Nieuwsbericht

Een sportief en gezond 2010

28 december 2009

Het bestuur en alle medewerkers van Zorg en Zekerheid Leiden basketball wensen iedereen, die de club een warm hart toedraagt, een sportief en gezond 2010.

Zorg en Zekerheid heeft een schitterende eerste seizoenhelft achter de rug. Nou ja, bijna dan, want de thuiswedstrijd tegen GasTerra Flames op 7 januari hoort nog bij het eerste deel van achttien wedstrijden. Maar van die achttien zijn er in elk geval twaalf gewonnen en dan zullen toch maar weinigen hebben durven dromen, toen de ploeg van Toon van Helfteren op nota bene 3 oktober aan het seizoen begon. En eigenlijk mag je daar nu al een dertiende zege aan toevoegen, want het altijd weer in Leiden opduikende blessurespook werd ook een doodssteek toegebracht.


Het was op die befaamde Leidse feestdag al direct raak met de veel besproken ‘dat-kan-toch-niet-waar-zijn-driepunter’ van Monta McGhee tegen De Friesland Aris. Een paar dagen later wordt er ook in Nijmegen gewonnen van Matrixx Magixx. Dit keer dankzij cruciale vrije worpen van Danny Gibson. Dan wordt ook het eerste thuisduel gewonnen (van Upstairs Weert) en volgt op 17 oktober de eerste nederlaag als World Class Giants in de Vijf Meihal in het laatste kwart zeven aanvallende rebounds mag pakken en daar precies voldoende punten uit scoort. Nadat vervolgens tegen Rotterdam het clubrecord van de grootste overwinning is aangescherpt (32 punten verschil), weet het blessurespook de Vijf Meihal binnen te glippen.


Seamus Boxley krijgt problemen met een meniscus en Terry Sas – net hersteld van een flinke griep – met een spier onder zijn voet. Maar dan blijkt de ijzersterke mentaliteit van de ploeg. Ondanks die blessures wordt nota bene GasTerra de eerste nederlaag van het seizoen toegebracht. In Groningen nog wel. Ook in Amsterdam wordt gewonnen, net als in Groningen na verlenging. Tussendoor wordt goed gespeeld tegen EiffelTowers, dat drie kwarten lang de Leidse ploeg naast zich moet dulden.


Het blessureleed is kennelijk nog niet groot genoeg. Eind november vertilt Jeroen Slor zich in het fitnesscentrum en vlak na Sinterklaas verzwikt Mick Burger zijn enkel. Hoe sterk Zorg en Zekerheid Leiden is blijkt dan in opeenvolgende wedstrijden tegen EiffelTowers en World Class AA Giants. Beide wedstrijden worden verloren, maar dan komt uitsluitend door gebrek aan spelers. En zijn nu eenmaal grenzen.


Toon van Helfteren laat iets minder en wat rustiger trainen. Dat is nodig, want er wordt een beetje roofbouw gepleegd op sommige spelers. De vermoeidheid is van de gezichten af te lezen. Mannen die bijna de hele wedstrijd moeten spelen snakken naar een poosje rust. Dat krijgen ze. Na een trilogie van overwinningen op Amsterdam (superwedstrijd van Johan Kuijper), Rotterdam (twee punten meenemen en wegwezen na een slechte wedstrijd) en Landstede is het kerstreces daar. Een mooiere kerst dan wie dan ook voor mogelijk had gehouden.