Nieuwsbericht

Topper als opening van 2010

6 januari 2010

LEIDEN - Het nieuwe jaar openen tegen de meest succesvolle ploeg in de competitie dit seizoen, je kunt het beter treffen als Zorg en Zekerheid Leiden. Maar tegenstander GasTerra Flames zal met knikkende knieën de Vijf Meihal betreden. En dat komt niet (alleen) omdat de gemeente Leiden te beroerd was de straten rond de hal en het parkeerterrein (en in alle wijken van de stad) een beetje begaanbaar te maken. Nee, de ploeg uit Groningen heeft het traditioneel moeilijk in Leiden. 

======================================================
Wedstrijd:
 Zorg en Zekerheid Leiden-GasTerra Flames Groningen
Wanneer en waar: Donderdag 7 januari, 20:00 uur, Vijf Meihal
Scheidsrechters: Paul den Hartog, John van Dam en Job Smeltink
Eerder dit seizoen: 82-87 na verlenging (in Groningen)
All-time record: 7-6 (4-2 in Leiden en 3-4 in Groningen)
======================================================

In de drie seizoenen sinds de terugkeer van het Leidse basketball op topniveau verloor Groningen vier van de zes wedstrijden in de Vijf Meihal. Je zou zeggen: dat kan geen toeval zijn. Bovendien zullen de mannen van coach Marco van den Berg nog wel even terugdenken aan de eerste ontmoeting dit seizoen, toen Zorg en Zekerheid Leiden tot ieders verbazing de winst wegsleepte uit de kolkende Martini Plaza.
 

'Wat nou jagen op een ongeslagen record?'dachten de Leidse spelers, die de sterker geachte opponent onbevangen tegemoet traden. En dat zal dit keer weer zo zijn. Op papier is GasTerra favoriet. Ook al omdat de thuisploeg het vermoedelijk zonder Monta McGhee moet doen. Hij is geschorst na zijn rode kaart in Zwolle. Tenzij de voorzitter van de Tucht- en Geschillencommissie nog besluit de zaak vooruit te schuiven naar de vergadering van zijn commissie, komende zaterdag. Gebeurt dat niet, dan is McGhee automatisch voor één wedstrijd geschorst.

 

Of dat terecht is of niet, doet er niet toe. Het is gewoon een kwestie van de reglementen toepassen en die stellen dat een speler, die een diskwalificerende fout krijgt, automatisch voor de volgende wedstrijd van zijn team is geschorst.

 

Maar Zorg en Zekerheid heeft dit seizoen al meerdere malen bewezen dat het ontbreken van spelers opgevangen kan worden en dat kan en moet dus opnieuw in deze laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft.

 

Maar GasTerra Flames is niet zo maar een tegenstander. Het is misschien wel de belangrijkste kandidaat voor de titel. Met name na het aantrekken van de nieuwe center Matt Haryasz lijkt Marco van den Berg de zaken op de rails te hebben bij de ploeg die - behalve thuis van Zorg en Zekerheid Leiden - tot nu toe alleen maar een keer in Nijmegen verloor en slechts door een achterstand in wedstrijden tweede is op de ranglijst.