Nieuwsbericht

Op karakter langs Landstede

19 december 2009

ZWOLLE - Zorg en Zekerheid Leiden heeft met een zwaarbevochte zege op Landstede (64-67) het jaar 2009 in de archieven opgeborgen. De winst in Zwolle werd echter overschaduwd door de diskwalificerende fout van Monta McGhee, die - begrijpelijk, maar niet goed te praten - reageerde op een kopstoot van Dario de Carvalho. De oud-Amsterdamspeler ging ook naar de kleedkamer. Samen met McGhee dus.

Vandaag (zondag) al gaan de spelers van Toon van Helfteren aan hun welverdiende en broodnodige kerstreces beginnen. Dat heeft een aantal heel hard nodig. Met name Danny Gibson zit er doorheen en heeft een nieuwe energieboost nodig om er op 7 januari weer te staan.

 

Het is voor Zorg en Zekerheid Leiden een mooie kerst, want niemand zal hebben voorzien dat de ploeg met een record van 12-5 de drempel van het nieuwe jaar zou overstappen. De twaalfde overwinning werd dus binnengehaald in Zwolle. Dat ging moeizaam. Niet alleen door het wegvallen van McGhee, maar ook doordat bijvoorbeeld Johan Kuijper al in de eerste helft tegen zijn derde persoonlijke fout aanliep.

 

Maar zoals al eerder, toen het moest stond er een speler op, die de leidsels in de hand nam en werkend als een paard de ploeg voorging in de jacht op de punten. Ronnie LeMelle deed alles wat je van hem maar zou kunnen verlangen. Hij zou afsluiten met achttien punten, negen rebounds en vijf steals. De toch niet echt lange guard pakte griste op belangrijke momenten een paar ballen 'in traffic' weg, die cruciaal waren in de wedstrijd, die bijna in blokken verliep.

 

Zo was er in het eerste kwart een 7-0 run van Landstede, opende de ploeg met 8-0 in het tweede kwart, maar was het antwoord van Zorg en Zekerheid bijna net zo knap: 0-12. Kennelijk sloegen toen bij de Angolees Dario Ribeiro de Carvalho de stoppen door met als uiteindelijk gevolg dat beide ploegen verder moesten met drie Amerikanen. Bij Landstede zat namelijk Larry Cunningham geblesseerd aan de kant.

 

In het derde kwart zou Zorg en Zekerheid met weer een run van 0-12 de basis leggen voor de definitieve voorsprong, die voordurend tussen de vier en acht punten schommelde. De mooiste score in die fase was van Johan Kuijper, die met een 'baby hook', waar ooit de legendarische Kareeem Abdul Jabbar het patent op had, over alles en iedereen heen de bal door het netje liet glijden.

 

In het laatste deel werden de Leidse fans verrast met individuele hoogstandjes van bijvoorbeeld Joey Schelvis en Terry Sas. De guard knalde er een drietje in voor 53-62 en de net weer herstelde Sas deed hetzelfde, toen Zorg en Zekerheid dat heel hard nodig had. Vijf keer had hij vergeefs aangelegd van 'downtown', maar de zesde keer was het raak. Hij bracht de stand op 61-67, waarna Landstede er een noodoffensief moest uitpersen.

 

De Zwolse ploeg stond echter op 4.8 seconden van het einde nog op nul teamfouten. Er werden razendsnel drie fouten gemaakt, maar op de vierde balinname van de Leidse ploeg hadden de mannen van coach Adriaan van Bergen geen antwoord meer. Danny Gibson schoot er als een speer van tussen en rende zegevierend langs het dolenthousiate vak met zo'n honderd Leidse supporters, die van de pot in Zwolle in de tweede helft bijna een thuiswedstrijd hadden gemaakt.

 

Midden op het veld ontstond de inmiddels bekende post-game party van Zorg en Zekerheid Leiden. Mét Monta McGhee, die daarvoor speciaal uit de kantine werd gehaald...

 

JAN VAN DER NAT