hioeld het nog een dikke maand vol in Spanje en kreeg toen van zijn agent te horen dat hij in Holland aan de bak kon.

Afgelopen zomer zette Wilson zichzelf in de etalage tijdens het kamp van Courtside in Frankfurt. Ivo Boom en technisch manager Rob van Hooven waren toen al van hem gecharmeerd, maar konden op dat moment niet voldoen aan de financiële eisen van de Amerikaan.

Donald Wilson bracht zijn gehele college-loopbaan door op de University of Portland, waar hij in 111 van zijn 114 wedstrijden starter was en gemiddeld zo'n tien punten per wedstrijd maakte. Hij speelt vooral op de zogenoemde ‘2-positie', maar kan ook als forward goed uit de voeten. Ivo Boom denkt hem zelfs te kunnen gebruiken als grote forward onder de borden.

Wilson arriveerde dinsdagmiddag in Nederland en trainde een paar uur later voor het eerst mee. Voor de wedstrijd van donderdag (uit tegen EiffelTowers) is hij nog niet speelgerechtigd. Dat is hij wel als ZZ Leiden twee dagen later naar Limburg reist voor de ontmoeting met Upstairs in Weert.

Hoewel het eigenlijk de bedoeling was het niet voor het einde van het kalenderjaar te doen, werd nu toch besloten een vierde Amerikaan aan te trekken in verband met blessures (op dit moment is Nick Curtis een paar weken uitgeschakeld met een zweepslag) en om sommige jonge Nederlandse spelers iets meer ruimte te geven zich verder te ontwikkelen. Met nadruk wordt gesteld dat Donald Wilson de laatste uitbreiding is van de ploeg, tenzij zeer zware blessures ingrijpen noodzakelijk zouden maken.

Het aantrekken van Wilson als vierde buitenlander betekent niet dat Zorg en Zekerheid de filosofie laat varen om zo veel mogelijk Nederlands talent een echte kans te bieden in de eredivisie. Het opleiden van jong talent van eigen bodem is en blijft een belangrijke doelstelling.