Nieuwsbericht

U16 controleert en wint

16 november 2009

LEIDERDORP – Zondagavond won Zorg en Zekerheid U16 verdiend van WBB Giants uit Bergen op Zoom. Het Leidse team was de betere ploeg, maar maakte het toch nog onnodig spannend. Een ruime voorsprong (16 punten) werd in het vierde kwart bijna ingelopen door de tegenstander. Eindstand: 66–62.

Zorg en Zekerheid U16 begon sterk. In het eerste kwart werd er niet alleen goed verdedigd ook de omschakeling van aanval naar verdediging verliep uitstekend. Voor het eerst dit seizoen werd de eerste aanvalsoptie, de fastbreak, herhaaldelijk goed uitgevoerd. Het leverde eenvoudige scores op. De ploeg gooide de onzekerheid, die het vorige week liet zien, van zich af. Er werd door iedereen gescoord, de gezichten stonden op 'smile'. Aan het eind van het kwart was de basis voor de overwinning gelegd, 20–8.

 

In het tweede kwart begon Bergen op Zoom meer tegenstand te bieden en kreeg Zorg en Zekerheid moeite om te scoren. Het 'frisse' spel van het eerste kwart verdween een beetje, de wedstrijd ging gelijk op. Het kwart werd nipt verloren (12–13), maar de sfeer in de Leiderdorpse Bloemerdhal bleef terecht optimistisch.

 

In het derde kwart begon Zorg in Zekerheid direct weer sterk te verdedigen. Er brak een fase aan waarin WBB Giants moeite had het spel op te zetten. Helaas kon de Leidse ploeg het verschil niet in punten uitdrukken. Dat kwam omdat het team in de aanval te weinig creëerde. De bal werd slecht of nauwelijks rondgespeeld en bovendien leek het alsof de spelers lijm onder de schoenen hadden. Er werd niet bewogen, het spel was te statisch. Jammer, het kwart werd met 18–13 gewonnen, maar gezien de verhouding op het veld had het verschil in deze fase groter moeten zijn. 

 

In het vierde kwart zette de Giants direct alles op alles om terug te komen in de wedstrijd. Het verschil van 16 punten werd in de eerste minuten met een paar mooie driepunters al snel gehalveerd. Time-out Zorg en Zekerheid! De verdediging werd door de coaches op scherp gezet. 'Geen eenvoudige scores meer voor de tegenstanders….' Als het aanvallend niet loopt, is de verdediging wellicht het wapen. De boodschap werd goed begrepen. De Giants begonnen regelmatig balverlies te lijden en Zorg en Zekerheid controleerde het spel. Opvallend in deze fase waren de vele steals, die tactisch goed werden benut door zo veel mogelijk lange aanvallen te spelen. Het verschil op het scorebord bleef schommelen tussen de drie tot acht punten in Leids voordeel. Na een paar spannende minuten klonk het eindsignaal. 66–62 winst.

 

Scores: Boris Crama 14 (10 st, 6 ast), Dennis Gout 14 (9 reb), Tim Heshusius 14, Thomas Kruithof 9, Jasper Warmenhoven 9 (9 reb), Satchel Ciere 2, Kevin Groen 2 en Ingmar Kok 2.
Zie ook de complete statistieken via 'wedstrijden - onder 16

 

Gamenotes: Helaas ontkomt ook U16 niet aan blessure- en griepperikelen. Deze week werd duidelijk dat Thomas Bouwmeester een mri-scan moet laten maken om duidelijkheid te verschaffen over zijn zeurende knieblessure. Ernes Mahmutovic heeft 'de griep' en Satchel Ciere heeft last van een 'lichte' kuitblessure.